PRAWIE… wegańska tarta z musem czekoladowym

PRAWIE… wegańska tarta z musem czekoladowym

 

NO WŁAŚNIE! PRAWIE…

Dziś mam dla Was kolejny przepis, od mojej ukochanej Leily, który lekko zmodyfikowałam. Dlaczego? A dlatego, że w domu mam alergika orzechowego, a wiedziałam, że ciacho to, nie przejdzie jej koło nosa. Mowa tu o mojej Ylvie, która uwielbia każde ciasto, które posiada choć odrobinę czekolady. A więc, orzechy laskowe i zarazem daktyle wyrzuciłam z przepisu i zastąpiłam je czymś innym. I tak powstało prawie wegańskie ciacho 🙂

Mus czekoladowy, ale zupełnie inaczej bo… głównym składnikiem jest AWOKADO. Uwielbiam! A Wy?

 

To co? Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam Was do lektury i do spróbowania! NAPRAWDĘ WARTO!

Na spód :

  • 200 gram ciasteczek zbożowych
  • 50 gram masła
  • 3 łyżki syropu klonowego

Mus czekoladowy :

  • 4 miękkie awokado
  • 3-4 łyżki kakao
  • 30-45 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada do dekoracji

 

* ilość kakao możecie zmieniać pod siebie, zacznij od mniejszej ilości a następnie podczas blendowania próbuj i dodawaj więcej

* tak samo jak z kakao należy postąpić z syropem klonowym, każdy z Nas ma inny smak, ja dodałam całkowitą ilość syropu, ale może Tobie wystarczy mniejsza ilość 🙂 

 

 

Przygotowanie

1.) Zaczynamy od spodu. Ciasteczka blendujemy, miksujemy. Masło roztopić. Następnie dodać go do pokruszonych ciastek, kolejno syrop klonowy i mieszamy, zagniatamy.

2.) Formę 24 cm np. na tartę, wykładamy ciasteczkami, i za pomocą palców dociskamy całość tak, by uformować równy spód pod Nasz mus. Spod możemy schłodzić na czas przygotowywania musu.

3.) Wszystkie składniki na mus wkładamy do pojemnika od blendera/malaksera i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencję.

4.) Gotowy mus wykładamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy startą czekoladą. A kolejno ZAJADAMY 🙂

SMACZNEGO !

Mam nadzieję, że przepis ten przypadnie Wam do gustu! Daj znać! Chętnie usłyszę Twoją opinię!

PIONA i do usłyszenia 🙂

A.

* mus można trzymać w lodowce, ważne by przed serwowaniem wyjąć z niej ciacho ok. 15 min wcześniej, ze względu na masło, które znajduje się w spodzie !



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *