Chia z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni!
W końcu pojawił się także w Norwegii.
Kupiłam… wróciłam do domu. Porządnie umyłam i co? Pożarłam z małą ilością cukru i cynamonu. Obłędny smak! Smak dzieciństwa.
A gdyby tak przygotować pudding chia z rabarbarem?
Jakoś tak się wszystko ułożyło w głowie, że pomyślałam: to może być smaczne! Nie myliłam się. To połączenie jest obłędnie smaczne.
Łapcie przepis 😊
Składniki na sos rabarbarowy:
- 100g rabarbaru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na pudding:
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
Dodatki:
- pestki dyni/słonecznik
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1.) Rabarbar pokrój w kostkę, umieść w rondelku, dodaj 2 łyżki wody, cynamon. Ugotuj do momentu, aż będzie miękki. Zblenduj lub pozostaw w takiej konsystencji, jaką uzyskałeś po gotowaniu. Odstaw do przestygnięcia, a następnie umieść w lodówce.
2.) W miseczce wymieszaj chia z mlekiem kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum 1-1.5 godziny lub na całą noc. PAMIĘTAJ by przez pierwsze 30 minut często zamieszać całość.
3.) Gotowy pudding umieść w miseczce. Na wierzch wyłóż sos rabarbarowy. Udekoruj dynią/słonecznikiem, polej miodem. Na koniec, możesz dodać pokrojony rabarbar lub inne ulubione owoce.
GOTOWE! SMACZNEGO!
Mam nadzieję, że Wam posmakuje 😊
Dobroci Moje Robaczki!
Ściskam,
A.
* podane składniki są na jedną dużą porcje lub dwie mniejsze- u mnie dwie mniejsze, jedna duża to zdecydowanie za dużo na raz 🙂
*nie martw się, że sos rabarbarowy jest kwaśny na początku, miód wszystko osłodzi
*jeśli lubicie bardziej słodkie, ilość miodu dostosuj do swojego smaku
*całość możesz przechowywać w lodówce do 2 dni