Kanelsnurrer

Kanelsnurrer

Co powiecie, gdy Wam napisze, że da się stworzyć drożdżowy wypiek, na składnikach prosto z lodówki, oraz bez sporządzania zaczynu?

Kanelsnurrer- bo o nich dziś mowa, to pyszne cynamonowe, drożdżowe bułeczki. Popularne zarówno w Norwegii jak i Szwecji. Szybkie w przygotowaniu i znikające w ekspresowym tempie. Można je wypiekać wzbogacone o krem waniliowy, lub po prostu wyczarować zwykłego zawijasa, na koniec posypując cukrem pudrem.

Jak wspomniałam składniki do ich przygotowania mogą być prosto z lodówki- zimne. Wyrastanie drożdży można zwyczajnie pominąć. Czy to nie brzmi wspaniale ?

Składniki :

  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 5 g kardamonu (łyżka)
  • 235- 250g mąki
  • 140 ml mleka
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli

*wszystko prosto z lodówki
*dodatkowe łyżki mąki w razie gdyby ciasto było bardzo lepkie, pamiętaj by dodać najpierw jedną, a w razie potrzeby kolejną

Wypełnienie :

  • 130 g masła
  • 130g cukru białego i brązowego
  • 20g cynamonu

Przygotowanie :

1.) W misie miksera umieść kolejno : kardamon, cukier, pokruszone drożdże, mąkę, mleko, sól. Rozpocznij wyrabianie ciasta, kontynuując przez ok. 15 min

2.) Dodaj pokrojone w małe kosteczki masło. Wyrób ponownie ok. 15 min. Gotowe ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat posypany mąką i przykryj ściereczka na czas przygotowania wypełnienia.

3.) Masło, cynamon oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj przez ok. 5 min lub do momentu aż Twoje masło uzyska kremową konsystencję.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2cm, posmaruj całość (aż po brzegi) masłem cynamonowym. Następnie zawiń/złóż ciasto do połowy, kolejno raz jeszcze. Dociśnij ciasto z każdej strony. Rozwałkuj ponownie na grubość 1cm. Potnij na paseczki. Zwiń w rulon/wałek każdy kawałek, przytrzymując jedną końcówkę palcami, owiń dwa razy dookoła palców, kończąc pod spodem. Tutaj i tutaj na filmikach możecie wszystko dokładnie zobaczyć.

Gotowe zawijańce układaj na blaszce wyłożonej papierem tak, by pozostawić przerwę między bułeczkami. Blacha z piekarnika doskonale pasuje na 6 dużych bułek.

*bułeczki przed pieczeniem można posmarować jajkiem, nie jest to jednak konieczne. Lubicie smarujecie 🙂

Piecz ok. 15 min lub do momentu aż Twoje bułeczki ładnie się zarumienią.

UWAGA:
W zależności jak duże i jak grube będą wasze zawijańce, czas pieczenia będzie się różnic. U jednych może to być 10-15 min, a u innych 15-20. Podany wyżej czas jest w oparciu o mój piekarnik, bo wiadomo każdy jest inny. Bułki jakie przygotowuję raz są duże a raz małe 🙂

Dajcie znać, co Wy na taki sposób przygotowania ciasta drożdżowego 🙂
Ten rodzaj ciasta stanowi podstawę wszystkich słodkich bułek, które wypieka się w Norwegii. Od bułek z czekoladą po te słynne na cały świat cynamonki.

Smacznego, i nie zejdźcie wszystkiego na raz 🙂

Powodzenia i …
Do następnego,
A.

*czy wiecie, że ciasto drożdżowe można mrozić? Gotowe zawijańce przełóż do woreczka i schowaj do zamrażarki. W te dni, w które najdzie Was ochota na coś słodkiego, wystarczy wyjąc bułeczkę, rozgrzać piekarnik i upiec. Czas pieczenia może się lekko różnic od tego, gdy pieczemy bułki na świeżo.

*oczywiście bułeczki te można przygotować w sposób wszystkim Wam znany, czyli zrobić zaczyn z drożdży, a następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *