Creme patissiere

Creme patissiere

 

Lato w pełni. A jak lato, to i człowiek chce jeść coś lekkiego, delikatnego i chłodzącego. I taki właśnie jest creme patissiere.

A co to takiego? Klasyka wśród kremów francuskich. Krem cukierniczy, nadający się do wszelakiego rodzaju ciast, ciasteczek czy tart. Smakuje równie świetnie podany w miseczce z owocami. Mówiąc w skrócie to taki a’la budyń.

Klasyczny krem jest o smaku waniliowym, lecz można go przygotowywać na wiele sposobów, wzbogacając jego smak: czekoladą, cytryną a nawet alkoholem! Przyznacie, że ta ostatnia wersja brzmi dość interesująco ?! 🙂

 

Przepis, po który ja sięgnęłam, jest przepisem słynnej Julii Child.

 

Składniki :

  • 5 żółtek
  • 450-500 ml mleka (najlepiej bardzo tłustego)
  • 80 gram cukru
  • 50 gram mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 laska wanilii

 

W oryginalnym przepisie jest jeszcze masło (20g). Jednak ja zdecydowałam się na wersję bez.

 

* użyłam 500 ml mleka, jednak jeżeli chcielibyście mieć bardziej zbity krem przy tej ilości żółtek, użyjcie go ciut mniej np 450 ml

 

 

Przygotowanie:

1.) Do rondelka wlać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Następnie i jedno i drugie dodać do mleka. Zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na bok.

2.) W misie miksera ubić/utrzeć żółtka z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.

3.) Wyjąc z mleka laskę wanilii. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli zacząć zalewać masę gorącym mlekiem.

4.) Gotową masę przelać do rondelka, postawić na kuchenkę i zacząć gotować ciągle mieszając całość. Od zagotowania naszego budyniu, należy mieszać jeszcze 1 minutę. Następnie zdjąć z kuchenki, przełożyć do miski. Przykryć folią tak, by dotykała Naszego kremu i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu twardej skorupki na kremie.

5.) Całkowicie wystygnięty krem wyłożyć na ciasto, lub przełożyć do miseczek udekorować owocami i zajadać!

 

Smacznego moi drodzy! Dajcie znać czy Wam smakowało 🙂 Nie bójcie się tego kremu, gdyż jest on naprawdę prosty!

Radosnych wakacji dla Was ! 🙂

Uściski,

A.

 

* pamiętajcie, by krem ciągle mieszać podczas podgrzewania, to zapobiegnie przypaleniu się całości

* jeżeli wybierzecie wersje z masłem, musi być ono miękkie, a dodajecie je wtedy, gdy krem jest już wystudzony

 



1 thought on “Creme patissiere”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *