Panna cotta
Co za deser… !
Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zdecydowałam się, by ją wykonać.
Panna cotta, bo o niej dziś mowa, to śmietankowy deser, pochodzący z Włoch. Słynna jest na całym świecie.
Ręce w górę i przyznać się, czy Wam także skradła serce, po tym jak po raz pierwszy ją spróbowaliście ? U mnie miało to miejsce parę dni temu. Zrobiłam ją po raz pierwszy w życiu, następnie pierwszy raz ją spróbowałam ( dacie wiarę! ) i już wiem, że będę ją przygotowywać nie raz !
Zapraszam po przepis, a jest on dziecinnie prosty!
Składniki:
- 500 ml śmietanki (najlepiej 36% )
- 100 g cukru
- 4 szt żelatyny w listkach
- 2/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki wanilii w płynie
Dodatki:
- ulubione owoce
- kokos
- czekolada
- to co lubicie najbardziej
* jeżeli lubicie smak wanilii, wykorzystajcie całą laskę, a gdy używacie płynnej możecie dodać 1 łyżeczkę więcej
* z podanej ilości zrobicie 4 większe desery lub 6 mniejszych
Przygotowanie:
1.) Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Pozostaw na ok. 5-10 min. Następnie przygotuj filiżanki lub kokilki.
2.) Śmietanę wraz z cukrem umieść w rondelku i zacznij podgrzewać na średnim ogniu lub średniej mocy swojej kuchenki. Wanilię przekroić na pół, a tępą stroną noża lub łyżeczką należy wyskrobać ziarenka. Dodaj je wraz z laską do śmietanki. Jeżeli używasz wanilii w płynnej postaci, dodaj ją od razu z cukrem. Podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietanka powinna osiągnąć 80-90 stopni. Pamiętaj by nie zagotować całości!
3.) Gotową śmietankę zdejmij z kuchenki. Żelatynę odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do płynu. Mieszaj do momentu, aż cała żelatyna się rozpuści, i nie będzie żadnych grudek.
4.) Przelej całość do przygotowanych wcześniej filiżanek. Pozostaw na blacie, by śmietanka przestygła. Następnie przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Gotowy deser wyłóż na talerzyki i udekoruj ulubionymi owocami, czekoladą, czym dusza sobie zapragnie! Pamiętaj jednak, by dodatki były nie za słodkie, gdyż panna cotta sama w sobie jest słodkim deserem. Dlatego świetnie z nią, jako dodatek, smakują kwaśne owoce 🙂
Polecam wszystkim fanom deserów śmietankowo- waniliowych !
BUON APPETITO
A.
tips:
* jeżeli posiadacie palnik cukierniczy, umieść filiżankę z deserem, dnem do góry na talerzu i podgrzej ją przez kilka sekund, panna cotta sama osunie się na talerzyk
* jeżeli nie posiadacie palnika, wystarczy na chwilkę zanurzyć całość w gorącej wodzie, następnie nakryć od góry talerzykiem i odwrócić szybkim ruchem do góry nogami
* deser można wzmocnić, dodając do niego łyżkę białego rumu lub ulubionego białego wina- ale tylko wtedy, gdy wiecie, że dzieci nie będą go jadły 🙂
Uwielbiam!! Super wpis, w końcu mam montywacje zeby przygotowac mój ulubiony deser w swoim domu😍😍