Syltet Rødløk

I stało się! Wybiło 3K, na moim instagramie 🙂
OGROMNIE DZIĘKUJE, ŻE JESTEŚCIE ! 🙂
W związku z tym, postanowiłam zamieścić typowo norweski przepis. Przepis na przepyszną czerwoną cebulkę, która jest tak popularna w Norwegii, że nie ma osoby, mieszkającej w tym kraju, która by jej nie znała.
Myślę, że i Wy o niej słyszeliście.
SYLTET RØDLØK to nic innego, jak piklowana/marynowana czerwona cebula. Do czego się jej używa? Do wszystkiego. Dodatek do ryby, do kanapek, sałatek, albo po prostu je się ją solo, prosto ze słoika. Ja właśnie tak robię 😀 UWIELBIAM!
Prosta i dość szybka w przygotowaniu.
Nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się we wszystkie składniki, i przygotować ją w swoim domu!
A więc… DZIAŁAMY!
Składniki:
- 4 czerwone cebulki
- 100 ml wody
- 100 gram cukru
- 100 ml octu
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- kawałek imbiru
Dodatkowo:
- słoik z wieczkiem
*jeżeli tak jak ja, wolicie bardziej octowy smak, dodajcie więcej octu, a mniej cukru, musicie sami znaleźć swój smak, a to jest możliwe tylko wtedy, gdy podczas przygotowania, spróbujecie zalewy 🙂
*przepis podany wyżej jest typowym norweskim, bo w większości przypadków, taka cebulka jest słodkawa
Przygotowanie:
1.) Wszystkie składniki, oprócz cebuli, umieść w garnku i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.
2.) Cebulę pokrój w plastry lub w piórka. Umieść w słoiku.
3.) Zalej cebulkę gotową ciepła miksturą, zamknij słoik i pozostaw na około godzinę, a najlepiej do następnego dnia.
Otwórz słoik i zajadaj do woli! SMACZNEGO !
*świetnie smakuje na kanapce z salami i brie! PALCE LIZAĆ
Dajcie znać czy taka cebulka, przydała Wam do gustu 🙂
Dodam jeszcze, że w Norwegii, w podobny sposób przygotowuje się ogórki 🙂
Do następnego wpisu…
A.
no proszę 🙂 a jednak mam wszystko w domu 🙂 mogę więc przystąpić do działania 😀
Alez sie ciesze 🙂 W takim razie trzymam kciuki i czekam za relacje jak poszlo! Niech moc cebulki bedzie z Toba 🙂
Później taka cebulę trzymać w lodówce czy poza nią? Jak długo będzie dobra? 🙂
W lodowce moja droga, przez caly czas. Spokojnie 2-3 tygodnie nie powinno z nia sie nic stac 🙂 smacznego
Jest tak pyszna że 3 dni nie dotrwa! Zaraz robię kolejna z podwójnej porcji!<3
Bardzo, bardzo sie ciesze ! KOmbinuj ze smakami, dodaj cos od siebie. Moze znajdziesz jakis nowy sposob 🙂 Ja lubie tez marynowany kalafior w taki sposob, tylko bez imbiru 🙂 Pozdrawiam cieplo
Wygląda przepysznie! Jaki ocet jest najlepszy do takiej cebulki? Czy może być czerwony?
Cześć, Eva 🙂
Każdy ocet nadaje sie do takiej cebulki. Ja korzystam ze zwykłago. Mówiąc szczerze z innym jeszcze nie próbowałam 🙂
Heje hej! Zrobiłam już kilka razy, raz z octem zwykłym, raz z czerwonym. Za każdym razem rewelacja, cebulka szybko znika a znajomi proszą o przepis 🙂
Cześć, Eva 🙂
Jej jak milo. Dziękuję za tak cieply komentarz. Smacznego!