Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

 

Pewnie zastanawiacie się, co za przepis dziś Wam przygotowałam ?

Fastelavnsboller to nic innego jak słodkie, drożdżowe bułeczki mili Państwo, które wypełnione są śmietaną i dżemem. A skąd taka nazwa? A od święta, które nazywa się Fastelavn i oznacza karnawal. Święto to, przypada zawsze na 7 tygodni przed Wielkanocą. Tego roku 11 lutego cała Norwegia, Dania również, w tym oto dniu, będą objadać się słodkimi bułeczkami. Karnawał w Norwegii troszkę przypomina Halloween. Dzieciaki przebierają się za rożnego rodzaju stworki i hucznie świętują w szkołach i przedszkolach. Można by powiedzieć, że tradycja jedzenia fastelavnsboller tego oto dnia, jest zupełnie tak sama, jak tradycja jedzenia pączków czy faworków w Naszym kraju.

 

Skusicie się na wypróbowanie tych przepysznych bułek ? Zapraszam po przepis 🙂

 

Ciasto drożdżowe:

  • 950 gram mąki
  • 500 ml mleka
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 150 gram cukru
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 150 gram miękkiego masła

 

Dodatkowo:

  • białko wymieszane z mlekiem, do smarowania bułek
  • cukier puder
  • śmietana kremówka
  • dżem

 

* pamiętaj by mleko nie było cieplejsze jak 37 stopni

* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zwłaszcza drożdże

* kardamon można zastąpić cynamonem lub dodać i to i to 🙂

 

 

Przygotowanie :

1.) Wszystkie składniki, zgodnie z kolejnością, prócz masła, umieścić w misie miksera. Następnie za pomocą haka do ciast drożdżowych zaczynamy zagniatanie, które potrwa ok. 8-10 min. Pod koniec tego czasu, nadal miksując dodajemy masło partia po partii. Gdy całe masło wyląduje w misie, warto ciasto ugniatać jeszcze ok. 5 min. Gdy wszystko gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez około 1–1,5 godziny. Możecie także jak ja umieścić misę w piekarniku, którego temperatura ma 30 stopni.

2.) Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat. Dzielimy na 4 części, a następnie z każdej części formujemy małe bułeczki (5-6 sztuk). Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 min

3.) Piekarnik nagrzać do 200-205 stopni z termoobiegiem. Bułki smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem (delikatnie), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut. Gotowe bułki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce.

4.) Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru. Dzielimy bułki na pół. Smarujemy dżemem, śmietaną (lub odwrotna kolejność). Przykrywamy górną częścią, posypujemy cukrem pudrem i ZJADAMY ze smakiem!

 

WESOŁEGO I SMACZNEGO KARNAWAŁU!

Do usłyszenia !

A.

 

* dzięki temo, można piec 2 blaszki na raz, pamiętaj, by po uplywie polowy czasu pieczenia, zamienić blaszki miejscem

* z tej porcji wyjdzie wam +/- 24 sztuki

* można zrobić z połowy, zachowując całe jajko przy przepisie

* możliwe, że podczas zagniatania będzie konieczne podsypywanie mąką

* całość można spokojnie wyrabiać ręcznie!

* przepis pochodzi z bloga



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *