Fastelavnsboller
Pewnie zastanawiacie się, co za przepis dziś Wam przygotowałam ?
Fastelavnsboller to nic innego jak słodkie, drożdżowe bułeczki mili Państwo, które wypełnione są śmietaną i dżemem. A skąd taka nazwa? A od święta, które nazywa się Fastelavn i oznacza karnawal. Święto to, przypada zawsze na 7 tygodni przed Wielkanocą. Tego roku 11 lutego cała Norwegia, Dania również, w tym oto dniu, będą objadać się słodkimi bułeczkami. Karnawał w Norwegii troszkę przypomina Halloween. Dzieciaki przebierają się za rożnego rodzaju stworki i hucznie świętują w szkołach i przedszkolach. Można by powiedzieć, że tradycja jedzenia fastelavnsboller tego oto dnia, jest zupełnie tak sama, jak tradycja jedzenia pączków czy faworków w Naszym kraju.
Skusicie się na wypróbowanie tych przepysznych bułek ? Zapraszam po przepis 🙂
Ciasto drożdżowe:
- 950 gram mąki
- 500 ml mleka
- 25 gram świeżych drożdży
- 150 gram cukru
- łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko
- 150 gram miękkiego masła
Dodatkowo:
- białko wymieszane z mlekiem, do smarowania bułek
- cukier puder
- śmietana kremówka
- dżem
* pamiętaj by mleko nie było cieplejsze jak 37 stopni
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zwłaszcza drożdże
* kardamon można zastąpić cynamonem lub dodać i to i to 🙂
Przygotowanie :
1.) Wszystkie składniki, zgodnie z kolejnością, prócz masła, umieścić w misie miksera. Następnie za pomocą haka do ciast drożdżowych zaczynamy zagniatanie, które potrwa ok. 8-10 min. Pod koniec tego czasu, nadal miksując dodajemy masło partia po partii. Gdy całe masło wyląduje w misie, warto ciasto ugniatać jeszcze ok. 5 min. Gdy wszystko gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez około 1–1,5 godziny. Możecie także jak ja umieścić misę w piekarniku, którego temperatura ma 30 stopni.
2.) Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat. Dzielimy na 4 części, a następnie z każdej części formujemy małe bułeczki (5-6 sztuk). Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 min
3.) Piekarnik nagrzać do 200-205 stopni z termoobiegiem. Bułki smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem (delikatnie), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut. Gotowe bułki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce.
4.) Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru. Dzielimy bułki na pół. Smarujemy dżemem, śmietaną (lub odwrotna kolejność). Przykrywamy górną częścią, posypujemy cukrem pudrem i ZJADAMY ze smakiem!
WESOŁEGO I SMACZNEGO KARNAWAŁU!
Do usłyszenia !
A.
* dzięki temo, można piec 2 blaszki na raz, pamiętaj, by po uplywie polowy czasu pieczenia, zamienić blaszki miejscem
* z tej porcji wyjdzie wam +/- 24 sztuki
* można zrobić z połowy, zachowując całe jajko przy przepisie
* możliwe, że podczas zagniatania będzie konieczne podsypywanie mąką
* całość można spokojnie wyrabiać ręcznie!
* przepis pochodzi z bloga