Kruche ciasteczka piernikowe

Kruche ciasteczka piernikowe

Zbliżają się Święta, wraz z nimi pora zajadania, dekorowania domu oraz choinki pierniczkami.

Z racji, że w tym całym zamieszaniu nie przygotowałam staropolskiego piernika, w dogodnym dla niego czasie, postanowiłam połączyć sama kilka składników. Okazało się, że mój pomysł nie był zły! Dzięki niemu powstały, w mgnieniu oka, pyszne ciasteczka piernikowe. Kruche wzbogacone o korzenne przyprawy.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika smakują niesamowicie, a w kolejnych dniach jeszcze lepiej. Łapcie przepis dla spóźnialskich, bierzcie pomocników do kuchni i działajcie, a później zajadajcie te dobroci !

 

Składniki :

  • 100g miodu
  • 100g masła
  • 300g mąki (plus 1-2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

 

* 1-2 łyżki mąki dodatkowo na końcu zagniatania

* jeżeli lubicie ciasteczka bardziej słodkie, wraz z masłem i miodem rozpuście 20-40 g cukru

* z tej ilości wychodzi pierniczków na ok.3 blachy

 

 

Przygotowanie:

1.) Miód wraz z masłem rozpuść. Następnie zdejmij z palnika i przestudź.

2.) W misie miksera umieść mąkę, sodę, sól, przyprawę korzenną oraz jajko. Zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki planetarnej. Jeżeli nie macie miksera, zagnieść ręcznie.

3.) Ciągle miksując, na mniejszych obrotach, dodać roztopione masło z miodem. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki, na samym końcu ubijania. Pamiętaj by zacząć od 1 łyżki.

4.) Przełożyć na blat, rozwałkować. Grubość nie ma znaczenia. Może to być 1 cm lub więcej. Pamiętajcie aby nie przesadzić z grubością ciasta, gdyż pod wpływem sody ciasteczka lekko urosną. Wycinać wszelakiego rodzaju kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy.

 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pieczemy ok.15 minut.

 

WAŻNE:
Jeżeli chcecie zawiesić ciasteczka na choince lub użyć je jako dodatek przy pakowaniu prezentów, należy zrobić dziurkę w pierniczkach. Użyj do tego słomki.

 

Gotowe pierniczki udekoruj tak, jak masz na to ochotę. Przechowuj w pojemniku, i/lub w lodówce.

 

 

Smacznego i powodzenia w opanowaniu się przed zjedzeniem całej blachy na raz 🙂

God Jul! Wesołych i białych Świąt 🙂
Bez odbioru,
A.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *