Wegański krem czekoladowy
Zdrowa przekąska ? A dlaczego nie!
Zwłaszcza, gdy w domu mieszka i urzęduje mały łakomczuch, miłośnik słodkości i przede wszystkim czekolady.
Dzis na tapecie, wegański krem czekoladowy.
Brzmi ciekawie? Jestem absolutnie pewna, że niejeden z Was zna ten przepis 🙂
Ci, którzy jeszcze nigdy o nim nie słyszeli, nigdy nie próbowali, nareszcie mogą się z nim zmierzyć.
Dlaczego wegański?A dlatego, że głównym składnikiem jest awokado. Jak powszechnie wiadomo – awokado jest rośliną, zgadza się ?! Czyli wychodzi na to, że jest produktem wegańskim 🙂
Prosty, szybki i smaczny przepis, który nie wymaga niewiadomo jakich umiejętności.
Jedyne czego Wam potrzeba to zrobić zakupy, jeżeli składników nie posiadacie w domu. A może są tacy, którzy wszystkie składniki posiadają w kuchennej szafce ? 🙂
Ale spokojnie to nie są niewiadomo jakie ilości, i niewiadomo jakie składniki. 3 rzeczy, które nie powinno być trudno zdobyć. W dobie zdrowego odżywiania, wszystko jest na wyciagniecie reki 🙂
No i najważniejsze: blender lub mikser. Bez tego lekko nie będzie.
No to co? Do dzieła!
Składniki:
- 2 awokado
- 5-6 łyżek kakao dobrej jakości
- 5-6 łyżek syropu daktylowego
Dodatkowo:
- orzechy, pokruszone ciastka do dekoracji
Przygotowanie :
1.) W malakserze/blenderze umieść wszystkie składniki. Zmiksuj je na gładki krem. GOTOWE ! 🙂
2.) Przełóż do miseczek udekoruj i SMACZNEGO
I co moi drodzy?
Mówiłam, że turboekspresowy przepis, na coś mega pysznego?!
Awokado nic a nic nie jest wyczuwalne. Nie bójcie się, sprawdźcie sami i koniecznie dajcie znać!
Moja rada: taka czekolada smakuje zdecydowanie lepiej godzinę później, a kolejnego dnia to już w ogóle!
Jak w większości przepisów- wszystko ma lepszy smak, gdy odpowiednio się ze sobą połączy, a do tego potrzeba czasu.
Dobroci Robaczki!
A.
*podane ilości kakao oraz syropu, musicie dopasować do własnego smaku. Polecam zacząć od mniejszej gramatury
*nie, absolutnie to nie musi być syrop daktylowy! Klonowy czy z agawy również pasują
*miód także może być, tylko wtedy to nie będzie już krem wegański 🙂 PAMIĘTAJCIE
*podana ilość starcza na dwie porcje lub 3 mniejsze
*jeżeli nie jesteście pewni co do smaku, wykorzystajcie dla próby 1/2 przepisu 🙂