Marcepan

Marcepan

Czy kiedykolwiek, robiliście, w domowym zaciszu, marcepan ?

Zawsze wydawało mi się, że to coś skomplikowanego, pracochłonnego plus trzeba posiadać niewiadomo jaki sprzęt. Prawda jest taka, że to nic skomplikowanego !

 

Fakt !

Malakser ważna rzecz. Bez niego trudno będzie nam miksować wszystkie składniki razem ale … Można zrobić swój marcepan, nawet bez sprzętu. W jaki sposób ? Wystarczy kupić zmiksowane, na mąkę, migdały, do tego siła rąk i zagniatamy.

 

Påske marsipan

W Norwegii, podczas Wielkanocy, objadamy się nie tylko czekoladą, pomarańczami i klementynkami. Marcepan równie ważna słodycz. Dla wielu rodzin, tradycją jest zajadanie marcepanu, zarówno podczas Wielkanocy jak i Bożego Narodzenia. O smaku pomarańczy, oblany czekoladą, idealnie kojarzy się właśnie z Påske. Również w sklepach, pojawiają się marcepanowe słodkości, które w ekspresowym tempie znikają z wypełnionych półek.

Im bliżej Wielkanocy…

Tym bardziej pewne, że idąc do sklepu, z myślą zakupu marcepanu, wyjdziemy z niczym. Zakupowe rozczarowanie to coś normalnego, gdyż sklepy zamawiają odpowiednia ilość produktów, z których wyprzedają się jeszcze zanim, rozpocznie się Wielkanoc.

 

 

Dlatego dziś, polecam Wam i jednocześnie zachęcam, by przygotować swój domowy, i równie pyszny, jak ten sklepowy, marcepan ?

 

Składniki :

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 1 białko – sparzone (jajko rozmiar L)

Dodatki :

  • rozpuszczona czekolada ( gorzka lub mleczna )
  • kolorowa posypka
  • kokos, posiekane migdały

 

Przygotowanie :

1.) W garnku zagotuj wodę. Wrzuć migdały i gotuj je przez około 5 minut. Odcedź migdały, przełóż na ściereczkę i zostaw, by wystygły. Następnie obierz wszystkie ze skórki. Gotowe pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

 

*polecam zrobić to dzień wcześniej, wtedy migdały całkowicie wyschną, i będzie można miksować je bez problemu. Jeśli robisz wszystko tego samego dnia, wysusz migdały w piekarniku, na niskiej temperaturze (80 stopni) przez około 1 godzinę, pamiętaj- zanim zaczniesz je mielić muszą wystygnąć

 

2.) Do pojemnika od malaksera wsyp migdały i je zmiksuj na drobno. Możesz również zmielić je maszynką do mielenia.

3.) Do zmielonych migdałów dodaj cukier puder, zmiksuj chwilę. Następnie białko i ponownie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników i powstania masy marcepanowej. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodaj odrobinę białka.

4.) Całość przełóż na blat obsypany cukrem pudrem. Uformuj kulkę, umieść w woreczku i schowaj do lodówki, na około 2h. Po tym czasie uformuj kuleczki lub inne kształty, według gustu.

5.) Rozpuść czekoladę, u mnie kąpiel wodna.  Udekoruj nią swoje marcepanowe słodkości, w dowolny sposób – możesz całkowicie je zanurzyć w czekoladzie lub za pomocą rękawa cukierniczego zrobić wzorek. Gdy czekolada jeszcze nie zastygnie posyp praliny kokosem, migdałami lub tym, co najbardziej lubisz, suszone owoce też super będą pasować.

 

 

Smacznego !

Jestem ciekawa, czy skusicie się na taki rodzaj słodyczy wielkanocnych ?

 

Ściskam,

A.

 

*jeśli chcesz smakowy marcepan, wystarczy dodać go podczas przygotowywania -smak  dodaj jako pierwszy, dopiero później, białko (zalecam wtedy mniejszy rozmiar jajka)

*marcepan przechowuj w lodówce od jednego do maksymalnie 3-4 tygodni, owinięty folią jeśli nie przygotujesz z niego pralinek. Gotowe słodkości umieść w pojemniku. Dzięki takiemu przechowywaniu, unikniesz tego, że Twój marcepan przejdzie smakami z lodówki

*możesz przygotować również marcepan z karmelem lub orzechami, wystarczy, że przed zanurzeniem w czekoladzie, przełożysz go warstwą karmelu lub karmelem z orzechami, pamiętaj by lekko schłodzić przed czekoladą

*lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis, pochodzi ze strony meny.no

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *