Suksessterte
Dziś mam dla Was ponownie przepis, na norweski klasyk. Ciasto sukcesu, nazywane również ciastem z żółtym kremem. Proste, a tak pyszne! Przepis na nie pochodzi z 1956 roku. Suksesskake znane jest w całej Norwegii. Czy to chrzciny, urodziny, święto Konstytucji, Wielkanoc… zawsze jest ono na stole w norweskich domach. Świętowanie bez tego ciasta, to nie świętowanie.
A jak smakuje Suksesskake? Jest to połączenie migdałowego spodu z kremem budyniowym. Ale to musicie spróbować sami 🙂
To co? Zabieramy się do pieczenia ? Oto przepis…
MIGDAŁOWY SPÓD :
- 4 białka
- 150 gram migdałów
- 150 gram cukru pudru
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY :
- 4 żółtka
- 125 gram cukru
- 150 gram masła
- 100 ml śmietanki
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego
A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ :
1.) Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Brytfankę 20-22 cm wysmarować masłem. Dobrze jest dno wyłożyć papierem.
2.) Zmielić migdały, następnie wymieszać je z cukrem pudrem. W misce ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy masa jest gotowa na najmniejszych obrotach miksera, lub ręcznie wmieszać migdały z cukrem pudrem. Przełożyć masę do formy. Piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 40-45 minut. Po upieczeniu chłodzimy na blacie.
3.) W czasie gdy piecze się spód, robimy budyń. Masło kroimy na małe kawałki. Do garnuszka wkładamy żółtka, cukier, śmietankę i cukier z wanilią. Podgrzewamy do momentu, aż masa zgęstnieje pamiętając by ciagle mieszając. Ważne jest kontrolować Wasz budyń, by się nie przypalił. Gdy masa jest już gęsta, zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy masło jednocześnie ciągle mieszając, do momentu aż całe się rozpuści w budyniu. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki, do całkowitego zgęstnienia. Może to potrwać godzinę lub dwie.
4.) Gotowy, gęsty budyń wykładamy na migdałowy spód, rozprowadzając go dookoła. Dekorujemy posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów, orzechami, czekoladą… Kto co woli. Do wyboru do koloru!