Hjemmelaget knekkebrød
Dziś ponownie trochę Norwegii. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na tzw. (po naszemu) chrupiące pieczywo, w Norwegii nazywane KNEKKEBRØD. Na śniadanie, lunch, kolacje czy po prostu na zwykłą przekąskę, tu w Norwegii zjada się właśnie taki oto chlebek. A wiadomo, że domowy najlepszy i w dodatku MEGA, MEGA TANI! O tak… zapewne nie jeden z Was wie, że Norwegia do tanich krajów nie należy. Dlatego Ci, którzy notorycznie spożywają knekkebrød, wolą upiec go w domu, gdyż koszt upieczenia w domu 3 blach, jest duuużo niższy!
Ale dobra, co ja Wam będę mówić o kosztach. One nie są ważne, tu liczy się smak 🙂 Odkąd 2 lata temu dostałam ten przepis od Einar’a, który prowadził jeden z kursów, na którym byłam, piekę ten chlebek dość często. A szybkość w jakiej on później znika, jest niedopisania! A co najważniejsze, knekkebrød można zajadać na wiele sposobów : czy to z dżemem, czy z wędliną, lub po prostu sam, bez dodatków, i jeszcze najlepiej ciepły!
Łapcie przepis, biegniecie do sklepu lub od razu do kuchni, jeżeli składniki macie w domu, i spróbujcie tego chlebka! Jest on na prawdę pyszny! 🙂
A więc… UWAGA… PODAJĘ PRZEPIS !
SKŁADNIKI :
- 200 gram płatków owsianych
- 200 gram mąki razowej/chlebowej
- 200 gram słonecznika
- 200 gram sezamu
- 100 gram siemienia lnianego
- 100 gram pestek dyni
- 100 gram otrębów owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 700 gram wody
PRZYGOTOWANIE :
1.) Umieść wszystkie suche składniki w misce, wymieszaj. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj wszystko, tak, by składniki całkowicie się połączyły. Odstaw na 15 min.
2.) Piekarnik nastaw na 175 stopni z termoobiegiem.
3.) Przygotuj 3 blachy i 3 arkusze papieru do pieczenia. Gotową papkę wyłóż na blachy, rozsmaruj dość cienko. Najlepiej nakładaj partiami, i za pomocą noża dociskaj papkę do papieru, by na końcu powstał jeden duży placek. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
4.) Pierwsza faza pieczenia to 15 minut. Po tym czasie należy wyjąć blachy z piekarnika, i za pomocą noża do pizzy, lub zwykłego ponacinaj chlebek, tak by powstały długie ale nie szerokie kromki/kanapki/paski/części. Jak zwał tak zwał 🙂
5.) Gdy wszystkie blachy są już gotowe, umieść je ponownie w piekarniku i piecz około 30 min, do momentu, aż całość się zarumieni.
Gotowy chlebek wyjmujemy, studzimy i dzielimy rękoma, a następnie zajadamy. Knekkebrød możecie przechowywać dość długo. Najlepiej w pojemniku lub szklanym słoiku. Chlebek ten nie pleśnieje, dlatego dość długo można się nim cieszyć. Polecam z całego serca troszkę Norwegii na śniadanie, przekąskę czy też kolację!
CZEKAM NA WASZĄ OPINIĘ, CZY SMAKOWAŁO CZY NIE? NAPISZ! CHĘTNIE SIĘ DOWIEM. DLA MNIE I MOJEJ RODZINY, NIE MA NIC LEPSZEGO JAK TEN OTO DOMOWY KNEKKEBRØD 🙂
Ha en fin dag!
Ha det bra!
A.
WAŻNE !
* podczas pieczenia knekkebrød, w piekarniku wytwarza się dużo pary. Gdy będziesz go otwierać PAMIĘTAJ o tym, by zachować ostrożność, gdyż łatwo możesz się oparzyć! Jeżeli masz dzieci zadbaj o to, by podczas tej czynności nie było ich w pobliżu!
* rozsmaruj papkę naprawdę cienko, dzięki temu będziesz mieć mega chrupkie pieczywo!