Hjemmelaget knekkebrød

Hjemmelaget knekkebrød

 

Dziś ponownie trochę Norwegii. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na tzw. (po naszemu) chrupiące pieczywo, w Norwegii nazywane KNEKKEBRØD. Na śniadanie, lunch, kolacje czy po prostu na zwykłą przekąskę, tu w Norwegii zjada się właśnie taki oto chlebek. A wiadomo, że domowy najlepszy i w dodatku MEGA, MEGA TANI! O tak… zapewne nie jeden z Was wie, że Norwegia do tanich krajów nie należy. Dlatego Ci, którzy notorycznie spożywają knekkebrød, wolą upiec go w domu, gdyż koszt upieczenia w domu 3 blach, jest duuużo niższy!

 

Ale dobra, co ja Wam będę mówić o kosztach. One nie są ważne, tu liczy się smak 🙂 Odkąd 2 lata temu dostałam ten przepis od Einar’a, który prowadził jeden z kursów, na którym byłam, piekę ten chlebek dość często. A szybkość w jakiej on później znika, jest niedopisania! A co najważniejsze, knekkebrød można zajadać na wiele sposobów : czy to z dżemem, czy z wędliną, lub po prostu sam, bez dodatków, i jeszcze najlepiej ciepły!

Łapcie przepis, biegniecie do sklepu lub od razu do kuchni, jeżeli składniki macie w domu, i spróbujcie tego chlebka! Jest on na prawdę pyszny! 🙂

 

A więc… UWAGA… PODAJĘ PRZEPIS !

SKŁADNIKI :

  • 200 gram płatków owsianych
  • 200 gram mąki razowej/chlebowej
  • 200 gram słonecznika
  • 200 gram sezamu
  • 100 gram siemienia lnianego
  • 100 gram pestek dyni
  • 100 gram otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 gram wody

 

 

PRZYGOTOWANIE :

1.) Umieść wszystkie suche składniki w misce, wymieszaj. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj wszystko, tak, by składniki całkowicie się połączyły. Odstaw na 15 min.

2.) Piekarnik nastaw na 175 stopni z termoobiegiem.

3.) Przygotuj 3 blachy i 3 arkusze papieru do pieczenia. Gotową papkę wyłóż na blachy, rozsmaruj dość cienko. Najlepiej nakładaj partiami, i za pomocą noża dociskaj papkę do papieru, by na końcu powstał jeden duży placek. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

4.) Pierwsza faza pieczenia to 15 minut. Po tym czasie należy wyjąć blachy z piekarnika, i za pomocą noża do pizzy, lub zwykłego ponacinaj chlebek, tak by powstały długie ale nie szerokie kromki/kanapki/paski/części. Jak zwał tak zwał 🙂

5.) Gdy wszystkie blachy są już gotowe, umieść je ponownie w piekarniku i piecz około 30 min, do momentu, aż całość się zarumieni.

 

Gotowy chlebek wyjmujemy, studzimy i dzielimy rękoma, a następnie zajadamy. Knekkebrød możecie przechowywać dość długo. Najlepiej w pojemniku lub szklanym słoiku. Chlebek ten nie pleśnieje, dlatego dość długo można się nim cieszyć. Polecam z całego serca troszkę Norwegii na śniadanie, przekąskę czy też kolację!

 

CZEKAM NA WASZĄ OPINIĘ, CZY SMAKOWAŁO CZY NIE? NAPISZ! CHĘTNIE SIĘ DOWIEM. DLA MNIE I MOJEJ RODZINY, NIE MA NIC LEPSZEGO JAK TEN OTO DOMOWY KNEKKEBRØD 🙂

Ha en fin dag!

Ha det bra!

A.

 

WAŻNE !

* podczas pieczenia knekkebrød, w piekarniku wytwarza się dużo pary. Gdy będziesz go otwierać PAMIĘTAJ o tym, by zachować ostrożność, gdyż łatwo możesz się oparzyć! Jeżeli masz dzieci zadbaj o to, by podczas tej czynności nie było ich w pobliżu!

* rozsmaruj papkę naprawdę cienko, dzięki temu będziesz mieć mega chrupkie pieczywo!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *