Rustykalna tarta z rabarbarem
Wiem, że sezon na rabarbar powoli się kończy ale… przepis na taką tartę jest zdecydowanie moim ulubionym przepisem! Dlaczego? Gdyż aby przygotować tę tartę, forma nie jest potrzebna. Super szybkie ciasto ze względu na fakt, że możemy pominąć czas chłodzenia. A jaki efekt końcowy … Nie na darmo tarta ta, nazywana jest rustykalną! Zgadzacie się?!
CIASTO KRUCHE :
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
NADZIENIE :
- ok. 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE :
1.) Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 min. Czynność ta nie jest konieczna, ale fajnie jest schłodzić nasze ciasto, chociaż na czas, gdy przygotowujemy farsz.
2.) Rabarbar myjemy- nie obieramy! Odcinamy liście, końce i kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Wrzucamy do miski i od razu dodajemy imbir, cynamon, cukier, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Mieszamy.
3.) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
4.) Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Następnie przenosimy ciasto wraz z papierem na blachę z piekarnika. Na środku ciasta wykładamy cały farsz i rozprowadzamy go delikatnie pozostawiając wolny brzeg, tak na oko 4-5 cm. Na sam koniec zawijamy brzeg ciasta na rabarbar i dociskamy lekko do nadzienia. Możemy użyć do tego łopatki, to zupełnie ułatwi Wam zadanie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min na złoty kolor .
* jeżeli lubicie bardziej słodki farsz polecam zmieszać rabarbar z dwoma jabłkami i dodać więcej cukru, lecz zanim go dodacie spróbujcie całość
* wybierając rabarbar zwróć uwagę na jego kolor, gdyż zielone łodygi są dużo bardziej kwaśne jak te czerwone-malinowe