Chokladkolafudge
Ponownie postanowiłam przygotować coś, co jest wegańskie. Moda na tego typu wypieki, desery ogarnęła cały świat.
Pewnie zastanawiacie się co oznacza chokladkolafudge. Już tłumaczę. Mówiąc w skrócie to CZEKOLADOWA KRÓWKA. A skąd ta dziwna nazwa ? A stąd, że przepis ten odkryłam ponownie, dzięki Leila’s supermat (program w tv). Zakochałam się w smaku tej słodkiej kostki, połączenie migdałów i kakao jest rewelacyjne. Istne niebo w gębie, które wspaniale komponuje się z kawą lub herbatą. Tak niewiele trzeba, by móc delektować się czymś zdrowym.
Macie ochotę przenieść się, choć na chwilę do innego świata ? Świata wegańskiej słodyczy ? Łapcie przepis i testujcie go na własnej skórze 🙂
SKŁADNIKI NA FUDGE :
- 150 g obranych migdałów
- 50 ml oleju kokosowego- rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml syropu klonowego lub agawy
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
DODATKOWO :
- tabliczka gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1.) Sparzyć i obrać migdały. Zmiksować za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodać sól i olej. Zmiksować. Do tak powstałej papki dodać cukier z wanilią, syrop, kakao i ponownie zmiksować do momentu uzyskania jednolitej papki/masy.
2.) Gotową papkę przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem lub folią spożywczą. Za pomocą łyżki lub palców rozsmarować i docisnąć do formy.
3.) Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny lub do momentu, aż Wasza krówka zastygnie, zrobi się twarda i zbita.
4.) Na sam koniec rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wylać na krówkę, rozprowadzić i schłodzić przez chwilę. Gdy czekolada zastygnie, Wasz słodki dodatek do ulubionego napoju jest gotowy!
JAK MYŚLISZ? BĘDZIE DOBRE ? SKUSISZ SIĘ ? DAJ ZNAĆ. KONIECZNIE!!!
SMACZNEGO I DO USŁYSZENIA !
Ha det…
A.
* możesz użyć blender ręczny, ale przygotowanie krówki będzie o wiele trudniejsze