Uczta czekoladowa
Jaka praca, takie przepisy 馃檪
Niedawno by艂o mi dane przetestowa膰 przepis, kt贸rym dzi艣 chc臋 si臋 z Wami podzieli膰. Nie wiem czy wspomina艂am, ale gdy pojawia si臋 zam贸wienie na ciasto, w mojej pracy, JA jestem wywo艂ana, by podo艂a膰 temu zadaniu. Niekiedy to s膮 du偶e ilo艣ci. I tak by艂o w przypadku ciasta czekoladowego.
Jakie ono by艂o pyszne, No OB艁臉D, rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach i tak proste do przygotowania. A co najwa偶niejsze, 偶adna maszyna nie jest nam potrzebna. Wszystko mieszamy r臋cznie, raz dwa trzy i pieczemy. Smakiem to ciasto przypomina dla mnie Murzynka lub s艂awny Piernik K臋trzy艅ski. Koniecznie musicie przetestowa膰 ten przepis.
Tak偶e tego… wyjmujcie garnek, r贸zg臋, 艂y偶k臋 drewnian膮, czy co tam lubicie u偶ywa膰 podczas mieszania masy, i pieczcie ten CZEKOLADOWY OB艁臉D.
Sk艂adniki :
- 200 g mas艂a
- 225 ml wody
- 300 g cukru
- 260 g m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 4 艂y偶ki kakao
- 2 jajka
- 100 ml kwa艣nej 艣mietany lub jogurtu naturalnego
Polewa czekoladowa:
- 75 g mas艂a
- 3 艂y偶ki mleka
- 2 艂y偶ki kakao
- 120 g cukru pudru
Przygotowanie :
1.) Mas艂o i wod臋 umie艣膰 w rondelku i podgrzej do momentu, a偶 mas艂o si臋 rozpu艣ci. Nast臋pnie przelej do wi臋kszej miski. Zostaw na chwil臋, by przestyg艂o.
W mi臋dzyczasie przygotuj form臋, ja wybra艂am wi臋ksz膮 o rozmiarach 35×20, wy艂贸偶 j膮 papierem i nastaw piekarnik na 180 stopni.
2.) Do mikstury w misce wmieszaj cukier wymieszany z m膮k膮, sol膮 i sod膮 oczyszczon膮.
Kolejno dodaj kakao, jajka i 艣mietan臋/jogurt. Zamieszaj.
Prze艂贸偶 do formy. Piecz 25-30 minut.
3.) Gdy ciasto si臋 piecze przygotuj polew臋.
Rozpu艣膰 mas艂o. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki i wymieszaj wszystko r贸zga lub 艂y偶ka lub czym tam lubicie.
Gotowe ciasto, wyjmij z piekarnika i od razu za pomoc膮 widelca zr贸b w nim kilkana艣cie dziur. Nie martw si臋, 偶e ciasto pozostaje na widelcu. Tak ma by膰, p贸藕niej gdy wystygnie, b臋dzie zupe艂nie inne. Nast臋pnie rozprowad藕 przygotowan膮 polew臋. Pozostaw do wystygni臋cia.
A teraz nie pozostaje Ci nic innego jak zanurzy膰 swoje usta w tym czekoladowym wypieku i delektowa膰 si臋 jego smakiem z rado艣ci膮 na buzi 馃檪
Niech moc kakao b臋dzie z Wami!
ENJOY ludziska!
Snakkes,
A.
*jak wspomnia艂am wy偶ej, ciasto po 20 minutach w piekarniku nie jest ca艂kowicie zbite, pozostawia 艣lady na widelcu lub patyczku. Nic si臋 nie martwcie, gdy wystygnie jest zbite i mega mega czekoladowe
*stopie艅 wypieczenia zale偶y od wielko艣ci blachy. Im wi臋ksza, tym ciasto b臋dzie lepiej wypieczone