Serinakaker, ciasteczka migdałowe

Serinakaker, ciasteczka migdałowe

Dawno nic nie pojawiło się na blogu.

 

Niebawem Święta, a to najlepszy czas i moment, by wypróbować przepisy, na słodkości, które zajadamy podczas Bożego Narodzenia.

 

Serinakaker

Najbardziej tradycyjne, świąteczne ciasteczka, które w Norwegii wypiekane są już od ponad 100 lat. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Święta bez tych ciastek, to nie Święta. Mogę więc powiedzieć, że pojawiają się w każdym norweskim domu. Uwielbiane przez Norwegów m. Idealne jako prezent, pod choinkę, wykonany własnoręcznie.

 

Co to za ciasteczka?

Jak od babci, maślane z dodatkiem migdałów. Nie wymagają użycia robota kuchennego. Wszystko zrobimy własnymi rękami, w ekspresowym tempie. Równie pyszne jak berlinerkranser.

 

To co? Macie ochotę przenieść się, choć na chwilę do Norwegii i poczuć zapach oraz magię Jul i Norge? Łapcie przepis 🙂

 

Składniki:

🌿  250 gram mąki
🌿  150 gram masła
🌿  1 łyżeczka proszku do pieczenia
🌿  100 gram cukru
🌿  1 łyżeczka cukru waniliowego
🌿  1 jajko

 

Dodatki:

🌿  100g posiekanych migdałów
🌿  50 g cukru kryształ gruby
🌿  białko do smarowania

 

*z podanego przepisu przygotujecie ok. 25-30 sztuk ciasteczek
*można dodać łyżeczkę cynamonu
*z czekoladą też są pyszne, lecz to już nie serinakaker

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra dół. Przygotuj dwie blachy i wyłóż je papierem do pieczenia. Pokrój migdały i przygotuj białko do smarowania ciasteczek.

 

1.) Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek, cukier waniliowy, zamieszaj. Następnie wrzuć pokrojone masło i za pomocą rąk połącz składniki, do momentu, aż uzyskasz kruszonkę.

2.) Wsyp cukier, wbij jajko i wymieszaj wszystko dokładnie.

3.) Przełóż ciasto na blat i dokładnie połącz składniki ze sobą. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek, a następnie za pomocą noża pokrój ciasto na 25-30 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę i umieść na blaszce, zachowując odstępy. Za pomocą widelca rozgnieć kuleczki, posmaruj je białkiem. Kolejno posyp migdałami, cukrem i do piekarnika.

 

Piecz, na środkowej wysokości piekarnika 10-12 minut lub do momentu, gdy się zarumienią.

 

I gotowe! Smacznego Robaczki.

Jestem ciekawa czy przypadną Wam do gustu. Dla Ylvy, robię wersję z gorzką czekoladą, lecz jak wspomniałam wyżej, to już nie serinakaker.

 

Cudowności dla Was
Klem og hilsen,
A.

 

*przepis pochodzi z norweskich stron internetowych 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *