Gluten-free marchewkowe z figami

Gluten-free marchewkowe z figami
Bezglutenowe wypieki opanowały świat. Zupełnie tak, jak wszystkie te wegańskie ciasta, wypieki na mąkach bez glutenu są numerem jeden.
Osobiście nie należę do osób, które serwują takie ciasta często. Gdybym miała wybrać między bezglutenowym ciastem a wegańskim, postawiła bym na to drugie. Dlaczego ? Sama nie wiem 🙂
To dopiero mój pierwszy taki wypiek, ale myślę, że skuszę się na inne przepisy tego typu.
Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem przepysznych fig oraz imbiru. Proste, choć nie tanie ciasto. Myślę, że raz na czas, można pozwolić sobie na małe szaleństwo i upiec coś, co jest zupełnie czymś innym w Naszej kuchni.

Składniki :

  • 240 g mąki ryżowej
  • 100 g cukru kokosowego ( lub zwykłego )
  • 100 ml stropu klonowego ( lub miodu )
  • 200 ml oleju ( u mnie rzepakowy ale może być także kokosowy )
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g startej marchewki
  • 8 g imbiru ( startego )
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Dekoracja :

  • 40 g masła ( miękkiego )
  • 200 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 200-250 g cukru pudru
  • 5-6 fig
* jeżeli macie ochotę, można dodać do ciasta suszone owoce, np. rodzynki, pamiętajcie by dodać je na sam koniec, przed przełożeniem do formy 🙂

Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Długą formę do chleba wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową (np. keksówke).
1.) Marchewkę zetrzeć razem z imbirem. Jajka razem z cukrami, olejem i syropem klonowym ubić przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę, sodę, proszek, cynamon. Wymieszaj krótko. Kolejno dodaj marchewkę wraz z imbirem. Rzadkie ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy, umieść w piekarniku.
2.) Piecz 60 minut. Po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem. Jeżeli uznasz, że ciasto potrzebuje jeszcze chwilę, podpiecz je 2-3 min.
W czasie gdy pieczesz ciasto, przygotuj krem :
1.) W misie miksera umieść miękkie masło i rozetrzyj na gładką masę, około 1 minuty. Dodaj cukier puder, najlepiej w 2-3 porcjach, kolejno kremowy serek. Rozetrzyj na gładką masę i gotowe.
2.) Umieść w lodówce i PAMIĘTAJ by wyciągnąć krem na równo z upieczonym ciastem.
Powstałym kremem udekoruj ciasto a kolejno wyłóż na krem, pokrojone na kawałki figi.

Smacznego moi drodzy ! 🙂

Niech moc zdrowego ciasta będzie z Wami

Piona,

A.

P.S.
Ciasto marchewkowe w nieco innej wersji było bardzo smaczne ale… Zdecydowanie u mnie wygrywa GLUTEN 🙂
CZEKAM NA WASZĄ OPINIĘ.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *