Wegańskie bezy

Wegańskie bezy

Weganizm… chyba każdy o tym słyszał ?! Mam rację?

 

Macie ochotę przetestować przepis na takie oto bezy, bezy wegańskie? Bezy te bardzo często goszczą w moim domu. I to nie ze względu na to, że ktoś z rodziny, czy znajomych jest weganinem, ale z racji tego, że przepis na te oto bezy, jest prosty a zarazem tani 🙂 Kiedyś przeglądając stronę mojewypieki, przypadkiem trafiłam na ten przepis. Tak mnie zaciekawił, że postanowiłam wypróbować go, tego samego dnia. Uwierzycie?!

 

Lubicie ciecierzycę ?

 

Zastanawiacie się dlaczego o nią pytam? Otóż głównym składnikiem do przygotowania bez wegańskich jest woda po wyżej wspomnianej ciecierzycy. Dokładnie tak! WODA/ZALEWA… jak kto woli.

Dzięki ubijaniu zalewy z cukrem, tworzy nam się taka sama masa, piana, jak podczas ubijania białek kurzych. Smak takowych bez, nieco różni się od smaku tych prawdziwych. Mimo tego, polecam by każdy choć raz je spróbował 🙂

 

*takie bezy są również fajna alternatywą dla tych, którzy są uczuleni na kurze białko, a uwielbiają różne bezy.

 

SKŁADNIKI :

  • około 150 ml wody po ciecierzycy (puszka 400 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu
  • 180 gram drobnego cukru
  • barwnik (ewentualnie)
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik nagrzać do 110 stopni.

1.) Wodę z ciecierzycy ze szczyptą soli umieścić w misce, ubić tak, jakbyśmy ubijali białka, gdy otrzymamy sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy cały cukier mamy już wymieszany z naszą pianą, dodajemy sok z cytryny, ocet i barwnik (jeśli używacie). Całość mieszamy raz jeszcze. Nasza piana na sam koniec powinna wyglądać tak, jakby to były kurze białka czyli ma być gęsta, błyszcząca i zarazem sztywna.

2.) Otrzymaną pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wyciskamy beziki, zachowując odstępy.

*do wyciskania używam zazwyczaj końcówki Wilton 1M, 12 oraz 22

Pieczemy około 1 godzinę. Można z termoobiegiem, dzięki temu więcej bez upieczemy na raz. Pamiętajcie by przy termoobiegu sprawdzać bezy, aby się nie przypaliły. Jeżeli uważacie, że temperatura pieczenia jest za wysoka, spokojnie po upływie 20-30 minut można zejść do 100 stopni, lub uchylić lekko piekarnik.

Gdy bezy są gotowe, wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce, która przygotowaliśmy zanim nasze bezy wyładowały w piekarniku.

 

Przyjemnego testowania!

A.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *