Fondant czekoladowy

Taaaa… ciężki temat. Fondant…
Nie raz go robiłam, i nie raz nie wyszedł tak, jak powinien. A napewno nie za pierwszym razem ! 🙂 A dlaczego, dlatego, że pomimo podanego czasu pieczenia, trzeba trafić na ten odpowiedni moment, moment, w którym to musisz być pewien/pewna, że fondant jest już gotowy, a pozostawienie go w piekarniku choćby na sekund 5, będzie katastrofą, ale tylko taką, że niestety ale deser ten, nie będzie płynny w środku, a wręcz przeciwnie. Wyjdzie wam pyszne wilgotne ciastko czekoladowe.
Z podanego poniżej przepisu jesteście w stanie zrobić między 4 a 6 porcji.
SKŁADNIKI :
- 2 jajka
- 100 gram czekolady
- 100 gram masła
- 100g cukru białego lub brązowego
- 100 gram mąki
- szczypta soli
DODATKOWO :
- 25 gram rozpuszczonego masła
- kakao do obsypania foremek/kokilek
- cukier puder do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1.) Rozpuścić masło. Następnie za jego pomocą wysmarować foremki. Włożyć do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie wyjąc kokilki z lodówki i ponownie posmarować masłem oraz oprószyć kakao, a jego nadmiar strzepujemy.
2.) W małym rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Gotowe zdjąć z kuchenki i wystudzić.
3.) W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ubić do podwojenia ich objętości. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą. Zamieszać. Kolejno ciagle mieszając dolewamy powoli czekoladową masę. Gdy ciasto jest już gotowe (dość gęste z widocznymi podczas ubijania wzorkami/wstążkami), nakładamy je do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
4.) Po ok. 20 minutach wyjmujemy foremki z czekoladowym ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Gdy piekarnik mamy już gotowy, wstawiamy do niego nasze surowe fondanty, najlepiej na środku. Czas pieczenia to około 10 minut. Jednak co piekarnik to inny czas. U niektórych może być to krócej, a u drugich dłużej.
Obserwuj, gdy zauważysz, że fondant jest zapieczony z wierzchu, oznacza to, że jest on gotowy.
6.) Wyjmujemy z pieca i ściągamy foremki z blachy. Dajemy chwilę odpocząć naszemu deserowi, około 1-1,5 minuty. Po tym czasie od góry zakrywamy foremkę talerzem, i szybkim ruchem odwracamy ją do góry nogami, tak by talerz był na spodzie, a fondant mógł spokojnie znaleźć się właśnie na nim.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem. Taki fondant najlepiej smakuje w asyście bitej śmietany, lodów waniliowych/śmietankowych i wszelakiego rodzaju kwaśnych owoców!
SMACZNEGO! MAM NADZIEJĘ, ŻE TWÓJ PIERWSZY W ŻYCIU FONDANT WYSZEDŁ NA 6+
JEŻELI NIE, PRÓBUJ DALEJ, A NAPEWNO, W KOŃCU SIĘ UDA.
Nie na darmo jest stwierdzenie DO TRZECH RAZY SZTUKA! No właśnie, już przy 3 podejściu powinno wyjść na 100% a nawet i więcej!
* nie bój się tego deseru, i próbuj do momentu, aż będzie on taki jak powinien, czyli po wbiciu w niego łyżki lub widelca zobaczysz, że ze środka wypływa czekolada 🙂
* zachowaj ostrożność podczas nakładania fondantów na talerze, gdyż foremki mogą być dość ciepłe, a tym samym łatwo będziesz mógł się oparzyć, polecam użyć rękawicy piekarskiej podczas tej czynności !
* nie wykładaj foremek do samej góry ciastem, pozostaw odrobinę miejsca