Pretzel tart
Domowy budyń waniliowy, spód ze słonych paluszków. Coś pysznego. Raz wypróbujesz ten przepis, i przyznasz mi rację! Gwarantuję Ci to 🙂
Szukając różnych przepisów, pomysłów i inspiracji w sieci, pewnego dnia natrafiłam na bloga Kate Wood. Tam znalazłam wiele pomysłów na wszelakiego rodzaju tarty, w tym te na spodzie ze słonych paluszków. W życiu bym na to nie wpadła. Ciastka tak, ale paluszki, to zupełnie inna bajka! Do tego Monia, wrzuciła na swojego bloga przepis na domowy budyń. Skomponowała go również w tarcie, na spodzie z paluszków! Widząc podobny pomysł na deser tak samo u niej jak u Kate, postanowiłam i ja się na niego skusić. Zmodyfikowałam lekko i… przepis trafiony w dziesiątkę! A nawet i więcej!
Dziś mam ochotę podzielić się z Wami tym jakże prostym pomysłem na odjazdowe ciacho. Owoce pozostawiam już Wam do wyboru!
Do przygotowania spodu POTRZEBNE Wam będzie :
- 170 gram słonych paluszków lub precelków
- 50 gram białego lub brązowego cukru
- szczypta soli
- 115 gram masła
Sposób przygotowania :
1.) Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na tartę, najlepiej taką z wyjmowanym spodem smarujemy masłem. Możemy oprószyć mąką, lecz nie jest to konieczne.
2.) Rozpuścić masło, do malaksera wsypujemy paluszki/precelki, dodajemy cukier, sól miksujemy na gładki proszek. Następnie dodajemy wystudzone masło i kontynuujemy miksowanie, by wszystkie składniki ładnie nam się połączyły.
3.) Gotową masę przekładamy do formy, i za pomocą palców dociskamy 'ciasto’ i obkładamy nim spód jak i całą formę dookoła.
4.) Gdy całą formę mamy wyłożoną paluszkową masą, wstawiamy formę do piekarnika i podpiekamy spod 8 minut. Studzimy.
* podpiekanie spodu nie jest konieczne, jednakże dla mnie, lepszy efekt spodu uzyskamy dzięki tej czynności, jeżeli nie chcecie tego robić, równie dobrze możecie formę wyłożoną paluszkowym 'ciastem’ schłodzić w lodowce na czas przygotowania budyniu
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY :
- 40 gram cukru
- 2 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- żółtko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki
- 250 gram mascarpone
* zamiast cukru z prawdziwą wanilią można wykorzystać ziarenka z jednej laski wanilii, dodajemy ją w zamian za cukier do śmietanki
Przygotowanie :
1.) Do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier z wanilią i podgrzewamy. Jajko, cukier, żółtko i mąkę ziemniaczaną mieszamy w misce. Gdy śmietanka zaczyna nam się gotować, powolutku dolewamy składniki z miski (masa jajeczna), pamiętając o jednoczesnym mieszaniu. Zmniejszamy ogień/moc kuchenki i gotujemy do momentu, aż powstanie nam gęsta masa budyniowa. Studzimy.
2.) Gdy masa jest już wystudzona, dodajemy do niej mascarpone i za pomocą blendera ręcznego łączymy składniki tak, by powstała nam jednolita masa.
3.) Na gotowy spód tarty wylewamy budyń, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu budyń zastygnie, a tarta będzie zwarta, i łatwiej będzie ją pokroić. Dekorujemy przed podaniem dowolnymi owocami np. figami, truskawkami czy jagodami.
GOTOWE! BON APPÉTIT!