Rustykalna tarta z jabłkami czyli… SZARLOTKA INACZEJ

Rustykalna tarta z jabłkami czyli… SZARLOTKA INACZEJ

Dziś mam dla Was ponownie przepis na rustykalną tartę. Tym razem coś dla fanów jabłecznika. Są tu tacy?!

Tarta ta jest dziecinnie prosta, dlatego tak często gości u mnie w domu. Jej wygląd i do tego zapach pieczonych jabłek z cynamonem… coś wspaniałego! Znika ze stołu w ekspresowym tempie 🙂 to Jeszcze szybciej, jak samo jej przygotowanie.

Dobra! Dość tego pisania… czas się zabrać do roboty.

Oto przepis…

 

CIASTO KRUCHE :

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

NADZIENIE :

  • 5-7 jabłek (w zależności od wielkości)
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny

 

WYKONANIE:

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, tworząc kule. Chowamy do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać farsz.

Jabłka kroimy na ćwiartki, pozbawiamy ogryzka i kroimy w dość cienkie plastry do miski. Można również obrać ze skórki. Ja tego nie robię. Uważam, że lepszy efekt jest ze skórka. Posypujemy cukrem cynamonem i mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

Wyciągamy ciasto z lodówki. Na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy okrąg. Przenosimy na blachę do pieczenia. Wykładamy farsz, pamiętając o pozostawieniu pustych brzegów ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy brzegi ciasta na farsz i do pieca.

Czas pieczenia to około 35-40 min. Tarta musi się lekko przypiec. Zupełnie tak samo jak szarlotka ( jabłecznik).

Gdy tarta jest gotowa, wyjmujemy z pieca. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy samą lub z bitą śmietaną czy lodami 🙂

 

* farsz można przygotować również w inny sposób… pokroić jabłka w plasterki i ułożyć je dookoła rozwałkowanego ciasta, następnie posypać cukrem, cynamonem i skropić sokiem z cytryny, na środku można ułożyć inne owoce np. truskawki

* pamiętaj ilość jabłek użytych do przygotowania farszu, zależy od ich ilości

* fajnie wybrać jabłka, które są kwaśne i słodkie (pół na pół)

 

SMACZNEGO! 🙂

A.

P.S

Będzie mi niezmiernie miło, gdy pochwalisz się swoją tartą 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *