Syltet Rødløk

Syltet Rødløk

I stało się! Wybiło 3K, na moim instagramie 🙂

OGROMNIE DZIĘKUJE, ŻE JESTEŚCIE ! 🙂

 

W związku z tym, postanowiłam zamieścić typowo norweski przepis. Przepis na przepyszną czerwoną cebulkę, która jest tak popularna w Norwegii, że nie ma osoby, mieszkającej w tym kraju, która by jej nie znała.

Myślę, że i Wy o niej słyszeliście.

 

SYLTET RØDLØK to nic innego, jak piklowana/marynowana czerwona cebula. Do czego się jej używa? Do wszystkiego. Dodatek do ryby, do kanapek, sałatek, albo po prostu je się ją solo, prosto ze słoika. Ja właśnie tak robię 😀 UWIELBIAM!

Prosta i dość szybka w przygotowaniu.

 

Nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się we wszystkie składniki, i przygotować ją w swoim domu!

A więc… DZIAŁAMY!

 

Składniki:

  • 4 czerwone cebulki
  • 100 ml wody
  • 100 gram cukru
  • 100 ml octu
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • kawałek imbiru

 

Dodatkowo:

  • słoik z wieczkiem

 

*jeżeli tak jak ja, wolicie bardziej octowy smak, dodajcie więcej octu, a mniej cukru, musicie sami znaleźć swój smak, a to jest możliwe tylko wtedy, gdy podczas przygotowania, spróbujecie zalewy 🙂

*przepis podany wyżej jest typowym norweskim, bo w większości przypadków, taka cebulka jest słodkawa

 

Przygotowanie:

1.) Wszystkie składniki, oprócz cebuli, umieść w garnku i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.

2.) Cebulę pokrój w plastry lub w piórka. Umieść w słoiku.

3.) Zalej cebulkę gotową ciepła miksturą, zamknij słoik i pozostaw na około godzinę, a najlepiej do następnego dnia.

 

Otwórz słoik i zajadaj do woli! SMACZNEGO !

*świetnie smakuje na kanapce z salami i brie! PALCE LIZAĆ

 

Dajcie znać czy taka cebulka, przydała Wam do gustu 🙂

Dodam jeszcze, że w Norwegii, w podobny sposób przygotowuje się ogórki 🙂

 

Do następnego wpisu…

A.



2 thoughts on “Syltet Rødløk”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *