Panna cotta

Panna cotta

 

Co za deser… !

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zdecydowałam się, by ją wykonać.

Panna cotta, bo o niej dziś mowa, to śmietankowy deser, pochodzący z Włoch. Słynna jest na całym świecie.

Ręce w górę i przyznać się, czy Wam także skradła serce, po tym jak po raz pierwszy ją spróbowaliście ? U mnie miało to miejsce parę dni temu. Zrobiłam ją po raz pierwszy w życiu, następnie pierwszy raz ją spróbowałam ( dacie wiarę! ) i już wiem, że będę ją przygotowywać nie raz !

 

Zapraszam po przepis, a jest on dziecinnie prosty!

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki (najlepiej 36% )
  • 100 g cukru
  • 4 szt żelatyny w listkach
  • 2/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki wanilii w płynie

 

Dodatki:

  • ulubione owoce
  • kokos
  • czekolada
  • to co lubicie najbardziej

 

* jeżeli lubicie smak wanilii, wykorzystajcie całą laskę, a gdy używacie płynnej możecie dodać 1 łyżeczkę więcej

* z podanej ilości zrobicie 4 większe desery lub 6 mniejszych

 

Przygotowanie:

1.) Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Pozostaw na ok. 5-10 min. Następnie przygotuj filiżanki lub kokilki.

2.) Śmietanę wraz z cukrem umieść w rondelku i zacznij podgrzewać na średnim ogniu lub średniej mocy swojej kuchenki. Wanilię przekroić na pół, a tępą stroną noża lub łyżeczką należy wyskrobać ziarenka. Dodaj je wraz z laską do śmietanki. Jeżeli używasz wanilii w płynnej postaci, dodaj ją od razu z cukrem. Podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietanka powinna osiągnąć 80-90 stopni. Pamiętaj by nie zagotować całości!

3.) Gotową śmietankę zdejmij z kuchenki. Żelatynę odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do płynu. Mieszaj do momentu, aż cała żelatyna się rozpuści, i nie będzie żadnych grudek.

4.) Przelej całość do przygotowanych wcześniej filiżanek. Pozostaw na blacie, by śmietanka przestygła. Następnie przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gotowy deser wyłóż na talerzyki i udekoruj ulubionymi owocami, czekoladą, czym dusza sobie zapragnie! Pamiętaj jednak, by dodatki były nie za słodkie, gdyż panna cotta sama w sobie jest słodkim deserem. Dlatego świetnie z nią, jako dodatek, smakują kwaśne owoce 🙂

 

Polecam wszystkim fanom deserów śmietankowo- waniliowych !

BUON APPETITO

A.

 

tips:

* jeżeli posiadacie palnik cukierniczy, umieść filiżankę z deserem, dnem do góry na talerzu i podgrzej ją przez kilka sekund, panna cotta sama osunie się na talerzyk

* jeżeli nie posiadacie palnika, wystarczy na chwilkę zanurzyć całość w gorącej wodzie, następnie nakryć od góry talerzykiem i odwrócić szybkim ruchem do góry nogami

* deser można wzmocnić, dodając do niego łyżkę białego rumu lub ulubionego białego wina- ale tylko wtedy, gdy wiecie, że dzieci nie będą go jadły 🙂

 

 

 



1 thought on “Panna cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *