Rabarbarowe cantucci

Rabarbarowe cantucci

I Czy ja już nie wspomniałam, że… Sezon na rabarbar w pełni ?! 😊

 

A gdyby tak… Czyli jak powstał dzisiejszy przepis 

Czasem w głowie zapala się taki pstryczek. Tym razem znowu mi się zapalił. Rabarbar, który czekał na wykorzystanie po chałce i bułeczkach, patrzył na mnie, i mówił: zrób coś ze mną 🙂

Pokrój, odmierz i wymieszaj. Tak też zrobiłam. I to był strzał w dziesiątkę. Po 45 minutach objadałam się pysznymi ciasteczkami. 

 

Ktoś chętny na cantucci w nieco innej odsłonie smakowej?

Lekko twardawe, idealne do kawy, herbaty czy solo, na poprawę humoru. Rabarbar idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Znikają w mgnieniu oka. Zjesz jedno, chcesz jeść następne i następne! Ten przepis, to nic innego, jak lekko podrasowany pomysł na typowe włoskie cantucci. Poprzedni wpis znajdziecie tu.

 

Śmiało, nie krępujcie się! Łapcie rabarbar i do dzieła! W tajemnicy Wam powiem, że te ciasteczka możecie zrobić bez pomocy robota kuchennego. 

 

 

 

 

Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 110 gram cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 60 gram masła
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2 garści pokrojonego drobno rabarbaru
  • garść rodzynek
  • 50 gram posiekanej lub startej czekolady
  • szczypta soli

 

*jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj więcej masła lub jedno jajko więcej 🙂 

 

 

Przygotowanie:

Etap I

1.) Rozpuść masło. W misce umieść mąkę, proszek, szczyptę soli, cukier, cynamon i wiórki kokosowe. Zamieszaj.

2.) Nastaw piekarnik na 200 stopni grzanie góra dół. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

3.) Dodaj jajka, masło i resztę składników. Zagnieć ciasto rękami lub za pomocą miksera.

4.) Z wyrobionego ciasta formujemy wałki lub wałeczki i układamy je na blachę. Można lekko spłaszczyć palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Etap II

5.) Nie wyłączaj piekarnika! Podpieczone wałeczki wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Następnie kroimy je, na lekko ukośne kawałki, o grubości około 2 cm. Kawałki układamy ponownie na blaszce z papierem (tej samej), nacięciem do dołu. Gotowe, umieszczamy w piekarniku i pieczemy kolejne 15 minut.

 

Gotowe! Skusisz się ? Koniecznie daj znać.

W razie jakichkolwiek pytań, po prostu pisz!

Samych słodyczy!
Hilsen,
A. 

 

*rodzynki możesz wcześniej namoczyć
*polecam zrobić podwójna ilość, ponieważ te ciasteczka znikają ekspresowo 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *