Verdens beste ostekake

Verdens beste ostekake

 

OSTEKAKE… Najlepszy na świecie, według Norwegów, choć i ja sama, przyłączam się do tego stwierdzenia.

 

A cóż to takiego ten ostekake?! To nic innego jak sernik na zimno, który powstaje z serka philadelphia (lub podobnego kremowego), kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. Moja wspaniała koleżanka, Aneta, która niestety postanowiła zjechać do Polski, była mistrzynią w jego przygotowaniu. Większość wizyt u Niej w domu, zajadaliśmy ten właśnie sernik. Jednak ja sama, nigdy nie potrafiłam go odtworzyć. No mówię Wam NIGDY!

Aż nagle trafiłam na przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę! I już wiem, że nie raz będzie on u Nas gościł. Szkoda tylko, że Aneta nie może go spróbować i ocenić, ale wierzę, że w niedalekiej przyszłości to nastąpi!

 

 

Macie ochotę na trochę Norwegii w swojej kuchni, a później na talerzu?! Jeżeli tak polecam przepis poniżej.

SPÓD :

  • 125 gram masła
  • 400 gram ciastek digestive lub innych owsianych

SERNIK :

  • 200 gram kremowego serka np. Philadelphia
  • 300 gram (ml) kwaśnej śmietany 18%
  • 300 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 op galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru

* pamiętaj, by masło wyjąc z lodówki dużo wcześniej, gdyż potrzebne Ci będzie miękkie, o temperaturze pokojowej

 

PRZYGOTOWANIE :

1.) Zacznij od galaretki. Przygotuj ją z połowy ilości wody, podanej na opakowaniu (250 ml). Odstaw.

2.) Ciastka pokrusz lub za pomocą malaksera zmiksuj na proszek. Następnie wymieszaj z miękkim masłem. Tortownicę lub formę na tartę wysmaruj masłem. Dno/spód wyłóż ciasteczkami i za pomocą palców dociśnij mocno, tak, by utworzyć twarde podłoże dla masy serowej.

3.) Zmiksuj cukier puder z kwaśna śmietaną. Następnie dodaj kremowy serek i raz jeszcze zmiksuj.

4.) Kremówkę ubij z łyżka cukru, do momentu aż powstanie krem. Gotowy krem zmiksuj z masą serową. Na koniec dodaj wystudzoną galaretkę. Zmiksuj do połączenia się wszystkich składników lub dłużej do momentu aż będą widoczne wzory w kremie.

5.) Tak przygotowaną masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia, na conajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami.

Smacznego !

 

I JAK ? SKOMPLIKOWANE ? DAJ ZNAĆ, CZY POSTANOWIŁEŚ PRZETESTOWAĆ NORWESKĄ WERSJĘ SERNIKA NA ZIMNO!

Do następnego 🙂

A.

 

* jeśli obawiasz się przyklejenia sernika do formy polecam spod i boki wyłożyć folią spożywczą!

* w tym przepisie użyłam formy na tartę z wyjmowanym dnem o wielkości 30 cm

* do mniejszych form proponuję zmniejszyć ilość ciastek i minimalnie masło, lub za dużą ilość odłożyć i użyć do czegoś innego, np. do posypania ciasta z wierzchu 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *