Marynowany brokuł/kalafior

Marynowany brokuł/kalafior

 

Co to się podziało, gdy podzieliłam się na instagramowym stories zdjęciem brokuła, w tajemniczej zalewie 🙂
Moja skrzynka w momencie zapełniła się w wiadomości, w których widniało jedno pytanie: co to jest?! A po nim kolejne, o przepis- rzecz jasna.

I tym sposobem postanowiłam przygotować dla Was ten post.

Marynowany brokuł lub kalafior. O hesu… jakież to jest dobre. Pomysł na takowe zamarynowane warzyw zrodził się w mojej pracy, w głowie szefowej Gunn. Coś jej w głowie powiedziało, że to będzie dobre. I wiecie co? To coś, to nic innego jak magia, którą większość kucharzy posiada w swojej głowie.

 

Słono-kwaśny smak, to zdecydowanie mój smak. Uwielbiam wszystko co potrafi wykręcić ryjka 🙂
Oryginalny pomysł na mega smaczną i szybką przekąskę. Soja, musztarda i cytryna- POEZJA!

Wzbogaciłam jej pomysł o cytrynę/limonkę. Oczywiście sama musiałam odnaleźć ile czego użyć w domu. Wiecie… w pracy na kuchni, przy takich ilościach, jakie powstają codziennie do wydania, człowiek wszystko robi na oko 🙂

 

Łapcie przepis. Mam nadzieje, że nie pożałujecie i taki sposób na brokuł lub kalafior przypadnie Wam do gustu.

 

Składniki :

  • surowy brokuł lub kalafior

 

Marynata/zalewa: 

  • 150 ml sosu sojowego (1 buteleczka, użyłam kikkoman)
  • 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (im więcej gorczycy tym lepsza)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru (można i bez)
  • 1 całe chili (nie jest konieczne)
  • 1-2 cytryny/limonki

 

Opcjonalnie:

  • troszkę sezamu

 

*jeżeli lubicie chili, i wszystko co ostre użyjcie 1-2 chili, jeżeli jesteście z tych co ostrożnie z jego mocą- użyjcie pół chili. Możecie także pozbyć się ziarenek, wtedy moc chili będzie zdecydowanie lżejsza

 

Przygotowanie:

1.) Brokuła lub kalafiora pokrój/rozerwij/połam na małe bukieciki. Umieść w misce.

2.) Wyciśnij sok z cytryny, pokrój drobno chili, zetrzyj imbir. Następnie połącz wszystkie składniki marynaty razem. Wymieszaj porządnie. W razie konieczności dodaj więcej musztardy, cytryny.

3.) Zalej brokuł/kalafior przygotowaną miksturą i pozostaw na ok. 15 min lub na całą noc.

Oczywiście można jeść od razu, sekundę po zalaniu. Jednak najlepszy efekt uzyskamy, gdy nasze warzywa poleżą jakiś czas w tej zalewie. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Schować do lodówki, a kolejnego dnia cieszyć się słono kwaśnym smakiem.

 

Smacznego moi Wspaniali
Czekam na Wasze opinie! Jestem bardzo, bardzo ciekawa, czy Wam również taki sposób na brokuły lub kalafiory przypadnie!

 

Przyjemności,
Vi snakkes,
A.

 

*ilość musztardy w marynacie podana jest według mojego smaku. Zalecam zacząć od łyżeczki oraz soku z 1 cytryny/limonki, a następnie dodawać, próbować. Musicie sami odnaleźć swój smak. I nie martwcie się, gdy wyjdzie za słone, za kwaśne. Dzień później całość smakuje zupełnie inaczej 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *