CRUMBLE jagodowo jabłkowe.
Kto uwielbia jagody ?! A może znajdą się tacy, którzy uwielbiają je w połączeniu z jabłkami ?!
Moja młodsza siostra bliźniaczka, postanowiła dać mi wolne od dziecka… Dacie wiarę, że odebrała młodą, zanim ja wróciłam z pracy i pojechała z nią metrem do babci! Poinformowała mnie o tym chwilę, zanim skończyłam pracę 🙂
I tak oto, korzystając z ciszy mogę się skupić i napisać co nie co na blogu. Przyznam, że zaniedbałam go ostatnio. Wszystko ze względu na dużo pracy, brak czasu popołudniu i wieczorem. Ale dziś nadrabiam na nowo! DZIĘKI SIOSTRA ! 🙂
Ten przepis nie różni się zbyt wiele od tego .
Składniki do przygotowania kruszonki są takie same CZYLI :
- 150 gram mąki przennej
- 100 gram masła
- 70 gram cukru
NADZIENIE :
- 500 gram jagód (świeże lub mrożone)
- 3 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystko przygotowane… Zaczynamy :
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Z podanych wyżej składników przygotowujemy nadzienie naszego crumble.
1.) Jagody mieszamy z cukrem. Formę (np. do tarty) smarujemy (porządnie!) masłem. Wykładamy do niej jagody. Jabłka kroimy w małe plasterki, układamy je na jagodach i posypujemy cynamonem.
2.) Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę widelcem, lub za pomocą rąk.
3.) Gotową kruszonką posypujemy jabłka z jagodami. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 40 minut, aż nasza kruszonka się zarumieni.
Tips : dobrze jest sprawdzić crumble po upływie około 30 min, każdy piekarnik jest inny, a chyba nikt nie chciałby spalić swojego deseru!
Gdy uznacie, że Wasze crumble wyglada tak, jak powinno, wyjmujecie z pieca, chwilkę studzicie i następnie wykładacie na miseczki, dodając obok lody ! 🙂