Sernik, nie sernik

Sernik, nie sernik

Kolejny pomysł, na wielkanocny deser

Prosty i bardzo smaczny. Choć uważam, że takie ciacho, można zajadać przez cały rok. Wiosną czy latem obowiązkowo !

 

Czym jest sernik ?

Według definicji- to ciasto lub deser, którego głównym składnikiem jest ser biały.

Dzisiejsze ciasto jest a’la sernikiem. Dlatego ? Bo jego głównym składnikiem jest śmietanka. W jego składzie jest również ser- cottage cheese. Czy dzięki temu, można ten deser nazwać sernikiem ? Szczerze mówiąc : nie wiem !

 

 

Wypróbujcie przepis sami, i oceńcie czy takie ciasto na zimno, nazwalibyście sernikiem. Ja pozostanę przy stwierdzeniu, że : to sernik, nie sernik ale … na zimno 😊

 

Składniki :

Spód :

  • 170-200 g ciasteczek oreo lub pszennych
  • 55-70 g rozpuszczonego masła

Masa serowo- piankowa :

  • 340 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 4-5 listki żelatyny
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 125 g cottage cheese (tłusty)

 

Przygotowanie :

Namocz żelatynę ok. 5-10 minut

1.) Ciastka zmiksuj razem z masłem w malakserze. Dno tortownicy 16 cm, wyłóż ciastkami, dociskając je palcami lub szklanką tak, by powstał spód jak do tarty. Schowaj do lodówki.

2.) Namoczoną żelatynę podgrzej z 40 ml śmietanki, do momentu, aż się rozpuści. Odstaw. PAMIĘTAJ, by nie zagotować całości.

3.) Kwaśną śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem (zacznij od mniejszej ilości cukru i dodawaj, według swojego smaku). Dolej resztę śmietanki (300 ml) i zacznij ubijać. Gdy tylko zauważysz, że masa zwiększyła swoją objętość- zatrzymaj mikser. Do rondelka z żelatyną dodaj łyżkę masy- zamieszaj i powtórz tę czynność 2-3 razy. Tak zaprawioną żelatynę, dodaj do masy serowej i lekko ubij.

4.) Gotową masę przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

Gotowe ciasto udekoruj tak, jak lubisz. U mnie pokruszone ciasteczka i jajka z czekoladą 😊

 

Smacznego

A.

*jako spód ciasta, możesz wykorzystać biszkopt, suche ciasteczka lub ciasto, które okazało się zakalcem

 

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *