Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest dobre, zdrowe i ogółem najlepsze.

Czy ktoś z Was próbował zrobić domowe mleko kokosowe?
Od dawna wiedziałam, że jest to możliwe, ale nigdy nie szukałam i nawet nie zastanawiałam się jak je zrobić.

Coś mnie drgnęło, gdy Ylva zażyczyła sobie, aby kupić jej czekoladowe mleko kokosowe. Kupiłam, a ona wypiła litrowy karton w ciągu dwóch dni.

Poszukałam i znalazłam kilka metod przygotowywania takiego mleka. Wybrałam taką, która według mnie jest najlepsza. Mleko pyszne, a ilość śmietanki kokosowej niewyobrażalne duża.

 

Składniki :

  • 200-250 gram wiórków kokosowych
  • 0,8-1 litr przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • gaza lub pieluszka tetrowa
  • mikser, blender

 

*z podanej ilości przygotujesz ok. 1-1,5 litra mleka

*mleko można przechowywać w lodowce ok. 2 tygodnie

 

Przygotowanie :

1.) Zagotuj wodę, w między czasie odmierz potrzebną ilość wiórek. Wsyp do wysokiego naczynia, zalej przegotowaną wodą (wrzącą lub letnią). Przykryj i odstaw na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.

2.) Namoczone wiórki umieść w misie blendera i miksuj do momentu, aż powstanie breja lub zauważysz, że na ściankach pojemnika zrobiła się śmietanka. Następnie przeciśnij przez gazę lub pieluszkę tetrową.

 

Gotowe mleko umieść w lodowce. Po niewielkiej chwili utworzy Wam się pyszny tłuszcz kokosowy. To normalne, gdyż mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się. Dlatego pamiętaj, by zawsze przed użyciem porządnie nim wstrząsnąć, w razie konieczności przelać przez sitko. W ten sposób pozbędziecie się grudek.

 

Uwaga

Odciśnięte wiórki ponownie umieść w garnku i zalej wodą w ilości 1 szklanki. Pozostaw na ok. 1 godzinę. Kolejno zmiksuj i przeciśnij przez pieluszkę lub gazę. Dzięki temu wyciśniesz tyle ile się da z kokosa 🙂

Są przepisy, w których całość mleka, po wyciśnięciu, podgrzewa się. Dzięki temu ilość oddzielonej śmietanki, gdy przechowujemy mleko w lodówce jest dużo mniejsza. To od Was zależy, czy zdecydujecie się podgrzać gotowe mleko, zanim tragi do lodówki, czy też nie 🙂 Jedna i druga metoda są prawidłowe.

 

Smacznego na cały Nowy Rok!

 

Godt Nyttår folkens!
Uściski,
A.

 

*dodaj kakao, w ilości 1-2 łyżki na szklankę, podgrzej, i ciesz się czekoladowym smakiem mleka kokosowego

*w gorącym mleku rozpuść kostki czekolady, ok. 4 kostki na szklankę

*rozwarstwianie mleka jest czymś naturalnym

*ponowne zalewanie i przeciskanie wiórek przez gazę/pieluszkę nie jest konieczne

*ilość wiórek możecie dostosować sami, w zależności jak dużo mleka chcecie uzyskać, wystarczy podzielić całość przez pół lub podwoić i gotowe 🙂



2 thoughts on “Mleko kokosowe”

  • Mmm… właśnie uruchomiłam proces produkcji kokosowego mleka, dziękuję za przepis😘 Czy pozostałości po wiórkach można do czegoś wykorzystać, jakieś ciasteczka, dodatek do musli, czy tylko na kompost się nadają?

    • Hej!

      Niesamowicie sie ciesze Aga! 🙂 trusdno mi powiedziec, czy mozna z nich cos zrobic, skoro zostalo wszystko co najlepsze z nich wykorzystane. Mozesz sprawdzic ich smak, moze sie jeszcze do czegos nadadza.Sciskam mocno A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *