Pierniczki
Bez tego wypieku nie ma Bożego Narodzenia!
Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka w prawie każdym domu. Serduszka, gwiazdki czy tak modne w ostatnich latach domki, spotkamy chyba we wszystkich domach świata – tam, gdzie obchodzi się Boże Narodzenie.
Pochodzenie
Zdania są podzielone. Według jednych historyków żywności (tak! mamy takich historyków) pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e. Inni zaś uważają, że historia piernika sięga roku 992 (naszej ery) i prowadzi do Francji, gdzie ormiański mnich miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy jego wyrobu. Wypieki z piernika były w dawnych czasach symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
A czy wiecie, że w Polsce w XVI wieku pierniki sprzedawno w aptekach? Skuteczny lek na wiele chorób.
Miód czy syrop
Kiedyś miód nie należał do produktów łatwo dostępnych. Dlatego zastępowano go innymi zamiennikami np. syropem. Stąd też w obecnych przepisach możemy spotkać się z zastępowaniem miodu syropem.
*zródło Wikipedia
Planujecie upiec pierniczki? Polecam przepis, który każdemu się uda ?
Składniki:
- 285g mąki
- 150g miodu lub lys sirup (syrop cukrowy)
- 60g masła
- 30g cukru
- 1 jajko S
- 1/2 łyżeczki sody
- 20 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:
1.) Zagotuj miód/lys sirup z cukrem, dodaj przyprawy, zamieszaj i następnie wyłącz kuchenkę. Wsyp sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj partiami pokrojone w kostkę masło pamiętając o ciągłym mieszaniu całości. Na sam koniec wbij jajko i połącz z całością. Kolejno wsyp mąkę, zagnieć i gotowe. Umieść ciasto w lodówce na minimum 1 godz lub całą noc – dzięki temu będzie łatwiej pracować z ciastem.
2.) Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5 cm. Wytnij wzory i układaj pierniczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 185 stopni termoobieg ok. 8 minut.
3.) Wystudź pierniczki i udekoruj je lukrem królewskim (przepis) albo zostaw bez dekoracji i zajadaj ze smakiem.
*jeśli chowasz ciasto na noc do lodówki – pamiętaj o jego wyjęciu na 20-30 minut przed wałkowaniem
Wesołych i smacznych Świąt ?
God Jul
Robaczkowa
TIPS:
*Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli chcesz, by nawilgły umieść w pojemniku z pierniczkami kawałek jabłka. PAMIĘTAJ o jego wymienianiu.
*Podczas wypiekania można pominąć sodę. Mimo jej braku pierniczki będą bardziej twarde – idealne do tworzenia np. domków z piernika.
*Z przepisu wychodzi ok. 2.5 blachy pierniczków. Wszystko w zależności od wielkości.
*Do dekoracji zamiast lukru można użyć czekolady.