Cantucci

Cantucci

 

Kto ma ochotę na małe co nie co? Ale nie takie byle jakie co nie co.

Dzisiejszy przepis pochodzi z Włoch. CANTUCCI lub BISCOTTI, to rodzaj włoskich ciasteczek, wypiekanych dwukrotnie, dzięki czemu są one mega chrupiące oraz kruche. Pochodzą z Toskanii. Charakterystyczne dla tych ciasteczek jest to, iż zawierają dużą ilość siekanych migdałów. Ja dodatkowo dorzucam trochę rodzynek, żurawiny czy czekolady! 🙂

 

Notujcie przepis na te ekspresowe dobroci!

SKŁADNIKI :

  • ok. 130-150 gram migdałów (grubo siekanych)
  • 250 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 50 gram masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

 

OPCJONALNIE :

  • garść rodzynek/ żurawiny
  • garść gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania :

1.) Rozpuścić masło.

2.) W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki. Dorzucamy posiekane migdały, czekoladę i rodzynki (jeżeli używamy). Mieszamy. Kolejno dodajemy roztrzepane jajka, rozpuszczone masło. Zagniatamy ręcznie lub mikserem.

3.) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni

4.) Z wyrobionego ciasta formujemy walki ( 4-5 sztuk). Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 min.

5.) Wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i kroimy na lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 2 cm. Kromeczki układamy ponownie na balsze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciem do dołu. Pieczemy kolejne 10 min. Studzimy.

  • Ciasteczka najlepiej przechowywać w puszkach lub zamykanych pojemnikach choć nie jest to zbyt istotne, ważne. Znikają w tak ekspresowym czasie, że zanim je umieścimy w pojemniku, już ich nie ma 🙂

 

SMACZNEGO !

Udanego tygodnia! Do usłyszenia!

Hilsen,

A.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *