Biszkopt cytrynowy

Biszkopt cytrynowy

2 lata temu, usłyszałam, od ówczesnej szefowej takie słowa: ‚Wiesz, czasem w głowie kucharza łącza się ze sobą dziwne smaki. Gotujesz, przygotowujesz i okazuje się, że to był strzał w dziesiątkę’

Pamietam, że te słowa wypowiedziała, gdy zapytałam ją: Czy piklowana marchewka i kalafior, z dodatkiem wanilii, będą dobre.

Były 🙂

 

Moja głowa też tak ma!

Gunn, szefowa, nauczyła mnie, że pomysły w głowie wcale nie musza być złe, że nie zawsze potrawa/deser muszą wylądować w koszu.

 

Totalna improwizacja

Biszkopt cytrynowy?! Czemu nie!
Do tego bita śmietana i gotowe.
Ale nagle, podczas ścierania skórki cytrynowej, pojawiła się idea: a może zrobię żelkę cytrynową i połączę ją ze śmietaną?!

 

Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę !

Dlatego dziś, dzielę się z Wami przepisem na biszkopt cytrynowy, który podczas przygotowywania, był wielką niewiadomą.

 

Warto było! To absolutnie mój smak!
Jeśli też jesteście duszą, która kocha kwaśne, jestem pewna, że zakochacie się w tej wersji biszkopta rzucanego 🙂

 

*rant/forma 16cm

Składniki:
🌿 3 jajka L
🌿 105 g cukru
🌿 75 g mąki zwykłej
🌿 30 g mąki ziemniaczanej
🌿 skórka starta z 1,5 cytryny
🌿 szczypta soli

Krem cytrynowy:
🌿 sok z 1,5 cytryny
🌿 1 listek żelatyny
🌿 odrobina mąki ziemniaczanej
🌿 200 ml śmietanki 36%
🌿 1-2 łyżki cukru pudru

 

 

Przygotowanie:

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 160-165 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM. Spod formy lub blachę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia.

1.) Upiecz biszkopt rzucany. Przepis znajdziesz tu.

2.) Czas na krem cytrynowy. Namocz żelatynę. Wyciśnij sok z cytryny i podgrzej go. Gdy sok będzie ciepły, dodaj odciśnięty z wody, listek żelatyny i dokładnie rozpuść w soku. Na koniec dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, podgrzej pamiętając, by nie zagotować całości. Wystudź. Na niskich obrotach zacznij ubijać śmietanę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Przerwij i dodaj 2 łyżki śmietany do żelki cytrynowej, wymieszaj. Wonów ubijanie śmietany (niskie obroty) i dodaj zaprawioną żelkę cytrynową. W razie konieczności wmieszaj- ręcznie drugą łyżkę cukru pudru.

3.) Gotowy biszkopt przekrój na pół, posmaruj jeden blat połową kremu, kolejno drugi blat, reszta kremu i gotowe. Można także posmarować ciasto kremem tylko z góry.

 

Smacznego Robaczki! Mam nadzieje, że taka wersja biszkopta również Wam posmakuje!
Moc uścisków,
Do usłyszenia
A.

 

*WAŻNE! Pamiętaj, że każdy ma inny smak. Jeśli uznasz, że krem cytrynowy potrzebuje więcej słodyczy to dodaj więcej cukru pudru

*czekam na Wasze zdjęcia 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *