Brownie z karmelem
Czekolada jest dobra na wszystko !
Czekolada nie osądza, nie pyta ! Rozumie i wybacza wszystko !
Wiecie co mam na myśli ?! 😊
Pierwszy przepis
Pierwsze, opublikowane przepisy, na brownie, pochodzą z 1904 roku. I kto by pomyślał, ze już tyle lat, to ciasto, cieszy się tak wielką popularnością. Ile ludzi tyle wersji. Brownie z truskawkami, z orzechami, z malinami, dwukolorowe i co jeszcze blondie – czyli wersja na białej czekoladzie.
A wszystko dzięki pomyłce
Czy słyszeliście jak powstało brownie ? Bibliotekarka, Pani Brownie, przygotowując ciasto dla gości, zapomniała dodać do całości proszek do pieczenia i niestety jej ciasto nie wyrosło. Mimo wszystko, ciasto trafiło na stół, a jej goście … zjedli wszystko ze smakiem. Od tamtego momentu, bibliotekarka, serwowała dla wszystkich brownie, które zostało nazwane od jej nazwiska. I kto by pomyślał, że klops okaże się takim sukcesem.
Łatwe i szybkie
Brownie, to takie ciasto, które każdy przygotuje. I nie ma możliwości by je zepsuć. 15 minut, brak miksera i sru do pieca. Tak jest, by przygotować to ciasto, nie jest nam potrzebny żaden mikser. Wystarczy garnek, waga kuchenna – no chyba, że umiecie odmierzać szklankami, kuchenka/palnik, do tego mieszadło, siła rąk i gotowe.
Tym razem, mam dla Was niesamowicie smaczną wersje brownie, które konsystencją przypomina fudge. Do tego pyszny karmel, orzechy lub jak w moim przypadku migdały (alergik w domu) i jesteście w niebie ! Ja byłam ! Ale ostrzegam, to ciasto jest niesamowicie kaloryczne, więc…
Jeśli jesteście w teamie tych, którzy liczą kalorie to nie polecam 😃
Składniki :
- 160 g masła
- 180 g cukru
- 100 g czekolady
- 3 jajka (M-L)
- 100 g mąki
- 50 g kakao
- 50 g pokrojonej czekolady (opcjonalnie)
Dodatki:
- migdały lub orzechy
- karmel – z tego przepisu
*tortownica 18 cm
*może być tez forma do brownie
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni z termoobiegiem
1.) Rozpuść masło. Dodaj cukier, czekoladę i wymieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Kolejno wmieszaj jajko po jajku.
2.) Wymieszaj mąkę z kakao i dodaj do czekoladowej mieszanki. Na sam koniec wrzuć pokrojoną czekoladę. Zamieszaj i gotowe.
3.) Ciasto przelej do formy, i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 35 minut
4.) Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimne przygotuj karmel. Zrób kilka dziurek w cieście i na wierz wylej karmel oraz posyp migdałami lub orzechami. Schowaj do lodówki, na conajmniej 2-3 godziny, by karmel mocno się schłodził, najlepiej na całą noc.
Ciasto pod wpływem niskiej temperatury robi się twarde. Wyjmij je z lodówki na około 1.5 do 2 godzin przed serwowaniem.
Smacznego !
Czekoladowe uściski,
A.
*gotowy karmel możesz od razu wymieszać z orzechami lub migdałami i dopiero wylać całość na ciasto. Migdałami czy orzechami, można posypać przed serwowaniem
*ciasto przypomina fudge, dlatego twardnieje w lodówce
*zaserwuj z lodami waniliowymi, gwarantuje Ci, że każdemu takie połączenie posmakuje
*pokrojone ciasto możesz również zamrozić i cieszyć się kawałkiem do kawy lub gdy najdzie Cię ochota, na coś słodkiego