Masło migdałowe
1 Dzień dobry. Cześć i czołem.
Lubicie pasty ?
Uwielbiam rożnego rodzaju smarowidła, które można używać jako dodatek do śniadania, przekąski, ciast itd. Ale ale! Takie pasty, masła można normalnie w świecie zajadać tak o! Łyżką. Prosto ze słoika 🙂
Gdy najdzie nas ochota ma coś dobrego…
No właśnie, czy nie lepiej przekąsić coś, co jest zdrowsze? W końcu migdały uważane są za najzdrowsze na świecie. Wiedzieliście o tym ?
W moim domu orzechy nie często pojawiają się jako przekąska. Ylva, moja córka ma bardzo dużą alergię. Ale gdy najdzie nas Starych ochota, zajadamy je, wtedy, gdy Szogun już śpi. Migdały niby nie zrobią jej nic, ale lepiej nie ryzykować.
Białe lub ciemne
Masło migdałowe można przygotować na dwa sposoby. Gdy chcemy przygotować jasną wersję, należy sparzyć migdały i obrać je ze skórki. Do przygotowania ciemnej wersji pasty, migdałów nie obieramy. Dodatkowo prażymy je.
Sprzęt ważna rzecz
Aby przygotować sobie taką domową pastę, konieczne jest posiadanie miksera, robota. Najlepiej o dużej mocy. Dodatkowo przyda się także termometr.
Robimy pastę i … ?
Podczas miksowania migdałów, bardzo WAŻNE jest by robić co jakiś czas przerwy. Dlaczego? Po pierwsze: by nie zepsuć sprzętu! A po drugie: za wysoka temperatura spowoduje oddzielenie się tłuszczu, zdrowego tłuszczu, który później może nam się już nie połączyć z migdałami. Dlatego warto kontrolować temperaturę migdałów. Ich temperatura, podczas miksowania, nie powinna przekroczyć 40 stopni.
Pamiętajcie o tym. Lepiej zrobić przerwę, jak przegrzać całość.
Dobra, koniec tego pitu pitu! Zabieramy się do pracy, a później tylko wykładamy 🙂
Składniki :
- 250 g migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie)
*z tej ilości przygotujecie ok. 200 ml masła/pasty
*przygotowując masło, użyj na początku mniej soli, każdy ma inny smak! Jeśli uznasz, że łyżeczka to za mało, dorzuć tyle soli ile podpowiada Ci Twój smak
*pastę możesz także dosłodzić, polecam cukier kokosowy lub brązowy
Przygotowanie :
1.) Upraż migdały na suchej patelni, do momentu aż się przypieką i poczujesz migdałowy zapach. Przestudź.
2.) Do misy miksera/robota wrzuć migdały, dodaj sól i zacznij miksowanie na najwyższych obrotach. Przerwij, zbierz ze ścianek robota pokruszone migdały. Dodaj olej i zacznij na nowo miksować. Pamiętaj aby co jakiś czas robić przerwy. Należy miksować, aż wydzieli się olej z migdałów i powstanie jednolita masa.
3.) Skosztuj gotowe masło, w razie konieczności dodaj więcej soli, pastę kokosową (jeśli używasz) i zmiksuj raz jeszcze.
GOTOWE !
Masło umieść w słoiku i już! Pastę można przechowywać do miesiąca, w temperaturze pokojowej. Gdy oddzieli się olej, NIE PANIKUJ! Wystarczy zamieszać całość dokładnie i zajadać do pustego słoika 🙂
Smacznego! Taką pastę można także urozmaicić o kakao, daktyle lub dodać inne orzechy.
Samych cudowności i słodyczy dla Was 🙂
Moc pozdrowień i uścisków!
Ha en fin dag,
A.
*jeśli zdecydujesz się, aby przygotować białe masło: zalej migdały gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut, kolejno obierz i do roboty 🙂
*dla lepszego smaku, obrane migdały można lekko podpiec w piekarniku: termoobieg 160 stopni czas pieczenia ok. 15-20 minut, migdały muszą się lekko zarumienić