Cantucci

Kto ma ochotę na małe co nie co? Ale nie takie byle jakie co nie co.
Dzisiejszy przepis pochodzi z Włoch. CANTUCCI lub BISCOTTI, to rodzaj włoskich ciasteczek, wypiekanych dwukrotnie, dzięki czemu są one mega chrupiące oraz kruche. Pochodzą z Toskanii. Charakterystyczne dla tych ciasteczek jest to, iż zawierają dużą ilość siekanych migdałów. Ja dodatkowo dorzucam trochę rodzynek, żurawiny czy czekolady! 🙂
Notujcie przepis na te ekspresowe dobroci!
SKŁADNIKI :
- ok. 130-150 gram migdałów (grubo siekanych)
- 250 gram mąki
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 cytryny
- szczypta soli
OPCJONALNIE :
- garść rodzynek/ żurawiny
- garść gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania :
1.) Rozpuścić masło.
2.) W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki. Dorzucamy posiekane migdały, czekoladę i rodzynki (jeżeli używamy). Mieszamy. Kolejno dodajemy roztrzepane jajka, rozpuszczone masło. Zagniatamy ręcznie lub mikserem.
3.) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
4.) Z wyrobionego ciasta formujemy walki ( 4-5 sztuk). Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 min.
5.) Wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i kroimy na lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 2 cm. Kromeczki układamy ponownie na balsze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciem do dołu. Pieczemy kolejne 10 min. Studzimy.
- Ciasteczka najlepiej przechowywać w puszkach lub zamykanych pojemnikach choć nie jest to zbyt istotne, ważne. Znikają w tak ekspresowym czasie, że zanim je umieścimy w pojemniku, już ich nie ma 🙂
SMACZNEGO !
Udanego tygodnia! Do usłyszenia!
Hilsen,
A.