Pots De Creme

Pots De Creme

 

Dawno do Was nie pisałam, a tyle obiecywałam. I co?! I nic… Bo to ciągle brak czasu, a to coś innego wyskoczyło. A ostatnimi czasy, żyłam tylko urodzinami 🙂 Ale dziś nadrabiam zaległości.

Niedawno odkryłam nowy przepis, na coś mega pysznego. Znalazłam go przypadkiem, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie żółtek, które zwykle zostają po robieniu bezy czy makaroników. Tak znalazłam francuski deser Pots De Creme. Przepyszny, mega czekoladowy mus, budyń czy krem. Jak zwał tak zwał, ale smak… Poezja! Gdy zaczyna się go jeść, trudno przestać 🙂

 

Przepis lekko zmodyfikowałam, bo jakby inaczej!

Wszystkim tym, którzy uwielbiają czekoladę, na pewno posmakuje. Nie jest pracochłonny i nie wymaga niewiadomo jakich umiejętności. Jedyne co jest ważne, to cierpliwość, gdyż deser ten wymaga lekkiego chłodzenia. Ale wiem, że dacie radę! Ja dałam 🙂

 

Oto przepis na 2 duże porcje lub 4 mniejsze :

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 5-7 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 250 ml śmietany 36%
  • szczypta soli

 

* zamiast samej gorzkiej czekolady, można użyć 50-70g mlecznej

 

* zawsze używam kakao DecoMorreno

 

Dodatkowo:

  • świeże owoce
  • 100-150 ml śmietany 36% do udekorowania
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

 

 

A oto jak przygotować krem:

1.) Czekoladę siekamy i wkładamy do wysokiego naczynia, w którym później będziemy blendować całość.

2.) Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli na puszysty kogel mogel.

3.) Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Połowę gorącej śmietanki przelewamy do naszej masy jajecznej, i miksujemy całość ponownie. Pozostałą śmietankę ustawiamy na średnio rozgrzany palnik, jeżeli posiadacie płytę indukcyjną tak jak ja, wybieracie moc 3-4.

4.) Do reszty śmietanki dodajemy masę kakaowo jajeczną. Podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż uzyskamy gęstą czekoladę lub konsystencję rzadkiego budyniu. PAMIĘTAJ nie wolno mieszanki doprowadzić do wrzenia!

5.) Gorącym budyniem zalewamy posiekaną czekoladę. Czekamy ok. 2 minut. Następnie za pomocą blendera, całość blendujemy na gładki mus. Gotowy przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanek. Przykrywamy folią spożywcza i chłodzimy 1-2 godziny.

 

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz świeżym owocami, takimi jakie lubicie sami! 🙂

 

I jak ? Skusicie się ? Ja niebawem ponownie go przygotuję, a później z radością, na kanapie będę się nim delektować 🙂 A co!

Przyjemności!

A.



1 thought on “Pots De Creme”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *