Brioche z dynią

Brioche z dynią

Sezon na dynię trwa!

 

Zaprosiliście już to warzywo do domu?

To ten czas w roku, gdy możemy cieszyć się pysznymi zupami czy ciastami z dyni. O poranku królują dyniowe owsianki, a kawiarnie pachną pumpkin spice latte.

 

Brioche

Po naszemu Brioszka – czyli słynne francuskie pieczywo drożdżowe, które jest słodkie i ma niesamowity kolor, dzięki sporej ilości masła – prawdziwego masła! Jest zaliczana do wypieków śniadaniowych jednak serwowana jest przez cały dzień. Przerwa na herbatę, gorącą czekoladę czy filiżankę kawy tylko w towarzystwie brioche. Nawet na tostach wykonanych z brioche serwuje się foie gras ( pasztet z wątróbek gęsich i kaczych ).

 

Brioche dla bogatych i ubogich

Czy wiesz, że przed Rewolucją francuską wypiekano to pieczywo w dwóch wersjach? Co je różniło? Ilość masła w pieczywie. Wersja dla ubogich zawierała 20-25% masła. Wersja druga, dla bogatych zawierała 70% masła lub więcej.

 

Najstarszy zachowany przepis pochodzi z 1742 roku.

 

 

Próbowaliście wersji brioche z dynią? Serdecznie polecam każdemu!

Łapcie przepis!

Składniki :

  • 15 g drożdży
  • 380-400 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 150 g masła (miękkie, temp.pokojowa)
  • 85-100 g puree z dyni

 

Zacznij od przygotowania puree z dyni – najlepiej dzień wcześniej.

Puree z dyni :

Pokrój dynię np.hokkaido na mniejsze kawałki i usuń z niej pestki. Następnie blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej dynię, polej olejem i upiecz.

200 stopni (może być termoobieg). Czas pieczenia ok. 30 minut.

Wystudź, zmiksuj i gotowe!

*pamiętaj, że dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórka. Skórka jest jadalna dlatego nie ma konieczności, by obierać warzywo.

 

Przygotowanie ciasta – etap I :

1.) Mąkę (385 g), cukier, jajka, drożdże, mleko i szczyptę soli – umieść w misie miksera. Zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez ok. 10 minut. Nie przerywając – dodaj masło kawałek po kawałku. Gdy dodasz całe masło, wyrabiaj ciasto 5 minut. Na koniec dodaj puree z dyni i wyrabiaj kolejne 5-8 minut. Jeśli ciasto się klei dodaj pozostałe 15 g mąki. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i umieść w lodówce na całą noc.

*ciasto można również umieścić w ciepłym miejscu, a po około 1.5h będzie już wyrośnięte i gotowe do formowania.

*pamiętaj o odgazowaniu ciasta!

Przygotowanie ciasta – etap II :

1.) Wyrośnięte ciasto wyjmij z lodówki i zostaw na blacie na ok. 30 min, by się ociepliło. Kolejno odgazuj je – wbij w środek dłoń, by bąbelki się uwolniły, następnie za pomocą miksera wyrób ciasto przez 1.5 minuty. Odgazowanie ciasto przełóż na blat posypany lekko mąką, podziel je na równe części i uformuj bułeczki. Gotowe bułeczki układaj w podłużnej formie wyłożonej papierem- pamiętaj o zachowaniu odstępu. Bułeczki można również rozwałkować, zwinąć i ułożyć w keksówce wyłożonej papierem. Formę z brioche przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – ok. 35 minut.

 

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni – termoobieg.

Brioche posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 20 minut. Gotową brioche wyjmij z piekarnika. Wystudź i zajadaj ze smakiem.

*pamiętaj każdy piekarnik jest inny!

 

 

SMACZNEGO 🙂

A.

*z tego przepisu możesz zarówno formować brioche w kształcie bułeczek jak i dużego ciasta. Pamiętaj, ze czas pieczenia brioche w kształcie ciasta/chlebka będzie nieco dłuższy (ok. 35-45 minut).

*podany przepis z pominięciem puree z dyni jest przepisem podstawowym, na którym bazuję tworząc rożnego rodzaju brioche. Nie bój się eksperymentować!

*do środka brioche możesz dodać np borówki, albo jabłka. Puree z dyni nie będzie potrzebne.

*możesz rozwałkować gotowe ciasto, posmarować masłem i cynamonem, zwinąć, naciąć i zapleść warkocz.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *