Wegańskie brownie

Wegańskie brownie

 

Oszalałam, można by rzec…

 

Ja i wypieki wegańskie?! Czy to możliwe? Oj tak, nawet nie wiecie jak bardzo. Przepis na to ciasto, tak mi się spodobał, że od piątku piekłam go już 4 razy. Dacie wiarę? 4 RAZY…! Chora kobieta, ktoś pomyśli. Ale nic z tych rzeczy. Nie postradałam zmysłów, a tym bardziej nie zamierzam przejść na weganizm. To nie dla mnie. No więc dlaczego? A dlatego, że od miesiąca pracuję z osoba, która jest właśnie weganinem. I właśnie dlatego postanowiłam upiec coś, co on sam mógłby zjeść z nami wszystkimi w pracy. I tak padło oto na to ciacho.

 

Panowie i Panie… Dziś prezentuję Wam przepis na brownie wegańskie. Brownie z fasoli. Czerwonej fasoli ! Jest tak pyszne, że każdy komu je zaserwujecie nie uwierzy, że jest ono właśnie z fasoli, czerwonej fasoli. I wiecie co?! Brownie to, ma tak super prosty i zdrowy skład, że nie jestem w stanie zakazać go swojej małej testerce, w dodatku może go jeść na śniadanie. TAK NA ŚNIADANIE! Chcecie poznać te magiczne składniki, o których postanowiłam napisać? Proszę bardzo! 🙂

 

SKŁADNIKI :

  • 220-230 gram czerwonej fasoli (odsączonej i wypłukanej)
  • 60 gram płatków owsianych
  • 7 łyżek syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

POLEWA :

  • 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao

 

*puszki fasoli są różne, dlatego podałam przedział w jakim powinniście się zmieści, co do wagi fasoli

*polewę można wykonać także z oleju i gorzkiej czekolady, o ile posiadacie taką, która jest wegańska, te zwykłe czekolady w sklepie niestety nie są wegańskie 🙂

*jeżeli posiadacie syrop z agawy można go dodać odejmując 2 łyżki syropu klonowego, tym sposobem zastępujecie 2 z 7 łyżek syropem z agawy 🙂

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Formę o wymiarach 20×20 lub zwykłą okrągłą 18 cm posmarować lekko olejem i wyłożyć papierem. Można użyć także keksówki.

1.) Fasolę wraz z rozpuszczonym olejem potraktować blenderem, malakserem. Musi powstać jednolita masa.

2.) Płatki owsiane zmielić tak, by powstała nam z nich mąka.

3.) Do miski włożyć masę fasolowo-kokosową, następnie dodać mąkę z płatków owsianych, kakao, syrop klonowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie wyłożyć do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć brownie z piekarnika, wystudzić.

Aby wykonać polewę wystarczy rozpuścić olej i dodać do niego kakao. Gdy decydujecie się na polewę z czekolady i oleju, wykonajcie ją stosując tzw kąpiel wodną. To zapobiegnie przypaleniu się czekolady.

Prawda, że przepis ten jest bardzo prosty? Nie wymaga on żadnych piekarskich umiejętności!

COŚ PYSZNEGO! MUSISZ UWIERZYĆ!

NIE WIERZYSZ? WYPROBUJ !

Bez odbioru…

A.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *