Brune pinner
Norweskie ciasteczka – brązowe paluszki 🙂
Tradycyjne
Przepis na te ciasteczka jest jednym z 7 tradycyjnych przepisów na Boże Narodzenie. Dodatkowo należy do najłatwiejszych. Klasyczne, chrupiące brązowe paluszki z kawałkami migdałów. Dla wielu – nie ma Świąt bez brune pinner.
Prostota
Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzeba wiele. Najważniejsze jest masło, syrop i cynamon, bo to one wpływają na niesamowity smak brune pinner.
Słyszeliście kiedyś o tych ciasteczkach?
Koniecznie spróbujcie przygotować je w swoim domu! Jestem pewna, że pokochacie ich smak i łatwość przygotowania.
Składniki :
- 180 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka mørk lub lys sirup
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
*sirup to nic innego ja syrop cukrowy, który jest bardzo popularny w Norwegii. Sirup możecie zastąpić miodem, syropem cukrowym lub z agawy/klonowym
Dodatki :
- 1 białko (do smarowania)
- 100 g posiekanych migdałów
- 100 g cukru gruboziarnistego
Przygotowanie :
1.) W misie miksera utrzyj cukier z masłem do momentu, aż uzyskasz puszystą i jasną konsystencję – około 5 minut. Co jakiś czas zatrzymaj mikser i zbierz masło ze ściany miski sylikonową szpatułką.
2.) Następnie dodaj żółto oraz syrop. Wymieszaj
3.) Na koniec wsyp mąkę, sodę, cynamon i kardamon. Zagnieć całość i podziel ciasto na 4 równe części.
Przygotuj blachę z papierem.
Rozgrzej piekarnik – 180 stopni grzanie góra dół.
4.) Z każdej części ciasta uformuj wałek i przełóż go na blachę z papierem. Za pomocą dłoni/palców – rozpłaszcz ciasto tak, by powstały 4 podłużne ciasta o grubości 0,5 cm. Kolejno posmaruj je białkiem i posyp posiekanymi migdałami oraz cukrem.
5.) Blachę umieść w piekarniku. Piecz 10 minut lub do momentu aż uzyskasz złotą konsystencję.
6.) Po wyjęciu z piekarnika potnij upieczone ‚blaty’ ciasta na mniejsze, podłużne ciasteczka – najlepiej za pomocą noża do pizzy.
Wystudź najlepiej na ruszcie – GOTOWE! Smacznego ?
TIPS :
*Gotowe ciasto umieść w lodówce na około godzinę. Dzięki temu będzie Ci łatwiej formować wałeczki.
*Upieczone brune pinner przechowuj a szczelnym pojemniku najlepiej w chłodnym miejscu. Dzięki temu, będziesz cieszyć się ich smakiem przez całe święta.
*Okres ważności ciasteczek umieszczonych w szczelnym pudełku to około 1 miesiąc. Spokojnie możesz je upiec na długo przed świętami.
*Z przepisu wychodzi +/- 50 sztuk brązowych paluszków.
Uściski
A.