Uczta czekoladowa

Uczta czekoladowa

 

Jaka praca, takie przepisy 🙂

Niedawno było mi dane przetestować przepis, którym dziś chcę się z Wami podzielić. Nie wiem czy wspominałam, ale gdy pojawia się zamówienie na ciasto, w mojej pracy, JA jestem wywołana, by podołać temu zadaniu. Niekiedy to są duże ilości. I tak było w przypadku ciasta czekoladowego.

Jakie ono było pyszne, No OBŁĘD, rozpływające się w ustach i tak proste do przygotowania. A co najważniejsze, żadna maszyna nie jest nam potrzebna. Wszystko mieszamy ręcznie, raz dwa trzy i pieczemy. Smakiem to ciasto przypomina dla mnie Murzynka lub sławny Piernik Kętrzyński. Koniecznie musicie przetestować ten przepis.

Także tego… wyjmujcie garnek, rózgę, łyżkę drewnianą, czy co tam lubicie używać podczas mieszania masy, i pieczcie ten CZEKOLADOWY OBŁĘD.

 

Składniki :

  • 200 gram masła
  • 225 ml wody
  • 300 gram cukru
  • 260 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

 

Polewa czekoladowa:

  • 75 gram masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 120 gram cukru pudru

 

 

Przygotowanie :

1.) Masło i wodę umieść w rondelku i podgrzej do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie przelej do większej miski. Zostaw na chwilę, by przestygło.

W międzyczasie przygotuj formę, ja wybrałam większą o rozmiarach 35×20, wyłóż ją papierem i nastaw piekarnik na 180 stopni.

2.) Do mikstury w misce wmieszaj cukier wymieszany z mąką, solą i sodą oczyszczoną.

Kolejno dodaj kakao, jajka i śmietanę/jogurt. Zamieszaj.

 

Przełóż do formy. Piecz 25-30 minut.

3.) Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę.
Rozpuść masło. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko rózga lub łyżka lub czym tam lubicie.

Gotowe ciasto, wyjmij z piekarnika i od razu za pomocą widelca zrób w nim kilkanaście dziur. Nie martw się, że ciasto pozostaje na widelcu. Tak ma być, później gdy wystygnie, będzie zupełnie inne. Następnie rozprowadź przygotowaną polewę. Pozostaw do wystygnięcia.

A teraz nie pozostaje Ci nic innego jak zanurzyć swoje usta w tym czekoladowym wypieku i delektować się jego smakiem z radością na buzi 🙂

 

Niech moc kakao będzie z Wami!
ENJOY ludziska!
Snakkes,
A.

 

*jak wspomniałam wyżej, ciasto po 20 minutach w piekarniku nie jest całkowicie zbite, pozostawia ślady na widelcu lub patyczku. Nic się nie martwcie, gdy wystygnie jest zbite i mega mega czekoladowe

*stopień wypieczenia zależy od wielkości blachy. Im większa, tym ciasto będzie lepiej wypieczone

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *