Gulrotkake

Gulrotkake

 

Marchewkowe ciasto… w tłumaczeniu na j.polski. Chyba tego klasyka nikomu nie muszę przedstawiać. Od dobrych paru lat, robi furorę. Nie dziwie się, bo jest mega smaczne. Osobiście pierwszy raz marchewkowca, jadłam w Norwegii, niespełna 9 lat temu. Posmakował od razu, mimo iż nie miałam pojęcia co to jest za ciasto. Po spróbowaniu kawałka dostałam pytanie : i jak myślisz, co jest głównym składnikiem tego ciasta? Odpowiedziałam zwyczajnie, że nie mam pojęcia. Gdy usłyszałam odpowiedź… zaniemówiłem z wrażenia. Od tamtego czasu dość często piekę swoje domowe ciasto marchewkowe. Raz w oparciu o przepis polski, raz norweski. Ostatnio zaczęłam mieszać te dwa przepisy, i uważam że taki eksperyment jest trafiony w dziesiątkę!

 

Dziś podzielę się z Wami, takim przepisem pół na pół. Moimi ulubieńcami z polskich przepisów są dwa marchewkowe ciasta, ze znanej chyba wszystkim kwestismaku.com .

CIASTO :

  • 3-4 jajka
  • 300 g cukru brązowego lub białego
  • 300 g mąki
  • 350 g startej marchewki
  • 200 ml oleju lub masła
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej/piernikowej
  • 80 gram wiórków kokosowych
  • 150 g ananasa/brzoskwini (posiekane)
  • szczypta soli

 

OPCJONALNIE :

  • 30 g migdałów (posiekanych)
  • 30 g orzechów (posiekanych)

 

KREM :

  • 1 op serka kremowego np. Philadelphia
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru pudru

lub

  • 250 gram mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki
  • cukier puder (tu musicie sami zdecydować jak słodki krem lubicie, dodając łyżka po łyżce)

lub

  • 250 g kremowego serka np. Philadelphia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • ok. 300 g cukru pudru

* ilość jaj w zależności od wielkości

* można również użyć same migdały lub tylko orzechy, wtedy ilość należy powiększyć

 

 

WYKONANIE :

Piekarnik nagrzej do 160 stopni

Tortownicę 24/26cm, blachę 30×30 lub podobne posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

1.) Mąkę, proszek, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i szczyptę soli wymieszać w jednej misce.

2.) W kolejnej misce przygotować (bez mieszania) marchewkę, wiórki kokosowe, ananasa/brzoskwinię i orzechy (jeżeli ich używacie).

3.) W dużej misce ubić jajka do podwojenia objętości razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania (gdy masa jest już puszysta), powoli dodać olej.

4.) Do tak przygotowanej masy dodajemy miskę z marchewką, delikatnie mieszamy. Następnie zawartość miski z mąką (suche składniki), i jeszcze raz mieszamy do połączenia się składników.

5.) Gotową masę wykładamy do blachy i pieczemy około 60-70 minut, do suchego patyczka.

Po tym czasie, ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.

 

W czasie gdy studzimy Nasze ciasto najlepiej przygotować glazurę/krem :

1.) W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki, niezależnie od tego, którą opcje na krem wybraliście, i miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz odpowiedniego dla nas smaku. Następnie chłodzimy w lodówce.

2.) Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu naszym kremem, dekorujemy marchewką, orzechami. Można także przekroić je na pół i wewnątrz posmarować lekko kremem! COŚ PYSZNEGO!

 

POLECAM WAM CIASTO MARCHEWKOWE, ZWŁASZCZA NA DŁUGIE I CIEMNE WIECZORY JESIENIĄ CZY TEŻ ZIMĄ! UDANEGO WYPIEKANIA! 🙂

Bez odbioru…

A.

 

*pamiętaj, że kremowe serki bywają dość słone, dlatego podczas przygotowania kremu i dodawania do niego cukru, ważne jest by dość często próbować, jaki w danym momencie smak ma Wasz krem

* gdy decydujesz się na krem z samego serka kanapkowego, może się okazać, że ilość cukru podana wyżej, nie jest wystarczająca dla Twojego smaku, dodaj go wtedy więcej, pamiętając , by próbować! Chyba nie chcesz by na końcu, Twój krem wylądował w koszu 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *