Lody z buraka
Te lody totalnie mnie oczarowały! Wszystko za sprawą ukochanej Lindy Lomelino . To właśnie u niej trafiłam na ten przepis. Długo zastanawiałam się czy skusić się na test, ale raz się żyje. I to był strzał a dziesiątkę!
Pewnie myślicie ale jak? Jak to możliwe, że lody z buraka są dobre. No właśnie… są dobre. Nawet bardziej niż dobre. Są genialne, a ja sama nigdy bym nie wpadła na to, by takie lody zaserwować w swoim domu. I wiecie co ?! Moja mała agentka również się nimi zajadała, mówiąc, że to lody truskawkowe 🙂 Czyli jednak buraczkowe lody nie są takie złe! Są pyszne i zdrowe!
Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju domowych lodów, i gwarantuje Wam, że nie łatwo będzie zgadnąć wszystkim tym, którym je zaserwujecie, jaki składnik jest główny przy ich robieniu. No to co? Testujecie ?
Do przygotowania lodów potrzebujecie :
- 100 ml soku z buraków ( ok. 2 średnie buraki)
- 15 g świeżego imbiru
- 300 ml śmietanki 35-40%
- 200 ml mleka 3%
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 90 g cukru
- szczypta soli
* mozna dodać także opcjonalnie 1 łyżkę wódki, ja pominęłam to, dodając nieco więcej soku z buraków
Sposób przygotowania :
1.) Buraki i imbir włożyć do sokowirówki i wycisnąć z nich sok. Śmietankę ubić na prawie sztywno, następnie wymieszać z sokiem z buraków, starta skórka z cytryny oraz sokiem z cytryny. Odstawić.
2.) W małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami mleka. Pozostałą ilość mleka wraz z cukrem zagotować. Gdy mleko zacznie się gotować, dodać skrobię i szybko zamieszać całość. Na małym ogniu/mocy kuchenki gotować mleko ze skrobią do momentu, aż mikstura zgęstnieje, pamiętając o częstym mieszaniu. Gotową masę zdjąć z kuchenki i na chwilę odstawić.
3.) Gotowy krem z sokiem z buraków zmieszać z masą mleczko kukurydzianą, przykryć folią i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej włożyć na całą noc do lodówki.
4.) Gdy masa jest całkowicie zimna, ubić lekko w robocie kuchennym, lub za pomocą miksera ręcznego a następnie przełożyć do pojemnika. Zamknąć szczelnie i umieścić w zamrażarce na ok. 2-4 godziny.
5.) Wyjąc z zamrażarki, odczekać chwilkę, nałożyć lody do miseczek i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
Niech moc soku z buraka będzie z Wami! 🙂
Dajcie znać czy smak tych oryginalnych lodów, przypadł Wam do gustu !
Uściski!
Przyjemnego dnia!
A.
* nie dorobiłam się jeszcze maszynki do lodów, niestety 🙂 więc sposób na przygotowanie tych lodów zmodyfikowałam dla wszystkich osób bez takiego sprzętu, jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem takowej maszyny nie musisz ubijać śmietanki przed zmieszaniem jej z sokiem z buraków. Bezpośrednio łączysz zimną śmietankę z sokiem z buraków, cytryny i skórą. Po całkowitym wystudzeniu mieszanki, przekładasz ją do maszyny i postępujesz według instrukcji producenta, a następnie mrozisz lody w szczelnie zamkniętym pojemniku 🙂