Chia z rabarbarem

Chia z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni!

 

W końcu pojawił się także w Norwegii.

Kupiłam… wróciłam do domu. Porządnie umyłam i co? Pożarłam z małą ilością cukru i cynamonu. Obłędny smak! Smak dzieciństwa.

 

A gdyby tak przygotować pudding chia z rabarbarem?

Jakoś tak się wszystko ułożyło w głowie, że pomyślałam: to może być smaczne! Nie myliłam się. To połączenie jest obłędnie smaczne.

 

Łapcie przepis 😊

 

Składniki na sos rabarbarowy:

  • 100g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Składniki na pudding:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia

 

Dodatki:

  • pestki dyni/słonecznik
  • 1 łyżeczka miodu

 

 

Przygotowanie:

1.) Rabarbar pokrój w kostkę, umieść w rondelku, dodaj 2 łyżki wody, cynamon. Ugotuj do momentu, aż będzie miękki. Zblenduj lub pozostaw w takiej konsystencji, jaką uzyskałeś po gotowaniu. Odstaw do przestygnięcia, a następnie umieść w lodówce.

2.) W miseczce wymieszaj chia z mlekiem kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum 1-1.5 godziny lub na całą noc. PAMIĘTAJ by przez pierwsze 30 minut często zamieszać całość.

3.) Gotowy pudding umieść w miseczce. Na wierzch wyłóż sos rabarbarowy. Udekoruj dynią/słonecznikiem, polej miodem. Na koniec, możesz dodać pokrojony rabarbar lub inne ulubione owoce.

 

GOTOWE! SMACZNEGO!
Mam nadzieję, że Wam posmakuje 😊

 

Dobroci Moje Robaczki!
Ściskam,
A.

 

* podane składniki są na jedną dużą porcje lub dwie mniejsze- u mnie dwie mniejsze, jedna duża to zdecydowanie za dużo na raz 🙂
*nie martw się, że sos rabarbarowy jest kwaśny na początku, miód wszystko osłodzi
*jeśli lubicie bardziej słodkie, ilość miodu dostosuj do swojego smaku
*całość możesz przechowywać w lodówce do 2 dni



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *