Brune pinner

Brune pinner

Norweskie ciasteczka – brązowe paluszki 🙂

 

Tradycyjne

Przepis na te ciasteczka jest jednym z 7 tradycyjnych przepisów na Boże Narodzenie. Dodatkowo należy do najłatwiejszych. Klasyczne, chrupiące brązowe paluszki z kawałkami migdałów. Dla wielu – nie ma Świąt bez brune pinner.

 

Prostota

Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzeba wiele. Najważniejsze jest masło, syrop i cynamon, bo to one wpływają na niesamowity smak brune pinner.

 

Słyszeliście kiedyś o tych ciasteczkach?

Koniecznie spróbujcie przygotować je w swoim domu! Jestem pewna, że pokochacie ich smak i łatwość przygotowania.

 

Składniki :

  • 180 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mørk lub lys sirup
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

 

*sirup to nic innego ja syrop cukrowy, który jest bardzo popularny w Norwegii. Sirup możecie zastąpić miodem, syropem cukrowym lub z agawy/klonowym

 

Dodatki :

  • 1 białko (do smarowania)
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 100 g cukru gruboziarnistego

 

Przygotowanie :

 

1.) W misie miksera utrzyj cukier z masłem do momentu, aż uzyskasz puszystą i jasną konsystencję – około 5 minut. Co jakiś czas zatrzymaj mikser i zbierz masło ze ściany miski sylikonową szpatułką.

2.) Następnie dodaj żółto oraz syrop. Wymieszaj

3.) Na koniec wsyp mąkę, sodę, cynamon i kardamon. Zagnieć całość i podziel ciasto na 4 równe części. 

Przygotuj blachę z papierem.

Rozgrzej piekarnik – 180 stopni grzanie góra dół.

4.) Z każdej części ciasta uformuj wałek i przełóż go na blachę z papierem. Za pomocą dłoni/palców – rozpłaszcz ciasto tak, by powstały 4 podłużne ciasta o grubości 0,5 cm. Kolejno posmaruj je białkiem i posyp posiekanymi migdałami oraz cukrem.

5.) Blachę umieść w piekarniku. Piecz 10 minut lub do momentu aż uzyskasz złotą konsystencję.

6.) Po wyjęciu z piekarnika potnij upieczone ‚blaty’ ciasta na mniejsze, podłużne ciasteczka – najlepiej za pomocą noża do pizzy.

Wystudź najlepiej na ruszcie – GOTOWE! Smacznego ?

 

TIPS :

*Gotowe ciasto umieść w lodówce na około godzinę. Dzięki temu będzie Ci łatwiej formować wałeczki.

*Upieczone brune pinner przechowuj a szczelnym pojemniku najlepiej w chłodnym miejscu. Dzięki temu, będziesz cieszyć się ich smakiem przez całe święta.

*Okres ważności ciasteczek umieszczonych w szczelnym pudełku to około 1 miesiąc. Spokojnie możesz je upiec na długo przed świętami.

*Z przepisu wychodzi +/- 50 sztuk brązowych paluszków.

 

Uściski

A.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *