Gulrotkake
Marchewkowe ciasto… w tłumaczeniu na j.polski. Chyba tego klasyka nikomu nie muszę przedstawiać. Od dobrych paru lat, robi furorę. Nie dziwie się, bo jest mega smaczne. Osobiście pierwszy raz marchewkowca, jadłam w Norwegii, niespełna 9 lat temu. Posmakował od razu, mimo iż nie miałam pojęcia co to jest za ciasto. Po spróbowaniu kawałka dostałam pytanie : i jak myślisz, co jest głównym składnikiem tego ciasta? Odpowiedziałam zwyczajnie, że nie mam pojęcia. Gdy usłyszałam odpowiedź… zaniemówiłem z wrażenia. Od tamtego czasu dość często piekę swoje domowe ciasto marchewkowe. Raz w oparciu o przepis polski, raz norweski. Ostatnio zaczęłam mieszać te dwa przepisy, i uważam że taki eksperyment jest trafiony w dziesiątkę!
Dziś podzielę się z Wami, takim przepisem pół na pół. Moimi ulubieńcami z polskich przepisów są dwa marchewkowe ciasta, ze znanej chyba wszystkim kwestismaku.com .
CIASTO :
- 3-4 jajka
- 300 g cukru brązowego lub białego
- 300 g mąki
- 350 g startej marchewki
- 200 ml oleju lub masła
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej/piernikowej
- 80 gram wiórków kokosowych
- 150 g ananasa/brzoskwini (posiekane)
- szczypta soli
OPCJONALNIE :
- 30 g migdałów (posiekanych)
- 30 g orzechów (posiekanych)
KREM :
- 1 op serka kremowego np. Philadelphia
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru pudru
lub
- 250 gram mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
- cukier puder (tu musicie sami zdecydować jak słodki krem lubicie, dodając łyżka po łyżce)
lub
- 250 g kremowego serka np. Philadelphia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki miękkiego masła
- ok. 300 g cukru pudru
* ilość jaj w zależności od wielkości
* można również użyć same migdały lub tylko orzechy, wtedy ilość należy powiększyć
WYKONANIE :
Piekarnik nagrzej do 160 stopni
Tortownicę 24/26cm, blachę 30×30 lub podobne posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
1.) Mąkę, proszek, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i szczyptę soli wymieszać w jednej misce.
2.) W kolejnej misce przygotować (bez mieszania) marchewkę, wiórki kokosowe, ananasa/brzoskwinię i orzechy (jeżeli ich używacie).
3.) W dużej misce ubić jajka do podwojenia objętości razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania (gdy masa jest już puszysta), powoli dodać olej.
4.) Do tak przygotowanej masy dodajemy miskę z marchewką, delikatnie mieszamy. Następnie zawartość miski z mąką (suche składniki), i jeszcze raz mieszamy do połączenia się składników.
5.) Gotową masę wykładamy do blachy i pieczemy około 60-70 minut, do suchego patyczka.
Po tym czasie, ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.
W czasie gdy studzimy Nasze ciasto najlepiej przygotować glazurę/krem :
1.) W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki, niezależnie od tego, którą opcje na krem wybraliście, i miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz odpowiedniego dla nas smaku. Następnie chłodzimy w lodówce.
2.) Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu naszym kremem, dekorujemy marchewką, orzechami. Można także przekroić je na pół i wewnątrz posmarować lekko kremem! COŚ PYSZNEGO!
POLECAM WAM CIASTO MARCHEWKOWE, ZWŁASZCZA NA DŁUGIE I CIEMNE WIECZORY JESIENIĄ CZY TEŻ ZIMĄ! UDANEGO WYPIEKANIA! 🙂
Bez odbioru…
A.
*pamiętaj, że kremowe serki bywają dość słone, dlatego podczas przygotowania kremu i dodawania do niego cukru, ważne jest by dość często próbować, jaki w danym momencie smak ma Wasz krem
* gdy decydujesz się na krem z samego serka kanapkowego, może się okazać, że ilość cukru podana wyżej, nie jest wystarczająca dla Twojego smaku, dodaj go wtedy więcej, pamiętając , by próbować! Chyba nie chcesz by na końcu, Twój krem wylądował w koszu 🙂