Lukier kr贸lewski

Lukier kr贸lewski

Komu komu, bo id臋 do domu!聽馃槉

 

Czym jest lukier kr贸lewski?

To nic innego jak rodzaj lukru, kt贸ry przygotowuje si臋 z bia艂ka oraz cukru pudru. Dobrze przygotowany nie sp艂ywa, nie cieknie oraz szybko wysycha. Idealny do dekorowania ciasteczek oraz 艣wi膮tecznych piernik贸w. Bardzo 艂atwo mo偶na go zabarwi膰.

 

G臋sto艣膰 i przechowywanie

Podczas przygotowywania lukru to my sami decydujemy o tym – czy b臋dzie on gesty czy rzadki. W jaki spos贸b? Ilo艣ci膮 u偶ytego cukru oraz poprzez dodawanie soku z cytryny lub wody/t艂ustego mleka. Idealne jest to, ze nawet je艣li wyjdzie nam zbyt gesty w mgnieniu oka mo偶emy zmieni膰 jego konsystencj臋. To samo tyczy si臋 zbyt lej膮ce postaci lukru. Lukier kr贸lewski mo偶emy przechowywa膰 do tygodnia w lodowce. Je艣li nie korzystamy z ca艂ej ilo艣ci na raz – wystarczy przykry膰 go foli膮 (pami臋taj, by folia dotyka艂a lukru, zapobiegnie to tworzeniu si臋 skorupki- wysychaniu) i schowa膰 do lod贸wki. Przed u偶yciem rozmiesza膰 i gotowe.

 

Sk艂adniki:

  • 1 bia艂ko M-L
  • 150-250 g cukru pudru
  • kilka kropel cytryny
  • barwnik spo偶ywczy (ewentualnie)

 

UWAGA:

Zanim zaczniesz WA呕NE jest sparzenie jajka. Pracujemy na surowym produkcie i nie chcemy, by niepotrzebne bakterie przedosta艂y si臋 do czego艣, co b臋dziemy spo偶ywa膰.

 

Przygotowanie:

1.) Umie艣膰 bia艂ko w misie miksera, dodaj cukier puder i za pomoc膮 mieszad艂a planetarnego lub podobnego zacznij uciera膰 lukier. NIE U呕YWAJ ko艅c贸wki do ubijania, gdy偶 niepotrzebnie napowietrzy ona lukier, a nie chodzi w tym o to, by powsta艂a nam baza.

Lukier mieszamy/ucieramy 10-15 minut. Na koniec mieszania dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wod臋/mleko.

2.) Do gotowego lukru dodaj barwnik, wymieszaj 艂y偶ka i gotowe. Prze艂贸偶 lukier do r臋kawa cukierniczego i rozpocznij swoj膮 zabaw臋 w dekorowanie!

 

Powodzenia聽馃槉

Hilsen

A.

 

*Ilo艣膰 cukru pudru zale偶y od tego jak bardzo gesty lukier chcecie oraz jak du偶e mieli艣cie jajko. Polecam rozpocz膮膰 ucieranie od mniejszej ilo艣ci cukru, doda膰 cytryn臋 i w czasie ucierania kontrolowa膰 g臋sto艣膰. W razie czego wiesz jak sobie poradzi膰 z lukrem i regulacj膮 g臋sto艣ci, bo przeczyta艂e艣 ju偶 na pocz膮tku wpisu聽馃槉



Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *