Leniwe Faworki

Leniwe Faworki

Jak żyjecie w Nowym Roku ?

W Norwegii, bardzo popularne jest powiedzenie: Nytt år, nye muligheter! ?

 

Co to oznacza w języku polskim?

Nowy rok, nowe możliwości. To jak tam Wasza lista postanowień? Zmniejsza się, zwiększa, czy może stoi w miejscu?

Osobiście nie spisuję i nie mam postanowień na Nowy Rok. No bo niby po co? Życie samo weryfikuje, co jest WAŻNE, a co WAŻNIEJSZE.

 

Ale ale… nie od dziś wiadomo, że żyjemy w ciągłym pośpiechu, biegu i stresie. Dlatego, w związku z nadchodzącym tłustym czwartkiem, mam dla Was przepis na LENIWE FAWORKI/CHRUST, jak zwał tak zwał.

 

Bo komu chce się i kto ma czas, by się męczyć z wałkowaniem ciasta? Ubijaniem go tłuczkiem? Wykrywaniem, i na samym końcu smażeniem? No kto?

 

 

Łapcie ekspresowy przepis, a później niech buzia się cieszy ?

Składniki:

  • 3-4 żółtka
  • 250 g mąki
  • 225 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki spirytusu, wódki lub octu

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • rękaw cukierniczy
  • cukier puder

 

*z tego przepisu wyjdzie spora ilość faworków, dla łakomczuchów polecam podwoić ilości składników

*ciasto powinno mieć konsystencje lekko gęstszą jak to na naleśniki

*wolisz gęstsze, dosyp więcej mąki wedle uznania

 

Przygotowanie:

1.) W misie miksera umieść przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , żółtka, cukier oraz mleko. Ubij lub wymieszaj całość, i na koniec, dodaj ocet lub alkohol.

 W garnku rozgrzej olej.

2.) Ciasto faworkowe umieść w rekawie cukierniczym. Gdy olej jest gorący, odetnij dolną część woreczka, i lecimy!

3.) Wyciskamy/wylewamy ciasto tworząc takie wzory, na jakie mamy ochotę. Niech poniesie Was fantazja.

4.) Faworki smażymy kilka sekund z każdej strony. Uważajcie by go nie spalić. Im cieńszy strumień ciasta, tym szybciej, Wasz chrust, będzie gotowy.

5.) Zarumienione faworki układaj na ręczniku papierowym lub papierze do pieczenia.

Gdy juz wystygną, posyp je cukrem pudrem. Zrób sobie kawę/herbatę. Usiądź wygodnie w fotelu, na sofie, i delektuj się deserem dla LENIWYCH!

 

 

SMACZNEGO MOJE ROBACZKI! ?

Niech moc faworków będzie z Wami.
Dobroci,
A.

 

*niebawem w Norwegii Fastelavn, taki odpowiednik Naszego tłustego czwartku, trwający trzy dni! Jeżeli macie więcej czasu, polecam Wam pyszne drożdżowe bułeczki, przekładane bitą śmietaną i dżemem, poezja! Przepis znajdziecie tu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *