Ciasto dyniowe
Tak jest!
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię i potrwa on do listopada albo i dłużej.
Lubicie to warzywo?
Dynia jest bogata w witaminy i posiada sporo wartości odżywczych. Ma niewiele kalorii – idealna dla tych, którzy są na diecie lub tych, którzy dbają o dobrą sylwetkę. Miąższ działa przeciwwymiotnie – idealny dla kobiet w ciąży, a pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną. Wiedzieliście o tym?
Dynia = Halloween
Niejednemu dynia kojarzy się z Halloween. Nic dziwnego. Przed tym świętem jest jej wysyp w sklepach czy na bazarach. Nawet dzieci zapytane o to warzywo odpowiadają – Halloween, cukierki. Dynia jest symbolem żniw.
Pochodzenie
Dynia pochodzi z Ameryki Północnej i tam też powstało pierwsze ciasto – Pumpkin Pie. Nie wiem czy wiecie, ale końcem grudnia jest również obchodzony Dzień Ciasta Dyniowego. Pumpkin Pie króluje na stołach podczas Święta Dziękczynienia i obowiązkowo w Halloween.
Mam dla Was pyszny przepis na ciasto dyniowe z dodatkiem innych owoców. To co, pieczemy?
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 300-350 g startej dyni
- 200 g masła (rozpuszczone)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta soli (gdy używasz masło bez soli)
- 3 śliwki
- 2 gruszki
Krem:
- 100 g serka kremowego typu philadelphia
- 100-150 ml śmietanki 36%
- 4-6 łyżek cukru pudru (lub według uznania)
- cynamon
Przygotowanie ciasta :
1.) Rozpuść masło, odstaw na 10 minut. Zetrzyj dynię oraz pokrój owoce.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
2.) W misie miksera umieść jajka i cukier. Ubij całość do podwojenia objętości (3-5 minut).
3.) W międzyczasie – w oddzielnej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli.
4.) Do ubitej masy jajecznej wlej (powoli) masło/olej, zamieszaj. Kolejno dodaj startą dynię, pozostałe suche składniki i połącz całość. Na koniec wmieszaj delikatnie pokrojone owoce.
Blachę o wymiarach 30×20 wyłóż papierem, przełóż do niej masę dyniową i wstaw całość do piekarnika.
Piecz około 60 minut lub do suchego patyczka.
KREM – Przygotowanie :
Utrzyj serek z cukrem pudrem. Dodaj śmietankę i ubijaj do momentu, aż powstanie delikatny krem.
Wystudź ciasto, posmaruj kremem i posyp cynamonem. Do dekoracji można również użyć orzechów, pistacji lub kakao.
SMACZNEGO! 😊
WERSJA WEGAŃSKA
Co użyć zamiast jajek?
1 jajko =
- 1/2 rozgniecionego banana
- 1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki aquafaby (woda spod cieciorki)
* Wybierając aquafaba sposób przygotowania ciasta będzie taki, jak podałam wyżej (ubijacie do uzyskania białej piany).
*Korzystając z innych składników – pomijamy etap pierwszy (ubijanie) i mieszamy wszystko w jednej misce.
Co użyć zamiast masła?
- olej rzepakowy, kokosowy
- margarynę
Co użyć do wykonania kremu?
Serek zamień na wersję wegańską i użyj śmietanki kokosowej lub innej wegańskiej. Można pominąć serek i udekorować tylko śmietanką kokosową.
Czy wiesz, że…
Startą dynię możesz zamienić na 350 g puree z dyni?
Przygotowanie :
Pokrój dynię (np. hokkaido) na mniejsze kawałki. Usuń pestki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej dynię, polej całość olejem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) piekarnika i piecz około 30 min. Wystudź, przełóż całość do blendera, zmiksuj i gotowe.
*dynię hokkaido można jeść ze skórką
*dynię można mrozić zarówno w całości, surową lub w postaci puree
Moc uścisków
Robaczkowa 🙂