Czekoladowy pudding jaglany
Ile to czasu zajęło, bym w końcu się na to cudo skusiła. Nawet nie wiecie!
Ale w końcu stało się. Internet tak mnie tym kusił, tyle zdjęć i reklam mi wysyłał. I w końcu… W końcu przygotowałam to pyszne cudo, a następnie zjadłam na raz całą miskę 🙂
Nigdy bym nie przypuszczała, że z kaszy jaglanej, można wyczarować takie cudo. Zapytacie- Ale jak tak po prostu pudding z kaszy? I co nie przeszkadza podczas jedzenia? Ano nie przeszkadza ponieważ całość, gdy jeszcze gorąca miksujemy. Dzięki temu powstaje gładka konsystencja. Prawdziwy pudding czy tez budyń- jak niektórzy nazywają ten deser.
Kilka składników. Chwila roboty. I gotowe. A jaki pożywny 🙂
Czekolada, kokos i jakiś słodki dodatek, dla zrównoważenia mdłego smaku.
Próbowaliście? Jeżeli dalej tak jak ja, zastanawiacie się: ZROBIĆ CZY NIE ZROBIĆ. Mówię Wam ZROBIĆ ! ZJEŚĆ i myśleć o kolejnym sposobie przygotowania tej kaszy w formie puddingu! To jest dobre, musicie mi zaufać 🙂
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 20 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1,5 łyżki kakao
- 50 gram gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Dodatki:
- świeże owoce, kokos, migdały
*zamiast syropu klonowego możecie użyć 60g miodu
Przygotowanie:
Zanim zaczniecie robić cokolwiek ważne jest, by dobrze przepłukać kaszę. Wsyp kasze do miski. Zalej letnią wodą i pozostaw na ok 30 minut. Następnie przepłucz kasze 4-5 razy gorącą wodą. Dzięki temu zabiegowi, sprawimy, że kasza nie będzie gorzka.
Dziękuje Kasia za oświecenie mnie, po co ja to robię 🙂
1.) Wsyp do garnka kaszę, dodaj 250 ml mleka kokosowego i 250 ml wody. Rozpocznij gotowanie. Gdy kasza zacznie się już gotować, dodaj czekoladę połamaną w kostkę, 2 łyżki syropu klonowego lub cały miód, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Gotuj całość ok 15-20 min lub do momentu, aż uzyskacie gęstą papkę.
WAŻNE: Pamiętajcie by często zamieszać gotującą się kaszę. To zapobiegnie przyklejeniu się do garnka (przypaleniu kaszy).
2.) Gotową kasze przełóż do blendera lub malaksera, dodaj kakao, 3 łyżki syropu klonowego oraz pozostałe 150 ml mleka kokosowego i rozpocznij miksowanie. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. W razie konieczności dodaj więcej miodu, syropu klonowego, daktylowego lub z agawy.
3.) Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj ulubionymi owocami, kokosem, migdałami i zajadaj. Najlepiej na ciepło.
Smacznego moje łakomczuszki 🙂
Będzie mi miło, gdy podzielicie się ze mną, czy Wam smakowało!
Do napisania!
Piona,
A.
*jeżeli lubicie inne mleko roślinne, bez obaw! Spokojnie możecie kokosowe nim zastąpić, krowie także się nada.
*podczas przygotowania puddingu możecie od razu wszystkie składniki umieścić w garnku podczas gotowania, zapobiegnie to ewentualnemu zapomnieniu czegoś 🙂
*jeżeli zdecydujecie się na syrop daktylowy zacznijcie od 3 łyżek i w razie konieczności dodajcie więcej
*masz instagram? Będzie mi miło zobaczyć Twoje zdjęcie pod znacznikiem #loveishomemade_
Będę robić wg Twojego przepisu, brzmi pysznie😍 Wygląda cudnie!
Alez sie ciesze kochana! Bedzie mi niezmiernie milo 🙂 dziekuje za wszystkie cenne rady co do kaszy! Pozdrawiam mocno 🙂