Karmel

Tak słodki, a jednocześnie tak pyszny !
Przygotowujecie go w domu ? Ja dość często. Idealnie pasuje do wielu deserów, nawet w wersji słonej.
Czym jest karmel ?
To cukier, podgrzany do wysokiej temperatury. Ma złocisty kolor, niesamowity aromat i słodki, bardzo słodki smak.
Metoda sucha i mokra
Czy wiesz, że karmel można przygotować na dwa sposoby, korzystając z jednej z dwóch metod. Czym się różnią ?
Metoda sucha – nie wymaga dodawania wody. Jednoczenie jest ciut trudniejsza ale szybsza. Dlaczego trudniejsza ? Gdyż cukier rozpuszcza się w ekspresowym tempie i łatwo spalić nasz karmel.
Metoda mokra – polega na dodaniu wody, do cukru. Jest łatwiejsza ale dłuższa i co najważniejsze można mieszać cukier/karmel cały czas.
Bretania, makaroniki i czekolada
Czy wiecie, że od 25 lat, solony karmel, cieszy się niesamowitą popularnością na całym świecie. Takie połączenie, zawdzięczamy Francuzom, a dokładniej paryskiemu cukiernikowi, który dla próby, przygotował swoje makaroniki o smaku solonego karmelu. To połączenie okazało się być wyjątkowo smaczne. Zainspirowało nie jednego cukiernika/kucharza. Rozpoczęło się karmelowe szaleństwo. Niedługo później, ten sam cukiernik stworzył czekoladę z solą gruboziarnistą. I się zaczęło… Lody, ciasta, desery, a Starbucks wprowadził do sprzedaży gorącą czekoladę z solonym karmelem. Istne szaleństwo.
Mój dzisiejszy przepis, to metoda sucha. Nie uważam, że jest trudniejsza. Dla mnie, osobiście, jest łatwiejsza. Grunt to się skupić i nie spieszyć. Daj karmelowi czas – niska moc kuchenki i ciągłe kontrolowanie to podstawa. Jestem przekonana, ze poradzisz sobie z tą metodą !
Powodzenia 😊
Składniki :
- 300 g cukru
- 150 g masła (najlepiej temp. pokojowa)
- 150 g śmietanki 36% (lekko podgrzana)
*jeśli chcecie uzyskać słony karmel, potrzebna będzie sól, najlepiej ziarnista, niewiele, szczypta wystarczy
Przygotowanie :
1.) Na suchą patelnię lub do suchego garnka (z grubym dnem) wsyp cukier. Rozprowadź równomiernie. Postaw na kuchence i zacznij podgrzewać na średniej mocy/średnim ogniu. Absolutnie nie mieszaj całości, co najwyżej możesz potrząsnąć naczyniem. Gdy tylko cukier zacznie się rozpuszczać zacznij go mieszać, korzystając z drewnianej łyżki.
W małym garnuszku podgrzej lekko śmietankę.
2.) Gdy cukier całkowicie sie rozpuści i zaobserwujesz piękny bursztynowy kolor dodaj masło, szybko zamieszaj i wlej śmietankę. Zamieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą i uzyskania jednolitej konsystencji.
UWAGA !
Całość może się spienić, łatwo o poparzenie ! Ściągnij z kuchenki, dodaj sól- jeśli robisz karmel na słono. Przelej do słoika i zostaw do wystygnięcia.
Gotowe ! Smacznego Robaczki
Moc karmelowych uścisków,
A.
WAŻNE !
Karmel po wystygnięciu gęstnieje. By był ponownie lejący się, wystarczy podgrzać go minimalnie w garnuszku, na małej mocy kuchenki, lub lub umieścić słoik z karmelem w gorącej wodzie, lub podgrzać go w kąpieli wodnej.
Karmel można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Pamiętaj, by mieszanie cukru rozpocząć dopiero wtedy, gdy cukier zaczyna się rozpuszczać. Wcześniejsze mieszanie powoduje krystalizację cukru, zrobią się grudki, które nie rozpuszczą się. Wtedy będziecie musieli przecedzić Wasz karmel przez sitko.