Verdens beste ostekake
OSTEKAKE… Najlepszy na świecie, według Norwegów, choć i ja sama, przyłączam się do tego stwierdzenia.
A cóż to takiego ten ostekake?! To nic innego jak sernik na zimno, który powstaje z serka philadelphia (lub podobnego kremowego), kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. Moja wspaniała koleżanka, Aneta, która niestety postanowiła zjechać do Polski, była mistrzynią w jego przygotowaniu. Większość wizyt u Niej w domu, zajadaliśmy ten właśnie sernik. Jednak ja sama, nigdy nie potrafiłam go odtworzyć. No mówię Wam NIGDY!
Aż nagle trafiłam na przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę! I już wiem, że nie raz będzie on u Nas gościł. Szkoda tylko, że Aneta nie może go spróbować i ocenić, ale wierzę, że w niedalekiej przyszłości to nastąpi!
Macie ochotę na trochę Norwegii w swojej kuchni, a później na talerzu?! Jeżeli tak polecam przepis poniżej.
SPÓD :
- 125 gram masła
- 400 gram ciastek digestive lub innych owsianych
SERNIK :
- 200 gram kremowego serka np. Philadelphia
- 300 gram (ml) kwaśnej śmietany 18%
- 300 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 150 gram cukru pudru
- 1 op galaretki cytrynowej
- 1 łyżka cukru
* pamiętaj, by masło wyjąc z lodówki dużo wcześniej, gdyż potrzebne Ci będzie miękkie, o temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE :
1.) Zacznij od galaretki. Przygotuj ją z połowy ilości wody, podanej na opakowaniu (250 ml). Odstaw.
2.) Ciastka pokrusz lub za pomocą malaksera zmiksuj na proszek. Następnie wymieszaj z miękkim masłem. Tortownicę lub formę na tartę wysmaruj masłem. Dno/spód wyłóż ciasteczkami i za pomocą palców dociśnij mocno, tak, by utworzyć twarde podłoże dla masy serowej.
3.) Zmiksuj cukier puder z kwaśna śmietaną. Następnie dodaj kremowy serek i raz jeszcze zmiksuj.
4.) Kremówkę ubij z łyżka cukru, do momentu aż powstanie krem. Gotowy krem zmiksuj z masą serową. Na koniec dodaj wystudzoną galaretkę. Zmiksuj do połączenia się wszystkich składników lub dłużej do momentu aż będą widoczne wzory w kremie.
5.) Tak przygotowaną masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia, na conajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami.
Smacznego !
I JAK ? SKOMPLIKOWANE ? DAJ ZNAĆ, CZY POSTANOWIŁEŚ PRZETESTOWAĆ NORWESKĄ WERSJĘ SERNIKA NA ZIMNO!
Do następnego 🙂
A.
* jeśli obawiasz się przyklejenia sernika do formy polecam spod i boki wyłożyć folią spożywczą!
* w tym przepisie użyłam formy na tartę z wyjmowanym dnem o wielkości 30 cm
* do mniejszych form proponuję zmniejszyć ilość ciastek i minimalnie masło, lub za dużą ilość odłożyć i użyć do czegoś innego, np. do posypania ciasta z wierzchu 🙂