Biszkopt z rabarbarem

Biszkopt z rabarbarem

Czy ktoś z Was, kiedyś próbował upiec biszkopt naszpikowany rabarbarem?

 

Wpadł mi do głowy taki pomysł, wiec musiałam go zrealizować. Teraz lub za chwile 🙂 Ostatnio co chwilę, w mojej głowie, pojawiają się jakieś pomysły. Kiedyś pewnie bym nawet o nich nie pomyślała. Co ta kwarantanna i postojowe robi z człowiekiem!

 

Kapryśny wypiek

Jak wiecie, biszkopt potrafi pokazać rogi, oj potrafi! Ubić białka, dodać żółtka. Prostota! Ale wmieszać mąkę tak, by zachować puszystość już nie takie hop siup. A tu jeszcze rabarbar trzeba dorzucić.

 

Na szczęście, gdy zabierzemy się do pracy na luzie, bez stresu i zamysłu, że MUSI WYJŚĆ ZA PIERWSZYM RAZEM, wszystko udaje się idealnie!

 

Puszyste zaskoczenie i uśmiech na cały dzień

Ku mojemu zdziwieniu, Pan Biszkopt, zachwycił mnie swym wyglądem! Ba! Pięknie się prezentował, nawet wtedy, gdy pierdyknęłam nim o podłogę. Tak, tak! Upiekłam biszkopt rzucany z rabarbarem 🙂 Nie wiesz, co to biszkopt rzucany? Zajrzyj tu.

 

 

 

 

Chętni, by wyczarować w swojej kuchni takiego ‚osobnika’ ? Zapisujcie składniki, zerwijcie lub kupcie rabarbar i do boju! 

 

Składniki:

🌿 3 jajka
🌿 105 g cukru
🌿 75 g mąki pszennej
🌿 30 g m. ziemniaczanej
🌿 200 g pokrojonego rabarbaru
🌿 szczypta soli

 

Dodatki:

🌿 100 g pokrojonego rabarbaru
🌿 150 ml śmietanki
🌿 25-30 g masła
🌿 1 łyżeczka cukru
🌿 1 łyżka cukru z wanilią
🌿 kilka kropel cytryny

 

Przygotowanie:

1.) Nastaw piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Przygotuj formę na biszkopt, ja użyłam rant 18 cm.

2.) Ubij białka na puszystą pianę ze szczyptą soli, dodając cukier łyżka po łyżce. Zmniejsz obroty miksera. Następnie dodaj roztrzepane żółtka, i na koniec, delikatnie wmieszaj mąkę, a po niej rabarbar.

3.) Masę biszkoptową przełóż do formy, wyrównaj. Jeśli masz ochotę, udekoruj górę ciasta dodatkowym rabarbarem, pokrojonym w słupki lub kostkę.

4.) Piecz 20-25 minut, następnie obniż temperaturę do 160 stopni (termoobieg) i piecz kolejne 20 minut. Gotowy biszkopt wyjmij, i rzuć formą 2-3 razy o podłogę (z niewielkiej wysokości). Umieść ponownie w piekarniku, i wystudź przy uchylonych drzwiczkach.

 

 

 

Czas na dekorację:

1.) Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier. Wrzuć rabarbar i podsmaż chwilkę. Kolejno dosyp cukier z wanilią oraz skrop całość sokiem z cytryny. Gdy rabarbar będzie miękki, zdejmij patelnie z kuchenki, i wystudź go.

2.) Ubij kremówkę. U mnie bez dodatku cukru.
Zimny biszkopt wyjmij z formy i przełóż na talerz do serwowania. Posmaruj bitą śmietaną, na górę wyłóż rabarbar. Jeśli lubisz, koniecznie polej całość miodem.

 

Sam biszkopt z cukrem pudrem i lodami waniliowymi tez smakuje super 🙂

 

I to by było na tyle 🙂 Smacznego Robaczki! 

 

Fajnie byłoby móc zobaczyć Wasze wypieki. Jeśli się skusicie i zechcecie się podzielić czy smakowało, czekam na Was tu, na Fb lub na instagramie.

 

Niech moc kwaśnego, ale tak dobrego rabarbaru będzie z Wami!

Hilsen,
A.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *