Brownie z karmelem

Brownie z karmelem

Czekolada jest dobra na wszystko !

Czekolada nie osądza, nie pyta ! Rozumie i wybacza wszystko !

Wiecie co mam na myśli ?! ?

 

Pierwszy przepis

Pierwsze, opublikowane przepisy, na brownie, pochodzą z 1904 roku. I kto by pomyślał, ze już tyle lat, to ciasto, cieszy się tak wielką popularnością. Ile ludzi tyle wersji. Brownie z truskawkami, z orzechami, z malinami, dwukolorowe i co jeszcze blondie – czyli wersja na białej czekoladzie.

 

A wszystko dzięki pomyłce

Czy słyszeliście jak powstało brownie ? Bibliotekarka, Pani Brownie, przygotowując ciasto dla gości, zapomniała dodać do całości proszek do pieczenia i niestety jej ciasto nie wyrosło. Mimo wszystko, ciasto trafiło na stół, a jej goście … zjedli wszystko ze smakiem. Od tamtego momentu, bibliotekarka, serwowała dla wszystkich brownie, które zostało nazwane od jej nazwiska. I kto by pomyślał, że klops okaże się takim sukcesem.

 

Łatwe i szybkie

Brownie, to takie ciasto, które każdy przygotuje. I nie ma możliwości by je zepsuć. 15 minut, brak miksera i sru do pieca. Tak jest, by przygotować to ciasto, nie jest nam potrzebny żaden mikser. Wystarczy garnek, waga kuchenna – no chyba, że umiecie odmierzać szklankami, kuchenka/palnik, do tego mieszadło, siła rąk i gotowe.

 

 

Tym razem, mam dla Was niesamowicie smaczną wersje brownie, które konsystencją przypomina fudge. Do tego pyszny karmel, orzechy lub jak w moim przypadku migdały (alergik w domu) i jesteście w niebie ! Ja byłam ! Ale ostrzegam, to ciasto jest niesamowicie kaloryczne, więc…

Jeśli jesteście w teamie tych, którzy liczą kalorie to nie polecam ?

 

Składniki :

  • 160 g masła
  • 180 g cukru
  • 100 g czekolady
  • 3 jajka (M-L)
  • 100 g mąki
  • 50 g kakao
  • 50 g pokrojonej czekolady (opcjonalnie)

 

Dodatki:

 

*tortownica 18 cm

*może być tez forma do brownie

 

Przygotowanie :

Rozgrzej piekarnik do 165 stopni z termoobiegiem

1.) Rozpuść masło. Dodaj cukier, czekoladę i wymieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Kolejno wmieszaj jajko po jajku.

2.) Wymieszaj mąkę z kakao i dodaj do czekoladowej mieszanki. Na sam koniec wrzuć pokrojoną czekoladę. Zamieszaj i gotowe.

3.) Ciasto przelej do formy, i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok. 35 minut

4.) Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimne przygotuj karmel. Zrób kilka dziurek w cieście i na wierz wylej karmel oraz posyp migdałami lub orzechami. Schowaj do lodówki, na conajmniej 2-3 godziny, by karmel mocno się schłodził, najlepiej na całą noc.

Ciasto pod wpływem niskiej temperatury robi się twarde. Wyjmij je z lodówki na około 1.5 do 2 godzin przed serwowaniem.

Smacznego !

 

 

Czekoladowe uściski,
A.

 

*gotowy karmel możesz od razu wymieszać z orzechami lub migdałami i dopiero wylać całość na ciasto. Migdałami czy orzechami, można posypać przed serwowaniem

*ciasto przypomina fudge, dlatego twardnieje w lodówce

*zaserwuj z lodami waniliowymi, gwarantuje Ci, że każdemu takie połączenie posmakuje

*pokrojone ciasto możesz również zamrozić i cieszyć się kawałkiem do kawy lub gdy najdzie Cię ochota, na coś słodkiego 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *