Wegańskie brownie
Oszalałam, można by rzec…
Ja i wypieki wegańskie?! Czy to możliwe? Oj tak, nawet nie wiecie jak bardzo. Przepis na to ciasto, tak mi się spodobał, że od piątku piekłam go już 4 razy. Dacie wiarę? 4 RAZY…! Chora kobieta, ktoś pomyśli. Ale nic z tych rzeczy. Nie postradałam zmysłów, a tym bardziej nie zamierzam przejść na weganizm. To nie dla mnie. No więc dlaczego? A dlatego, że od miesiąca pracuję z osoba, która jest właśnie weganinem. I właśnie dlatego postanowiłam upiec coś, co on sam mógłby zjeść z nami wszystkimi w pracy. I tak padło oto na to ciacho.
Panowie i Panie… Dziś prezentuję Wam przepis na brownie wegańskie. Brownie z fasoli. Czerwonej fasoli ! Jest tak pyszne, że każdy komu je zaserwujecie nie uwierzy, że jest ono właśnie z fasoli, czerwonej fasoli. I wiecie co?! Brownie to, ma tak super prosty i zdrowy skład, że nie jestem w stanie zakazać go swojej małej testerce, w dodatku może go jeść na śniadanie. TAK NA ŚNIADANIE! Chcecie poznać te magiczne składniki, o których postanowiłam napisać? Proszę bardzo! 🙂
SKŁADNIKI :
- 220-230 gram czerwonej fasoli (odsączonej i wypłukanej)
- 60 gram płatków owsianych
- 7 łyżek syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA :
- 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
*puszki fasoli są różne, dlatego podałam przedział w jakim powinniście się zmieści, co do wagi fasoli
*polewę można wykonać także z oleju i gorzkiej czekolady, o ile posiadacie taką, która jest wegańska, te zwykłe czekolady w sklepie niestety nie są wegańskie 🙂
*jeżeli posiadacie syrop z agawy można go dodać odejmując 2 łyżki syropu klonowego, tym sposobem zastępujecie 2 z 7 łyżek syropem z agawy 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Formę o wymiarach 20×20 lub zwykłą okrągłą 18 cm posmarować lekko olejem i wyłożyć papierem. Można użyć także keksówki.
1.) Fasolę wraz z rozpuszczonym olejem potraktować blenderem, malakserem. Musi powstać jednolita masa.
2.) Płatki owsiane zmielić tak, by powstała nam z nich mąka.
3.) Do miski włożyć masę fasolowo-kokosową, następnie dodać mąkę z płatków owsianych, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie wyłożyć do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć brownie z piekarnika, wystudzić.
Aby wykonać polewę wystarczy rozpuścić olej i dodać do niego kakao. Gdy decydujecie się na polewę z czekolady i oleju, wykonajcie ją stosując tzw kąpiel wodną. To zapobiegnie przypaleniu się czekolady.
Prawda, że przepis ten jest bardzo prosty? Nie wymaga on żadnych piekarskich umiejętności!