Wegański krem czekoladowy

Wegański krem czekoladowy

Zdrowa przekąska ? A dlaczego nie!

Zwłaszcza, gdy w domu mieszka i urzęduje mały łakomczuch, miłośnik słodkości i przede wszystkim czekolady.

 

Dzis na tapecie, wegański krem czekoladowy.

 

Brzmi ciekawie? Jestem absolutnie pewna, że niejeden z Was zna ten przepis 🙂

Ci, którzy jeszcze nigdy o nim nie słyszeli, nigdy nie próbowali, nareszcie mogą się z nim zmierzyć.

Dlaczego wegański?A dlatego, że głównym składnikiem jest awokado. Jak powszechnie wiadomo – awokado jest rośliną, zgadza się ?! Czyli wychodzi na to, że jest produktem wegańskim 🙂

 

Prosty, szybki i smaczny przepis, który nie wymaga niewiadomo jakich umiejętności.

Jedyne czego Wam potrzeba to zrobić zakupy, jeżeli składników nie posiadacie w domu.  A może są tacy, którzy wszystkie składniki posiadają w kuchennej szafce ? 🙂

Ale spokojnie to nie są niewiadomo jakie ilości, i niewiadomo jakie składniki. 3 rzeczy, które nie powinno być trudno zdobyć. W  dobie zdrowego odżywiania, wszystko jest na wyciagniecie reki 🙂

No i najważniejsze: blender lub mikser. Bez tego lekko nie będzie.

No to co? Do dzieła!

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 5-6 łyżek kakao dobrej jakości
  • 5-6 łyżek syropu daktylowego

 

Dodatkowo:

  • orzechy, pokruszone ciastka do dekoracji

 

Przygotowanie :

 

1.) W malakserze/blenderze umieść wszystkie składniki. Zmiksuj je na gładki krem. GOTOWE ! 🙂

2.) Przełóż do miseczek udekoruj i SMACZNEGO

 

I co moi drodzy?

Mówiłam, że turboekspresowy przepis, na coś mega pysznego?!

Awokado nic a nic nie jest wyczuwalne. Nie bójcie się, sprawdźcie sami i koniecznie dajcie znać!

Moja rada: taka czekolada smakuje zdecydowanie lepiej godzinę później, a kolejnego dnia to już w ogóle!

Jak w większości przepisów- wszystko ma lepszy smak, gdy odpowiednio się ze sobą połączy, a do tego potrzeba czasu.

 

Dobroci Robaczki!

A.

 

*podane ilości kakao oraz syropu, musicie dopasować do własnego smaku. Polecam zacząć od mniejszej gramatury

*nie, absolutnie to nie musi być syrop daktylowy! Klonowy czy z agawy również pasują

*miód także może być, tylko wtedy to nie będzie już krem wegański 🙂 PAMIĘTAJCIE 

*podana ilość starcza na dwie porcje lub 3 mniejsze

*jeżeli nie jesteście pewni co do smaku, wykorzystajcie dla próby 1/2 przepisu 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *