Pomarańczowe cupcakes

Pomarańczowe cupcakes

Nie ma Wielkanocy, bez pysznego ciasta !

Påske, w Norwegii, można opisać czterema słowami:

  • pomarańcze
  • czekolada
  • narty
  • kryminały

 

Pomarańcze, czekolada, narty

Wielkanoc, to ostatni moment, by pojeździć na nartach. Czekolada, pomarańcze i Solo- gazowany napój pomarańczowy, trochę jak Fanta, to zestaw obowiązkowy podczas sportowych szaleństw. Praktycznie każdy wyjeżdża na hytte- domki wypoczynkowe.

 

Kryminały

Påskekrim są już tradycją. W związku z Wielkanocą, do księgarni trafia niesamowita ilość książek kryminalnych, dla dorosłych i dla dzieci. Na kartonie mleka, też są kryminalne zagadki 😊

 

Dlaczego kryminały ?

Wszystko za sprawą kryminału ‚Splądrowany nocny pociąg do Bergen’ . Książka ta, została wydana przed Wielkanocą, w 1923 roku i odniosła niesamowity sukces. Tak właśnie, narodziła się kryminalna tradycja. Co roku, przed Wielkanocą półki w księgarniach czy sklepach spożywczych, uginają się od ilości kryminałów. Gdy tylko się pojawiają, wiesz że Påske tuż tuż.

 

 

Łapcie przepis, na pyszne pomarańczowe muffinki i poczujcie zapach oraz smak norweskiej Wielkanocy 😊

Składniki:

  •  100 g cukru
  •  100 g miękkiego masła
  •  1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  •  jajko rozm. L lub 2 rozm. S
  •  100 g mąki
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
  •  40-50 ml soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

Przygotuj formę do wypiekania muffinek i wyłóż ją papierkami. Rozgrzej piekarnik do 165 stopni z termoobiegiem

1.) W misie miksera umieść miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Utrzyj (mieszadło typu K) do momentu, aż masło zrobi się białe i puszyste, zajmie to około 5 minut.

2.) Ciągle mieszając dodaj jajko i połącz całość dokładnie. Korzystasz z jajek rozmiaru S, dodaj jajko po jajku, zachowując między dodawaniem odstęp- upewnij się, ze pierwsze jajko jest dobrze wmieszane w maślaną mieszankę.

3.) Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy, mąkę oraz sok. Połącz dokładnie i gotowe.

4.) Za pomocą łyżki do lodów, lub zwykłej, przełóż ciasto do formy. Jeśli korzystasz z małych papilotek, wypełnij każdą praktycznie do samej góry (ok. 1 łyżka)

Muffinki piecz ok. 25 minut. Po 20 minutach pieczenia, polecam sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, jeśli ciasto zostanie na nim, kontynuuj pieczenie do końca. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw babeczki w formie. Wyjmij po około 10 minutach. Muffinki z tego przepisu są mięciutkie i puszyste.

 

 

Jak serwować, czym dekorować ?

Tym czym lubicie ! Wasze cupcakes możecie udekorować kremem czekoladowym, bitą śmietaną, śmietaną z mascarpone lub pysznym kremem na bazie serka kremowego (serek+cukier puder+kremówka).

Smacznego Robaczki

God Påske 🐣

A.

 

*z przepisu wychodzi 9 małych muffinek

*do ciasta można dodać posiekaną czekoladę

*pamiętaj cukier waniliowy nie wanilinowy !

*przepis pochodzi ze strony meny.no

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *