Karamellpudding

Karamellpudding

Poleca się na Boże Narodzenie oraz na zakończenie roku i nie tylko!

 

Poezja!

Waniliowy z dodatkiem sosu karmelowego – domowy budyń karmelowy, to jeden z dwóch najpopularniejszych deserów świątecznych w Norwegii. Tuż obok jest RISKREM– ryż + bita śmietana + czerwony sos owocowy. Karamellpudding zajadany jest w ciągu całego roku w związku z różnymi okazjami, jednak to w Święta Bożego Narodzenia (JUL) króluje na stołach w czasie Wigilii (JULAFTEN) w większości domów norweskich.

 

Koniecznie przygotujcie ten deser u siebie w domu. Nie pożałujecie, a wręcz przeciwnie – zakochacie się w nim ?

 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 600 ml mleka (tłustego)
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)

 

Sos karmelowy:

  • 160 g cukru

*PAMIETAJ – cukier waniliowy to nie CUKIER WANILINOWY! Nie myl ich ?

 

 

Przygotowanie – sos karmelowy:

1.) Przygotuj długą formę – chlebowa/keksówka 25-30 cm. Na suchej patelni lub w garnku rozpuść cukier na niskiej mocy kuchenki tak, by powstał karmel. NIE MIESZAJ do momentu, aż cukier nie rozpocznie się topić (to zapobiegnie krystalizacji). Do mieszania użyj łyżkę drewnianą.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ lekko moc kuchenki dzięki temu cukier użyła piękny kolor. Przelej karmel do przygotowanej formy. UWAŻAJ, by się nie poparzyć – temperatura karmelu jest bardzo wysoka.

 

2.) Wbij jajka do czystej miski i wymieszaj je. Kolejno wlej do jajek mleczną mieszankę i zamieszaj całość energicznie. Gotową masę na pudding przelej przez sito prosto do formy z karmelem.

 

3.) Piekarnik rozgrzej do 100 stopni.

 

4.) Formę z puddingiem umieść w głębokiej blaszce, wstaw do piekarnika i wlej do blachy wodę na około 1/3 wysokości formy z puddingiem.

 

Piecz około 2 godziny.

*by sprawdzić czy pudding jest gotowy wystarczy użyć łyżkę – zwilż ją wodą i dolną stroną dociśnij do puddingu. Jeśli konsystencja jest zbita budyń jest gotowy.

 

Serwowanie:

Karamellpudding najlepiej serwować następnego dnia. Jeśli podajesz go w dzień pieczenia, pamiętaj – porządnie go wystudź! Następnie przy pomocy noża wykrój pudding dookoła. Kolejno zakryj formę talerzem (najlepiej z wgłębieniem) i wywróć ją do góry nogami. Delikatnie unieś formę, pudding odklei się, a sos karmelowy spłynie po bokach. Coś pięknego!

 

 

Gotowe! Smacznego ?

A.

 

TIPS:

1.) Karamellpudding można serwować z bitą śmietaną (bez cukru) oraz owocami.

2.) Pudding fajnie przygotować w mniejszych foremkach. Czas pieczenia będzie zdecydowanie krótszy. Do mniejszych foremek polecam wykorzystać 1/2 przepisu.

3.) Serwujesz deser na drugi dzień? Przykryj formę z budyniem folią plastikową i umieść na noc w lodówce.

 

Powodzenia!

*przepis pochodzi z norweskich stron

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *