Hurra for 17. mai !

Hurra for 17. mai !

Święto Konstytucji, urodziny Króla…

 

Te dwa wydarzenia przypadają zawsze na 17-go maja. Mimo, iż Król Harald V, swoje urodziny obchodzi innego dnia, dla Norwegów właśnie wtedy są jego urodziny. Specjalnie na ten dzień, piecze się wszelakiego rodzaju ciasta, ciasteczka i dekoruje na wzór flagi norweskiej. Super tradycja! Ja sama, od paru lat robię to samo. W tym dniu w większości miejsc króluje ciasto, tort, które nosi w Norwegii nazwę BLØTKAKE. Podobne ciasto jak biszkopt, choć wypieka się go inaczej. Macie ochotę poznać przepis na norweski odpowiednik polskiego biszkopta?! Mam nadzieję, że tak 🙂

 

Poniżej znajdziecie przepis…

 

BLØTKAKE SKŁADNIKI (tortownica 24cm) :

  • 5 jaj
  • 150 gram cukru
  • 150 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

NADZIENIE :

  • 700 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 8-9 łyżek dżemu truskawkowego
  • budyń waniliowy
  • owoce do przybrania góry- zwykle truskawki, maliny jagody

 

DODATKOWO :

  • 100 ml mleka lub soku jabłkowego do nasączenia blatów ciasta

 

 

PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy masłem, a jej dno wykładamy papierem do pieczenia.

1.) Jajka umieszczamy w misie miksera, zaczynamy ubijać stopniowo dodając cukier. Gdy jaja z cukrem podwoją swoją objętość dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Następnie wylewamy do formy, górę wygładzamy łyżeczką lub silikonową łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższe piętro. Pieczemy około 40 minut, do czystego patyczka.Gdy nasze ciasto jest już gotowe, wyjmujemy z piekarnika na blat, pozostawiając go w formie do wystudzenia ( +/- 1 godzina).

2.) W czasie gdy biszkopt nam stygnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i budyń, o ile już wcześniej go nie przygotowaliśmy. Gotową śmietanę, chowamy do lodówki, na czas zanim nasz ‘biszkopt’ będzie gotowy na przekładanie.

3.) Gdy ‘biszkopt’ jest całkowicie wystudzony, delikatnie odcinamy nasze ciasto od formy i wykładamy na papier górą do dołu. To spowoduje lekkie wyrównanie góry naszego ciasta, po ok. 15 minutach kroimy/dzielimy go, na 3 blaty. Górę naszego ciasta wykładamy do góry nogami, na paterze lub podkładzie, nasączamy mlekiem lub sokiem. Wykładamy śmietanę, dżem, budyń. Następnie drugi blat i postępujemy jak przy pierwszym. Na samą górę układamy ostatni blat (można go lekko od wewnątrz nasączyć, ale to nie jest konieczne), smarujemy dookoła pozostałą śmietaną. Górę dekorujemy owocami i śmietaną, tworząc flagę lub w zupełnie inny sposób np. tak jak lubimy. Chłodzimy w lodówce conajmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc.

* tradycyjny BLØTKAKE, w Norwegii, nie jest znany w wersji z polewą w stylu dripcake, moja wersja tego ciasta takową polewę posiada, wylewam ją zawsze drugiego dnia, gdy ciasto jest bardzo schłodzone, a następnie dekoruję owocami i śmietaną 🙂

*przepis na polewę do dripcake znajdziesz tu.

 

 

 

KURTYNA W DÓŁ, KONIEC KROPKA. GOTOWE! 🙂

Przyjemnego testowania!

A.

* równie dobrze, można upiec typowy polski biszkopt w formie 22-24 centymetrowej z 5-6 jaj, korzystając z przepisu na biszkopt rzucany, który znajdziecie tu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *