Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

 

Coraz bliżej Święta…

Ostatnia prosta i zasiądziemy przy wigilijnym stole z najbliższymi, a do domu każdego z Nas zawita jakże magiczna atmosfera.

Zanim to nastąpi, przed Nami jeszcze ogrom przygotowań. Między klejeniem uszek, a gotowaniem buraków, chciałam Wam zaproponować coś dodatkowego. Dziecinnie proste ciasteczka, które nie jednemu przypadną do gustu. Mowa tu o świątecznych ciasteczkach korzennych. Znikają ze stołu w tempie ekspresowym. DAJĘ SŁOWO!

Wszelakiego rodzaju stempelki czy pieczątki świetnie się sprawdzą podczas wypiekania tych pyszności 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 250 gram mąki
  • 90 gram cukru pudru
  • 10 ml miodu
  • 2 łyżki przyprawy korzennej, piernikowej
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

* z podanej ilości w zależności od wielkości wyjdzie wam ok. 20-30 sztuk

 

 

PRZYGOTOWANIE :

1.) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść. Można również zrobić to, za pomocą rąk. Możliwe, że będzie Wam potrzebna mąka, by lekko podsypać wyrabiane ciasto.

2.) Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 45 minut.

3.) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie wałkujemy, na grubość 5 mm, koniecznie podsypując mąką.

4.) Na tak przygotowanym cieście odciskamy nasze stempelki, lub za pomocą zwykłych foremek do ciastek wykrawamy wzór. Gotowe wzory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5.) Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok. 10-12 min, lub do momentu aż boki się zarumienią. Studzimy na kratce.

 

PROSTE ? ZDECYDUJESZ SIĘ JE PRZYGOTOWAĆ NA TE ŚWIĘTA ?

Koniecznie daj znać !

Życzę Wam wszystkich niesamowicie magicznych wypieków !

GOD HELG ALLE SAMMEN 🙂

A.

 

* przepis rok temu znalazłam u Doroty 🙂

* ciasteczka można przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym pojemniku



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *