Sernik oreo, wersja II
Bo kto nie kocha serników na zimno?!
Ciasteczka oreo totalnie opanowały świat, i trwa to do dziś. Czy są tu jakieś duszyczki, które jeszcze nigdy, nie próbowały tego słynnego sernika?
Jeżeli jesteś wspomnianej wyżej grupie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Serniki na zimno, bez pieczenia, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i VOILÁ, gotowe! No prawie… Czas chłodzenia, to największa udręka. Także przy takich słodkościach, deserach CIERPLIWOŚĆ jest najważniejsza 🙂
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego lub tego przepisu (tak tak, już kiedyś był jeden taki przepis, ale lekko inny)- skusisz się, by nareszcie, po raz pierwszy skosztować sernik oreo! Do dzieła
Składniki, na spód:
- 200 gram ciasteczek digestive (np. takich)
- 70 gram roztopionego masła
Składniki, na masę serową:
- 200 gram kremowego serka np. Philadelphia
- 300 ml kremówki
- 100 gram kwaśnej śmietany (można pominąć)
- 150 gram cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 3 listki żelatyny
- 1 opakowanie ciasteczek oreo
Przygotowanie:
Zaczynamy od żelatyny. Zalej listki zimną wodą, pozostaw do napęcznienia (ok. 15 min).
W międzyczasie :
Przygotuj formę. Wybór należy do Was. Polecam od 18 cm do 20 (max. 22). Jeżeli użyjecie mniejszą, Wasz sernik będzie bardziej gruby/wysoki 🙂 Formę/ tortownicę lub rant cukierniczy, fajnie posmarować po bokach masłem.
Kolejno:
1.) Rozpuść masło. Za pomocą robota kuchennego, lub blendera z pojemnikiem do siekania, pokrusz ciastka. Dodaj masło, zmiksuj raz jeszcze. Przełóż do przygotowanej formy, za pomocą szklanki lub palców swojej ręki, dociskaj ciastka tak, by utworzyć równy spód do sernika. Schłodź w lodowce.
2.) Odciśnij żelatynę. Przełóż do rondelka, zalej 40 ml wody, podgrzej do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętaj aby nie zagotować mikstury. Odstaw, by lekko przestygła.
3.) Jeżeli używacie kwaśnej śmietany- zmiksuj ją z cukrem pudrem, następnie dodaj kremowy serek, zmiksuj raz jeszcze, do połączenia się składników. Brak śmietany- zmiksuj od razu serek z cukrem.
4.) Kremówkę ubij z dodatkiem 1 łyżki cukru. Następnie dodaj 1 łyżkę śmietanki do żelatyny, wymieszaj. Powtórz czynność dwa razy. Kolejno, dodaj zaprawioną żelatynę do kremówki, zmiksuj ponownie, do połączenia składników.
5.) Połącz kremówkę z przygotowanym wcześniej serkiem. Pokrusz ciastka oreo i wmieszaj do całości. Wyjmij formę z lodówki, przełóż na schłodzone ciastka masę serową. Wyrównaj. Umieść ponownie w lodowce, do momentu aż całość stężeje. Minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Aby wyjąc sernik z formy:
Wyjmij sernik z lodówki, delikatnie rozepnij formę. Jeżeli zauważysz, że sernik pęka, daj mu ocieplić się, w temperaturze pokojowej. Następnie za pomocą noża, postaraj się delikatnie odkroić masę serową od formy. Zupełnie tak, jak w przypadku biszkoptów 🙂
Udekoruj czym dusza pragnie- polewą czekoladową lub owocami: figami, malinami lub truskawkami. Mniam!
Powodzenia i smacznego!
Niech moc oreo będzie z Wami 🙂
Pozdrowienia z Oslo,
A.
Wyjmowanie/serwowanie deseru:
* jeżeli boisz się, jak to będzie, podczas próby wyjęcia sernika z formy, posmaruj boki masłem i wyłóż całość folią spożywczą
* odczekaj 10-15 min, po wyjęciu sernika z lodówki, wtedy z łatwością wyjmiesz go z formy