Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Tak jest!

Właśnie rozpoczął się sezon na dynię i potrwa on do listopada albo i dłużej.

 

Lubicie to warzywo?

Dynia jest bogata w witaminy i posiada sporo wartości odżywczych. Ma niewiele kalorii – idealna dla tych, którzy są na diecie lub tych, którzy dbają o dobrą sylwetkę. Miąższ działa przeciwwymiotnie – idealny dla kobiet w ciąży, a pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną. Wiedzieliście o tym?

 

Dynia = Halloween

Niejednemu dynia kojarzy się z Halloween. Nic dziwnego. Przed tym świętem jest jej wysyp w sklepach czy na bazarach. Nawet dzieci zapytane o to warzywo odpowiadają – Halloween, cukierki. Dynia jest symbolem żniw.

 

Pochodzenie

Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i tam też powstało pierwsze ciasto – Pumpkin Pie. Nie wiem czy wiecie, ale końcem grudnia jest również obchodzony Dzień Ciasta Dyniowego. Pumpkin Pie króluje na stołach podczas Święta Dziękczynienia i obowiązkowo w Halloween.

 

 

Mam dla Was pyszny przepis na ciasto dyniowe z dodatkiem innych owoców. To co, pieczemy?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 300-350 g startej dyni
  • 200 g masła (rozpuszczone)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli (gdy używasz masło bez soli) 
  • 3 śliwki
  • 2 gruszki

Krem:

  • 100 g serka kremowego typu philadelphia
  • 100-150 ml śmietanki 36%
  • 4-6 łyżek cukru pudru (lub według uznania)
  • cynamon

 

Przygotowanie ciasta :

1.) Rozpuść masło, odstaw na 10 minut. Zetrzyj dynię oraz pokrój owoce.

 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).

2.) W misie miksera umieść jajka i cukier. Ubij całość do podwojenia objętości (3-5 minut).

3.) W międzyczasie – w oddzielnej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli.

4.) Do ubitej masy jajecznej wlej (powoli) masło/olej, zamieszaj. Kolejno dodaj startą dynię, pozostałe suche składniki i połącz całość. Na koniec wmieszaj delikatnie pokrojone owoce.

Blachę o wymiarach 30×20 wyłóż papierem, przełóż do niej masę dyniową i wstaw całość do piekarnika.

Piecz około 60 minut lub do suchego patyczka.

 

KREM – Przygotowanie :

Utrzyj serek z cukrem pudrem. Dodaj śmietankę i ubijaj do momentu, aż powstanie delikatny krem.

Wystudź ciasto, posmaruj kremem i posyp cynamonem. Do dekoracji można również użyć orzechów, pistacji lub kakao.

SMACZNEGO! 😊

 

 

WERSJA WEGAŃSKA

Co użyć zamiast jajek?

1 jajko =

  • 1/2 rozgniecionego banana
  • 1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki aquafaby (woda spod cieciorki)

 

* Wybierając aquafaba sposób przygotowania ciasta będzie taki, jak podałam wyżej (ubijacie do uzyskania białej piany).

*Korzystając z innych składników – pomijamy etap pierwszy (ubijanie) i mieszamy wszystko w jednej misce.

 

Co użyć zamiast masła?

  • olej rzepakowy, kokosowy
  • margarynę

 

Co użyć do wykonania kremu?

Serek zamień na wersję wegańską i użyj śmietanki kokosowej lub innej wegańskiej. Można pominąć serek i udekorować tylko śmietanką kokosową.

 

Czy wiesz, że…

Startą dynię możesz zamienić na 350 g puree z dyni?

Przygotowanie :

Pokrój dynię (np. hokkaido) na mniejsze kawałki. Usuń pestki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej dynię, polej całość olejem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) piekarnika i piecz około 30 min. Wystudź, przełóż całość do blendera, zmiksuj i gotowe.

 

*dynię hokkaido można jeść ze skórką 

*dynię można mrozić zarówno w całości, surową lub w postaci puree

 

Moc uścisków

Robaczkowa 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *