Pierniczki

Pierniczki

Bez tego wypieku nie ma Bożego Narodzenia!

Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka w prawie każdym domu. Serduszka, gwiazdki czy tak modne w ostatnich latach domki, spotkamy chyba we wszystkich domach świata – tam, gdzie obchodzi się Boże Narodzenie.

 

Pochodzenie

Zdania są podzielone. Według jednych historyków żywności (tak! mamy takich historyków) pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e. Inni zaś uważają, że historia piernika sięga roku 992 (naszej ery) i prowadzi do Francji, gdzie ormiański mnich miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy jego wyrobu. Wypieki z piernika były w dawnych czasach symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

 

A czy wiecie, że w Polsce w XVI wieku pierniki sprzedawno w aptekach? Skuteczny lek na wiele chorób.

 

Miód czy syrop

Kiedyś miód nie należał do produktów łatwo dostępnych. Dlatego zastępowano go innymi zamiennikami np. syropem. Stąd też w obecnych przepisach możemy spotkać się z zastępowaniem miodu syropem.

 

*zródło Wikipedia

 

Planujecie upiec pierniczki? Polecam przepis, który każdemu się uda ?

 

Składniki:

  • 285g mąki
  • 150g miodu lub lys sirup (syrop cukrowy)
  • 60g masła
  • 30g cukru
  • 1 jajko S
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 20 g przyprawy do piernika

 

Przygotowanie:

1.) Zagotuj miód/lys sirup z cukrem, dodaj przyprawy, zamieszaj i następnie wyłącz kuchenkę. Wsyp sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj partiami pokrojone w kostkę masło pamiętając o ciągłym mieszaniu całości. Na sam koniec wbij jajko i połącz z całością. Kolejno wsyp mąkę, zagnieć i gotowe. Umieść ciasto w lodówce na minimum 1 godz lub całą noc – dzięki temu będzie łatwiej pracować z ciastem.

2.) Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5 cm. Wytnij wzory i układaj pierniczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piecz w temperaturze 185 stopni termoobieg ok. 8 minut.

3.) Wystudź pierniczki i udekoruj je lukrem królewskim (przepis) albo zostaw bez dekoracji i zajadaj ze smakiem.

 

*jeśli chowasz ciasto na noc do lodówki – pamiętaj o jego wyjęciu na 20-30 minut przed wałkowaniem

 

Wesołych i smacznych Świąt ?

 

God Jul

Robaczkowa

 

TIPS:

*Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli chcesz, by nawilgły umieść w pojemniku z pierniczkami kawałek jabłka. PAMIĘTAJ o jego wymienianiu.

*Podczas wypiekania można pominąć sodę. Mimo jej braku pierniczki będą bardziej twarde – idealne do tworzenia np. domków z piernika.

*Z przepisu wychodzi ok. 2.5 blachy pierniczków. Wszystko w zależności od wielkości.

*Do dekoracji zamiast lukru można użyć czekolady. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *