CRUMBLE jagodowo jabłkowe.

CRUMBLE jagodowo jabłkowe.

Kto uwielbia jagody ?! A może znajdą się tacy, którzy uwielbiają je w połączeniu z jabłkami ?!

Moja młodsza siostra bliźniaczka, postanowiła dać mi wolne od dziecka… Dacie wiarę, że odebrała młodą, zanim ja wróciłam z pracy i pojechała z nią metrem do babci! Poinformowała mnie o tym chwilę, zanim skończyłam pracę 🙂

I tak oto, korzystając z ciszy mogę się skupić i napisać co nie co na blogu. Przyznam, że zaniedbałam go ostatnio. Wszystko ze względu na dużo pracy, brak czasu popołudniu i wieczorem. Ale dziś nadrabiam na nowo! DZIĘKI SIOSTRA ! 🙂

Ten przepis nie różni się zbyt wiele od tego .

 

Składniki do przygotowania kruszonki są takie same CZYLI :

  • 150 gram mąki przennej
  • 100 gram masła
  • 70 gram cukru

NADZIENIE :

  • 500 gram jagód (świeże lub mrożone)
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Wszystko przygotowane… Zaczynamy :

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.

Z podanych wyżej składników przygotowujemy nadzienie naszego crumble.

1.) Jagody mieszamy z cukrem. Formę (np. do tarty) smarujemy (porządnie!) masłem. Wykładamy do niej jagody. Jabłka kroimy w małe plasterki, układamy je na jagodach i posypujemy cynamonem.

2.) Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę widelcem, lub za pomocą rąk.

3.) Gotową kruszonką posypujemy jabłka z jagodami. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 40 minut, aż nasza kruszonka się zarumieni.

Tips : dobrze jest sprawdzić crumble po upływie około 30 min, każdy piekarnik jest inny, a chyba nikt nie chciałby spalić swojego deseru!

Gdy uznacie, że Wasze crumble wyglada tak, jak powinno, wyjmujecie z pieca, chwilkę studzicie i następnie wykładacie na miseczki, dodając obok lody ! 🙂

POEZJA! TEN KTO WYMYŚLIŁ TEN DESER JEST NIESAMOWITY ! ZGODZICIE SIĘ ZE MNĄ ?! 🙂

Udanego popołudnia!

A.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *