Karmel

Karmel
Tak słodki, a jednocześnie tak pyszny !

Przygotowujecie go w domu ? Ja dość często. Idealnie pasuje do wielu deserów, nawet w wersji słonej.

 

Czym jest karmel ?

To cukier, podgrzany do wysokiej temperatury. Ma złocisty kolor, niesamowity aromat i słodki, bardzo słodki smak.

 

Metoda sucha i mokra

Czy wiesz, że karmel można przygotować na dwa sposoby, korzystając z jednej z dwóch metod. Czym się różnią ?

Metoda sucha – nie wymaga dodawania wody. Jednoczenie jest ciut trudniejsza ale szybsza. Dlaczego trudniejsza ? Gdyż cukier rozpuszcza się w ekspresowym tempie i łatwo spalić nasz karmel.

Metoda mokra – polega na dodaniu wody, do cukru. Jest łatwiejsza ale dłuższa i co najważniejsze można mieszać cukier/karmel cały czas.

 

Bretania, makaroniki i czekolada

Czy wiecie, że od 25 lat, solony karmel, cieszy się niesamowitą popularnością na całym świecie. Takie połączenie, zawdzięczamy Francuzom, a dokładniej paryskiemu cukiernikowi, który dla próby, przygotował swoje makaroniki o smaku solonego karmelu. To połączenie okazało się być wyjątkowo smaczne. Zainspirowało nie jednego cukiernika/kucharza. Rozpoczęło się karmelowe szaleństwo. Niedługo później, ten sam cukiernik stworzył czekoladę z solą gruboziarnistą. I się zaczęło… Lody, ciasta, desery, a Starbucks wprowadził do sprzedaży gorącą czekoladę z solonym karmelem. Istne szaleństwo.

 

 

Mój dzisiejszy przepis, to metoda sucha. Nie uważam, że jest trudniejsza. Dla mnie, osobiście, jest łatwiejsza. Grunt to się skupić i nie spieszyć. Daj karmelowi czas – niska moc kuchenki i ciągłe kontrolowanie to podstawa. Jestem przekonana, ze poradzisz sobie z tą metodą !

Powodzenia ?

 

Składniki :

  •  300 g cukru
  • 150 g masła (najlepiej temp. pokojowa)
  • 150 g śmietanki 36% (lekko podgrzana)

 

*jeśli chcecie uzyskać słony karmel, potrzebna będzie sól, najlepiej ziarnista, niewiele, szczypta wystarczy

 

Przygotowanie :

1.) Na suchą patelnię lub do suchego garnka (z grubym dnem) wsyp cukier. Rozprowadź równomiernie. Postaw na kuchence i zacznij podgrzewać na średniej mocy/średnim ogniu. Absolutnie nie mieszaj całości, co najwyżej możesz potrząsnąć naczyniem. Gdy tylko cukier zacznie się rozpuszczać zacznij go mieszać, korzystając z drewnianej łyżki.

 

W małym garnuszku podgrzej lekko śmietankę.

 

2.) Gdy cukier całkowicie sie rozpuści i zaobserwujesz piękny bursztynowy kolor dodaj masło, szybko zamieszaj i wlej śmietankę. Zamieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą i uzyskania jednolitej konsystencji.

 

UWAGA !

Całość może się spienić, łatwo o poparzenie !  Ściągnij z kuchenki, dodaj sól- jeśli robisz karmel na słono. Przelej do słoika i zostaw do wystygnięcia.

 

Gotowe ! Smacznego Robaczki

 

 

Moc karmelowych uścisków,

A.

 

WAŻNE !

Karmel po wystygnięciu gęstnieje. By był ponownie lejący się, wystarczy podgrzać go minimalnie w garnuszku, na małej mocy kuchenki, lub lub umieścić słoik z karmelem w gorącej  wodzie, lub podgrzać go w kąpieli wodnej.

 

Karmel można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

 

Pamiętaj, by mieszanie cukru rozpocząć dopiero wtedy, gdy cukier zaczyna się rozpuszczać. Wcześniejsze mieszanie powoduje krystalizację cukru, zrobią się grudki, które nie rozpuszczą się. Wtedy będziecie musieli przecedzić Wasz karmel przez sitko.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *