Brune pinner

Brune pinner

Norweskie ciasteczka – br膮zowe paluszki 馃檪

 

Tradycyjne

Przepis na te ciasteczka jest jednym z 7 tradycyjnych przepis贸w na Bo偶e Narodzenie. Dodatkowo nale偶y do naj艂atwiejszych. Klasyczne, chrupi膮ce br膮zowe paluszki z kawa艂kami migda艂贸w. Dla wielu – nie ma 艢wi膮t bez brune pinner.

 

Prostota

Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzeba wiele. Najwa偶niejsze jest mas艂o, syrop i cynamon, bo to one wp艂ywaj膮 na niesamowity smak brune pinner.

 

S艂yszeli艣cie kiedy艣 o tych ciasteczkach?

Koniecznie spr贸bujcie przygotowa膰 je w swoim domu! Jestem pewna, 偶e pokochacie ich smak i 艂atwo艣膰 przygotowania.

 

Sk艂adniki :

  • 180 g cukru
  • 200 g mi臋kkiego mas艂a
  • 300 g m膮ki
  • 1 偶贸艂tko
  • 1 艂y偶ka m酶rk lub lys sirup
  • 1,5 艂y偶eczki cynamonu
  • 1/2 艂y偶eczki kardamonu
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

 

*sirup to nic innego ja syrop cukrowy, kt贸ry jest bardzo popularny w Norwegii. Sirup mo偶ecie zast膮pi膰 miodem, syropem cukrowym lub z agawy/klonowym

 

Dodatki :

  • 1 bia艂ko (do smarowania)
  • 100 g posiekanych migda艂贸w
  • 100 g cukru gruboziarnistego

 

Przygotowanie :

 

1.) W misie miksera utrzyj cukier z mas艂em do momentu, a偶 uzyskasz puszyst膮 i jasn膮 konsystencj臋 – oko艂o 5 minut. Co jaki艣 czas zatrzymaj mikser i zbierz mas艂o ze 艣ciany miski sylikonow膮 szpatu艂k膮.

2.) Nast臋pnie dodaj 偶贸艂to oraz syrop. Wymieszaj

3.) Na koniec wsyp m膮k臋, sod臋, cynamon i kardamon. Zagnie膰 ca艂o艣膰 i podziel ciasto na 4 r贸wne cz臋艣ci.聽

Przygotuj blach臋 z papierem.

Rozgrzej piekarnik – 180 stopni grzanie g贸ra d贸艂.

4.) Z ka偶dej cz臋艣ci ciasta uformuj wa艂ek i prze艂贸偶 go na blach臋 z papierem. Za pomoc膮 d艂oni/palc贸w – rozp艂aszcz ciasto tak, by powsta艂y 4 pod艂u偶ne ciasta o grubo艣ci 0,5 cm. Kolejno posmaruj je bia艂kiem i posyp posiekanymi migda艂ami oraz cukrem.

5.) Blach臋 umie艣膰 w piekarniku. Piecz 10 minut lub do momentu a偶 uzyskasz z艂ot膮 konsystencj臋.

6.) Po wyj臋ciu z piekarnika potnij upieczone 鈥歜laty鈥 ciasta na mniejsze, pod艂u偶ne ciasteczka – najlepiej za pomoc膮 no偶a do pizzy.

Wystud藕 najlepiej na ruszcie – GOTOWE! Smacznego聽?

 

TIPS :

*Gotowe ciasto umie艣膰 w lod贸wce na oko艂o godzin臋. Dzi臋ki temu b臋dzie Ci 艂atwiej formowa膰 wa艂eczki.

*Upieczone brune pinner przechowuj a szczelnym pojemniku najlepiej w ch艂odnym miejscu. Dzi臋ki temu, b臋dziesz cieszy膰 si臋 ich smakiem przez ca艂e 艣wi臋ta.

*Okres wa偶no艣ci ciasteczek umieszczonych w szczelnym pude艂ku to oko艂o 1 miesi膮c. Spokojnie mo偶esz je upiec na d艂ugo przed 艣wi臋tami.

*Z przepisu wychodzi +/- 50 sztuk br膮zowych paluszk贸w.

 

U艣ciski

A.



Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *