American Apple Pie

American Apple Pie

 

Pie… to nic innego jak odpowiednik kruchego ciasta, z jedną różnicą, zamiast jajka dodajemy wodę. Pyszne, proste ciasto, robione na słodko lub słono. W Ameryce najbardziej popularny jest Apple Pie. To nic innego jak ichniejszy placek z jabłkami czyli szarlotka, jabłecznik… ile ludzi tyle nazw. Jak zwał tak zwał, ważniejszy jest smak, uśmiech, a nie jakaś tam nazwa. No i najważniejsze zapach, który pojawia się w domu. Weekend nadszedł (ponownie), to i domowe ciasto fajnie upiec.

 

Masz ochotę na taką wersję ciasta z jabłkami? Oto przepis… ŁAP GO 🙂

 

CIASTO :

  • 420 gram mąki
  • 40 gram cukru kryształ lub puder
  • 200 gram masła
  • ok. 50 ml zimnej wody
  • szczypta soli

* około 50 ml wody dlatego, że nie dodajemy jej całej na raz do ciasta, dodajemy ją stopniowo, i może się okazać, że wystarczy 40 ml

 

NADZIENIE :

  • kilka jabłek
  • troszkę cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • cukier puder do posypania ciasta, ozdobienia

 

 

PRZYGOTOWANIE :

1.) Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, palcami lub za pomocą robota kuchennego tworzymy kruszonkę. Gdy kruszonka jest już widoczna, zaczynamy dodawać wodę, powolutku, obserwując jak zachowuje się nasze ciasto. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję tworzymy kulkę, dzielimy na pół, owijamy w folię i siup do lodówki na czas, aż przygotujemy jabłka.

2.) Jabłka kroimy, trzemy… kto jak woli. Doprawiamy do smaku, odstawiamy w misce.

3.) Piekarnik nagrzać do 195-200 stopni.

4.) Formę na tartę smarujemy masłem, choć nie jest to konieczne, gdyż gotowe ciasto ma w sobie tyle masła, że nie ma możliwości aby się ono przykleiło do formy.

5.) Wyjmujemy ciasto z lodówki, jedną cześć wałkujemy, następnie przenosimy do formy. Dociskamy, za pomocą widelca robimy nakłucia. Wykładamy nadzienie. Druga cześć ciasta rozwałkować i za pomocą nożyka (najlepiej do pizzy) powycinać długie paski. Każdy pasek nakładamy na górę naszego nadzienia, przeplatając je między sobą, na zmianę, raz góra raz dół. Można także zapleść warkocze lub powycinać otwory w rozwałkowanym cieście. Im większa fantazja tym ładniejszy efekt 🙂

6.) Udekorowane ciasto w formie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy do momentu, aż uzyskamy złoty kolor, między 45-60 minut.

 

Pamiętajcie by po pewnym czasie skontrolować wasz Pie.

 

Gdy uznacie, że ciasto wygląda odpowiednio, i całkowicie Was zadowala, wyjmujemy go, studzimy, a następnie serwujemy. Bita śmietana, lody doskonale komponują się z taką szarlotką. Sos czekoladowy również !

 

SMACZNEGO!

Słodkiego i kalorycznego weekendu, wszystkim tym, którzy trafili na mój przepis ! 🙂

A.

 

 

TIPS :

* jeżeli obawiasz się surowego ciasta/spodu, polecam przed nałożeniem nadzienia lekko podpiec spod, około 15 min. Pamiętaj, by wtedy użyć obciążenia… wyłożyć folia ciasto, a na nią wysypać np. ryż lub położyć mniejsza blaszkę (okrągła), która spowoduje dociśnięcie ciasta i nie wyrośnie Wam ono do góry. Czas pieczenia w późniejszym etapie, będzie taki sam.

* jabłka nie są obowiązkowe! Można użyć rożnego rodzaju owoców, od brzoskwini po jagody! Tu podałam przepis na standardowy American Pie, w którym królują jabłka. Zawsze, gdy użyjesz podanego wyżej przepisu na ciasto, będzie to American Pie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *