PRAWIE… wegańska tarta z musem czekoladowym
NO WŁAŚNIE! PRAWIE…
Dziś mam dla Was kolejny przepis, od mojej ukochanej Leily, który lekko zmodyfikowałam. Dlaczego? A dlatego, że w domu mam alergika orzechowego, a wiedziałam, że ciacho to, nie przejdzie jej koło nosa. Mowa tu o mojej Ylvie, która uwielbia każde ciasto, które posiada choć odrobinę czekolady. A więc, orzechy laskowe i zarazem daktyle wyrzuciłam z przepisu i zastąpiłam je czymś innym. I tak powstało prawie wegańskie ciacho 🙂
Mus czekoladowy, ale zupełnie inaczej bo… głównym składnikiem jest AWOKADO. Uwielbiam! A Wy?
To co? Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam Was do lektury i do spróbowania! NAPRAWDĘ WARTO!
Na spód :
- 200 gram ciasteczek zbożowych
- 50 gram masła
- 3 łyżki syropu klonowego
Mus czekoladowy :
- 4 miękkie awokado
- 3-4 łyżki kakao
- 30-45 ml syropu klonowego
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- gorzka czekolada do dekoracji
* ilość kakao możecie zmieniać pod siebie, zacznij od mniejszej ilości a następnie podczas blendowania próbuj i dodawaj więcej
* tak samo jak z kakao należy postąpić z syropem klonowym, każdy z Nas ma inny smak, ja dodałam całkowitą ilość syropu, ale może Tobie wystarczy mniejsza ilość 🙂
Przygotowanie
1.) Zaczynamy od spodu. Ciasteczka blendujemy, miksujemy. Masło roztopić. Następnie dodać go do pokruszonych ciastek, kolejno syrop klonowy i mieszamy, zagniatamy.
2.) Formę 24 cm np. na tartę, wykładamy ciasteczkami, i za pomocą palców dociskamy całość tak, by uformować równy spód pod Nasz mus. Spod możemy schłodzić na czas przygotowywania musu.
3.) Wszystkie składniki na mus wkładamy do pojemnika od blendera/malaksera i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencję.
4.) Gotowy mus wykładamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy startą czekoladą. A kolejno ZAJADAMY 🙂
SMACZNEGO !
Mam nadzieję, że przepis ten przypadnie Wam do gustu! Daj znać! Chętnie usłyszę Twoją opinię!
PIONA i do usłyszenia 🙂
A.
* mus można trzymać w lodowce, ważne by przed serwowaniem wyjąć z niej ciacho ok. 15 min wcześniej, ze względu na masło, które znajduje się w spodzie !