Pretzel tart

Pretzel tart

 

Domowy budyń waniliowy, spód ze słonych paluszków. Coś pysznego. Raz wypróbujesz ten przepis, i przyznasz mi rację! Gwarantuję Ci to 🙂

 

Szukając różnych przepisów, pomysłów i inspiracji w sieci, pewnego dnia natrafiłam na bloga Kate Wood. Tam znalazłam wiele pomysłów na wszelakiego rodzaju tarty, w tym te na spodzie ze słonych paluszków. W życiu bym na to nie wpadła. Ciastka tak, ale paluszki, to zupełnie inna bajka! Do tego Monia, wrzuciła na swojego bloga przepis na domowy budyń. Skomponowała go również w tarcie, na spodzie z paluszków! Widząc podobny pomysł na deser tak samo u niej jak u Kate, postanowiłam i ja się na niego skusić. Zmodyfikowałam lekko i… przepis trafiony w dziesiątkę! A nawet i więcej!

 

Dziś mam ochotę podzielić się z Wami tym jakże prostym pomysłem na odjazdowe ciacho. Owoce pozostawiam już Wam do wyboru!

 

Do przygotowania spodu POTRZEBNE Wam będzie :

  • 170 gram słonych paluszków lub precelków
  • 50 gram białego lub brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 115 gram masła

 

 

Sposób przygotowania :

1.) Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na tartę, najlepiej taką z wyjmowanym spodem smarujemy masłem. Możemy oprószyć mąką, lecz nie jest to konieczne.

2.) Rozpuścić masło, do malaksera wsypujemy paluszki/precelki, dodajemy cukier, sól miksujemy na gładki proszek. Następnie dodajemy wystudzone masło i kontynuujemy miksowanie, by wszystkie składniki ładnie nam się połączyły.

3.) Gotową masę przekładamy do formy, i za pomocą palców dociskamy 'ciasto’ i obkładamy nim spód jak i całą formę dookoła.

4.) Gdy całą formę mamy wyłożoną paluszkową masą, wstawiamy formę do piekarnika i podpiekamy spod 8 minut. Studzimy.

 

* podpiekanie spodu nie jest konieczne, jednakże dla mnie, lepszy efekt spodu uzyskamy dzięki tej czynności, jeżeli nie chcecie tego robić, równie dobrze możecie formę wyłożoną paluszkowym 'ciastem’ schłodzić w lodowce na czas przygotowania budyniu

 

 

DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY :

  • 40 gram cukru
  • 2 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • żółtko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki
  • 250 gram mascarpone

 

* zamiast cukru z prawdziwą wanilią można wykorzystać ziarenka z jednej laski wanilii, dodajemy ją w zamian za cukier do śmietanki

 

Przygotowanie :

1.) Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier z wanilią i podgrzewamy. Jajko, cukier, żółtko i mąkę ziemniaczaną mieszamy w misce. Gdy śmietanka zaczyna nam się gotować, powolutku dolewamy składniki z miski (masa jajeczna), pamiętając o jednoczesnym mieszaniu. Zmniejszamy ogień/moc kuchenki i gotujemy do momentu, aż powstanie nam gęsta masa budyniowa. Studzimy.

2.) Gdy masa jest już wystudzona, dodajemy do niej mascarpone i za pomocą blendera ręcznego łączymy składniki tak, by powstała nam jednolita masa.

3.) Na gotowy spód tarty wylewamy budyń, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu budyń zastygnie, a tarta będzie zwarta, i łatwiej będzie ją pokroić. Dekorujemy przed podaniem dowolnymi owocami np. figami, truskawkami czy jagodami.

 

GOTOWE! BON APPÉTIT!

WYDAJE SIĘ TRUDNE?

UWIERZCIE, ŻE NIE JEST!

POWODZENIA 🙂

DOBREGO DNIA,

A.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *